Cerar je odstop Markeže sprejel. S tem je po kratkosti mandata izenačila rekord nekdanjega infrastrukturnega ministra Igorja Maherja, ki je bil na položaju pet dni. Foto: KPV
Cerar je odstop Markeže sprejel. S tem je po kratkosti mandata izenačila rekord nekdanjega infrastrukturnega ministra Igorja Maherja, ki je bil na položaju pet dni. Foto: KPV
Klavdija Markež
Deli magistrskega dela se popolnoma ujemajo z besedili drugih avtorjev. Foto: MMC RTV SLO
Cerar: Primer je še posebej nesrečen
Hiter odstop Markeževe in domnevni plagiat
Ministrica odstopila po dveh dneh dela

Novopečena ministrica je predsedniku vlade Miru Cerarju ponudila odstop, ta ga je sprejel. Z njim se je sicer sestala zgodaj popoldne. "Ta primer je še posebej nesrečen. Moram reči, da nisem pričakoval, da bom soočen s tako situacijo. V fazi preverjanja, preliminarnih razgovorov, sem dobil vsa zagotovila da takšnih spornih ravnanj ni bilo. Bil sem zelo negativno presenečen in seveda je edino prav, da je ministrica takoj odstopila," je Cerar dejal v izjavi za medije.
"Z ministrico sem opravil pogovor in takoj, ko sva ugotovila, da je šlo za povsem nedopustno dejanje, je tudi sama ocenila, da je treba storiti potezo in je ponudila odstop, kar je bila edina možnost v tem trenutku," je dejal premier.
Prepisana več kot tretjina naloge
V uredništvu Demokracije so pridobili magistrsko delo Klavdije Markež, ki je leta 2005 magistrirala na Fakulteti za podiplomske državne in evropske študije v Kranju z delom Vpliv strukturnih skladov Evropske unije na razvitost regije spodnje Podravje.

Sklep tega magistrskega dela pa je v celoti dobesedno prepisala iz diplomskega dela nekdanjega študenta, ki je septembra 2002 diplomiral na ekonomski fakulteti v Ljubljani, naslov njegove naloge pa je Vključevanje Slovenije v strukturno politiko Evropske unije, poroča spletni portal.

Poleg tega so na Demokraciji v magistrski nalogi našli tudi cele strani, ki so v celoti prepisane iz diplomskega dela, čeprav ga novopečena ministrica med viri ni navedla.
Ministrica sama poslala nalogo v preverbo
Markeževa je po navedbah stranke SMC prejšnji teden na lastno pobudo poslala svojo magistrsko nalogo v pregled matični fakulteti, da bi ugotovili pristnost avtorstva (zakaj je to storila, še čakamo odgovor). S fakultete so ji odgovorili, da se magistrska naloga po prvem računalniškem pregledu v določenem delu ujema z drugimi viri, zato so jo dodatno preverili.

Ob tem so v stranki pojasnili, da je Markeževa magistrirala leta 2005, ko računalniški pregled magistrskih nalog še ni bil ustaljen način preverjanja avtorstva. Poleg tega sta magistrsko nalogo Markeževe kot ustrezno že verificirala in potrdila tako fakulteta kot njen mentor Miha Pogačnik, so še zapisali v stranki. Namestnica vodje poslanske skupine Lilijana Kozlovič je dejala, da če se obtožbe izkažejo za resnične, Markeževa mednje ne sodi več.
Tudi Cerar je Markeževo pozval, naj premisli, ali še spada med SMC-jeve poslance. "To ob tako nedopustnem ravnanju v okviru poslanske skupine SMC skoraj zagotovo ne bo mogoče," je izjavil.

37-odstotno ujemanje nalog
Dekan fakultete za podiplomske državne in evropske študije Matej Avbelj pa je pojasnil, da je program za preverjanje pristnosti avtorskega dela pokazal 37-odstotno ujemanje. A pri tem gre zgolj za matematično prekrivanje.

Ali gre za plagiat, bo zato zdaj ugotavljala posebna komisija, ki bo šla čez nalogo še "na roko" in če se bo izkazalo, da gre za kršitev pravil fakultete, bo sprožen postopek za odvzem naziva. O tem pa bo odločal senat fakultete, in sicer že v četrtek, je pojasnil Avbelj. Dodal je še, da mentor in strokovna komisija, ki je leta 2005 magistrsko nalogo Markeževe ocenjevala, tehnično ni mogla te kršitve zaznati.

Bo vlada izgubila večino?
Z odstopom šolske ministrice Klavdije Markež se krepi pogajalsko izhodišče SD-ja, saj lahko Crarjeva vlada teoretično tudi izgubi večino v DZ. Za zdaj ima koalicija 52 poslancev, ob morebitnem izstopu SD-ja pa bi jih ostalo 46. Markeževa, ki ji sicer po odstopu z ministrskega mesta pripada staro poslansko mesto, še ni sporočila, ali se bo vrnila v DZ. A tudi če se bo vrnila, ni pričakovati, da bo ostala del poslanske skupine SMC, saj so v stranki že namignili, da mesta med njimi nima. Če bo torej Markeževa postala nepovezana poslanka in bi SD zapustila koalicijo, bi največja vladna stranka in partnerica DeSUS imeli v DZ le še 45 poslanskih glasov.




Cerar: Primer je še posebej nesrečen
Hiter odstop Markeževe in domnevni plagiat
Ministrica odstopila po dveh dneh dela