Sedeži, namenjeni ministrom, bodo svoje
Sedeži, namenjeni ministrom, bodo svoje "lastnike" dobili predvidoma v petek. Foto: BoBo
Gregor Virant, Karl Erjavec, Janez Janša, Ljudmila Novak, Radovan Žerjav
Janša je svojo ministrsko ekipo predstavil v petek, v njej pa so tudi vsi predsedniki strank, ki sodelujejo v koaliciji, z izjemo Gregorja Viranta, ki je predsednik DZ-ja. Foto: BoBo
Predstavitve novih ministrov

Pred pristojnima odboroma DZ-ja so potrdili kandidata za ministra za delo, družino in socialne zadeve Andreja Vizjaka (SDS) in kandidata za ministra za obrambo Aleša Hojsa (NSi).

Popoldne sta pristojnim parlamentarnim delovnim telesom svoj načrt dela predstavila še kandidata za ministra za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič z Liste Virant in za ministra za zdravje Tomaž Gantar iz DeSUS-a. Oba sta bila potrjena.

Kandidata za ministra za finance Janeza Šušteršiča, tudi član Liste Virant, je potrdilo vseh 15 navzočih članov odbora. Kot zadnji je bil potrjen kandidat za zunanjega ministra, predsednik DeSUS-a Karl Erjavec.

V sredo so zaslišanja uspešno prestali kandidat za ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovan Žerjav (SLS), kandidat za ministra za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk (SDS), kandidat za ministra za infrastrukturo in prostor Zvonko Černač (SDS), kandidat za ministra za notranje zadeve Vinko Gorenak (SDS), kandidat za ministra za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič (SLS) in kandidatka za ministrico brez resorja za področje odnosov s Slovenci v zamejstvu in po svetu Ljudmila Novak, sicer tudi predsednica NSi-ja.

Poslanci o vladi v petek
Predsednik vlade Janez Janša je listo 12 kandidatov za ministre nove vlade javnosti predstavil v petek, v parlamentarni postopek pa jo je vložil v soboto, ko je začela tudi veljati novela zakona o vladi. Poslanci bodo o svežnju kandidatov za ministre odločali na izredni seji v petek, kmalu zatem, morda še ta teden, pa je pričakovati tudi konstitutivno sejo vlade.

Skozi šivankino uho v parlament
V petek, ko oz. če bo sveženj ministrov potrjen, bo DZ odločal tudi o nadomestnih poslancih, saj je sedem kandidatov za ministre tudi poslancev. Če bo ministrska ekipa izvoljena, bo namesto Radovana Žerjava (SLS) v poslanske klopi sedla Jasmina Opec, namesto Franca Bogoviča (SLS) pa Roman Žveglič. Karla Erjavca (DeSUS) bo nadomestila Marija Plevčak, Ljudmilo Novak (NSi) pa Janez Vasle. V vrstah poslancev SDS-a bo Zvoneta Černača zamenjal Vitoslav Türk, Vinka Gorenaka Gregor Pivec, Andreja Vizjaka pa Damjana Petavar Dobovšek.

Predstavitve novih ministrov