V poročilu generalni sekretariat vlade ugotavlja,
V poročilu generalni sekretariat vlade ugotavlja, "da je možnih več odjemnih mest in različnih načinov prenosa posnetkov izven generalnega sekretariata vlade, vendar je iz kakovosti objavljenih posnetkov in nekaterih drugih značilnosti posnetkov mogoče z veliko verjetnostjo trditi, da so bili posnetki sej vlade odtujeni po tem, ko so bili primerno obdelani v snemalnici". Foto: MMC RTV SLO

Po poročanju Dela so viri blizu ljudi, ki so sodelovali v interni preiskavi, razkrili, da je do julija 2009 obstajala zelo verjetna možnost odtujitve posnetkov s programom Spectiva. Dostop do tega programa je bil zelo omejen, dva človeka iz vrha prejšnje vlade, ki sta ga uporabljala in sta lahko od doma neposredno spremljala seje vlade, pa sta po podatkih, ki so jih prodobili v časopisu, že identificirana.

Generalna sekretarka vlade Helena Kamnar pa je povedala, da so imele dostop do tega programa tri osebe. Za to, da naj bi posnetke ukradli s Spective sicer nima neposrednih dokazov, prav tako nima podatkov o tem, za koga natančno gre, saj je računalnik še pri policistih. Informacij o tem, kdo bi lahko imel dostop do programa, prav tako nima generalni sekretar vlade Janeza Janše Božo Predalič.

Sledi v programu bodo zanimive
Bo pa po besedah vodje slovenskega centra za obravnavo omrežnih incidentov SI-CERT Gorazda Božiča zanimivo slediti, kdo in kdaj je ta program namestil, kam so odtekale informacije in kaj se da iz določenih shranjenih podatkov oz. omrežne komunikacije še ugotoviti.

Vlada se je sicer na četrtkovi seji seznanila s poročilom generalnega sekretariata, v katerem piše, da sami ne morejo natančno ugotoviti, kdo je odtujil in objavil posnetke, zato bodo počakali na izsledke pristojnih organov pregona.

Posnetki so se na spletu pojavili dvakrat
Posnetki delov sej vlad Boruta Pahorja in Janeza Janše so bili na portalu YouTube objavljeni 3. decembra lani, prikazujejo pa med drugim obravnavo gradiv z oznakami zaupnosti. Ker je obstajal sum storitve več kaznivih dejanj, je generalni sekretariat vlade štiri dni pozneje na pristojno okrožno državno tožilstvo podal kazensko ovadbo zoper neznanega storilca in o dogodku obvestil upravo kriminalistične policije in Urad za varovanje tajnih podatkov.

Vlada je posredovala tudi pri upravljavcih portala YouTube in po šestih dneh dosegla, da so bili posnetki umaknjeni s portala. Še isti dan so bili sicer objavljeni še enkrat, znova pa umaknjeni po še eni intervenciji vlade.