Slovenija
Parlament
DZ z redno novembrsko sejo nadaljuje obravnavo predloga državnih proračunov za prihodnji dve leti in drugih proračunskih dokumentov. Foto: BoBo
       Vsi imajo veliko želja, a tudi takrat, ko je denarja nekaj več, je treba znati manevrirati med željami in dobro je imeti presežek.       
 Matjaž Han (SD)
       Vlada nam je povedala, da bomo leta 2050 vsi srečni, ni pa nam povedala, kako do te sreče priti.       
 Alenka Bratušek (NP)

Seja DZ: Koalicija zadovoljna s presežkom, opozicija želi več za državljane

Proračuna države za prihodnji dve leti na mizah poslancev
14. november 2017 ob 09:17,
zadnji poseg: 14. november 2017 ob 21:31
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Poslanci so na redni novembrski seji obravnavali predloga proračunov za prihodnji dve leti. Ker so gospodarska gibanja in napovedi za Slovenijo ugodni, vlada po več letih načrtuje proračunski presežek. A nekateri varčevalni ukrepi še vedno ostajajo.

Prihodnje leto naj bi se v državno blagajno steklo 9,68 milijarde evrov, kar je 409 milijonov evrov več od dosedanjih načrtov. Leta 2019 se bodo prihodki povečali na 9,75 milijarde evrov. Hkrati vlada načrtuje tudi zvišanje proračunskih odhodkov za 52 milijonov evrov. Vsi proračunski uporabniki bodo imeli v letu 2018 na voljo skupaj 9,63 milijarde evrov in v letu pozneje 9,70 milijarde evrov.

Leta 2018 naj bi proračunski presežek znašal 51 milijonov evrov, leto pozneje pa blizu 54 milijonov evrov. V obeh primerih je to 0,1 odstotka bruto domačega proizvoda.

Zaradi uravnoteženja javnih financ vlada le postopoma odpravlja ukrepe, ki jih je sprejemala v času strogega varčevanja. Potem ko je bila januarja letos prvič po krizi spet izvedena redna uskladitev pokojnin, je za te zdaj predvidena tudi izredna uskladitev, blažijo se omejitve pri zaposlovanju v javni upravi, v celoti se sproščajo omejitve pri otroških dodatkih, zvišuje še tudi povprečnina, a ne še na zakonsko določeno raven. Še vedno pa ostajajo nekatere takrat sprejete omejitve - starševsko nadomestilo se na primer še vedno ohranja pri 90 odstotkih plače.

V opoziciji so do predloga državnih proračunov kritični, saj opozarjajo, da državljani višjih prilivov zaradi ugodnejših gospodarskih razmer ne občutijo v svojih žepih.

Opozicija: Premalo upokojencem, za nižje davke
Kot največje poražence obravnavanih dokumentov je Alenka Bratušek (NP) izpostavila upokojence, za katere bodo še vedno veljale nekatere omejitve, ki so bile sprejete v času krize. "Vlada ne najde borih 20 milijonov evrov za to, da končno nehamo z varčevalnimi ukrepi pri upokojencih," je dejala.

"V tem mandatu smo po sušnih petih letih začeli usklajevati pokojnine," jo je spomnil Uroš Prikl (DeSUS). Poslancem DeSUS-a se zdijo predlagani proračunski dokumenti dovolj optimistično naravnani, da jih bodo podprli. Seveda so želje praviloma večje, a na koncu je treba doseči še sprejemljiv kompromis, je dejal Prikl.

Da ima aktualna vlada na voljo za več kot eno milijardo evrov višje proračunske prihodke kot prejšnja, je tako kot Bratuškova opozoril tudi Marko Pogačnik (SDS). Dvomi, da se bo proračunu prihodnje leto uspelp izviti iz rdečih številk, saj bo presežek po njegovih besedah omogočil zgolj enkratni dogodek - prejem zadržanih kohezijskih sredstev stare finančne perspektive v višini 205 milijonov evrov, o katerih je govorila tudi finančna ministrica. "Slovenija je imela doslej v proračunu samo enkrat presežek, in to je bilo v letu 2008 v času vlade Janeza Janše," je poudaril.

"Vlada povečuje izdatke za plače, namesto da bi znižala davke," je izpostavil Jožef Horvat (NSi) in vladi očital negospodarnost. Proračunski prihodki bodo za 409 milijonov evrov višji, kot se je načrtovalo doslej, kar daje veliko manevrskega prostora za normalizacijo davčnega ter splošnega poslovnega okolja. A vladna koalicija žal te rasti ne zna dobro izkoristiti, je dodal.

"Pričakovanja državljanov ob višji rasti so upravičeno visoka in dolžni smo jih uresničiti," je potrdil Matjaž Han (SD). Hkrati pa je opozoril na v ustavo zapisano fiskalno pravilo, ki od naše države zahteva postopno uravnoteženje javnih financ. Kdor želi drugačen proračun, bo moral zato po njegovih besedah predlagati enostavno izvedljiv način, kako naj to dosežemo.

"Obdobje javnih financ z luknjo se izteka"
Da je tako v letu 2018 kot 2019 po celem desetletju spet načrtovan presežek, je zadovoljna tudi Urška Ban (SMC). "Slabo stanje javnih financ s proračunsko luknjo, ki je ni uspelo zakrpati ne vladi Alenke Bratušek ne vladi pred njo, se torej izteka." Kombinacija ukrepov, ki na eni strani spodbujajo gospodarsko aktivnost in na drugi strani omejujejo javnofinančne odhodke, se ji zdi ustrezna.

Predlog proračunov bosta podprla tudi predstavnika narodnosti. "Z vidika narodnih skupnosti sta predlagana proračuna korektna," je dejal Laszlo Göncz iz poslanske skupine italijanske in madžarske narodne skupnosti.

A. S.
Prijavi napako
Komentarji
nonparel
# 14.11.2017 ob 14:36
Še najbolj so občutili darove višje gospodarske rasti gospodje dohtarji. Zgleda, da jim še to ni bilo dovolj, Koštrun znova izsiljuje...
garmond
# 14.11.2017 ob 13:04
Uf, kako monotono blebetanje poslanke SDS, človek postane kar depresiven ko jo posluša.
Grešnica
# 15.11.2017 ob 08:54
Mirovni inštitut se - s svojo zajetno postavko v proračunu - za Slovence ne bo nikoli boril, njim je pomembneje razvrednotiti pojem naroda (kolikor ga je še ostalo) in dosegati Soroševe cilje - NWO.

In zdaj naj bi samooklicana intelektualka Neža Kogovšek Šalamon še ovajala, kje, od koga in komu je bil izrečen "sovražni govor"; to slednje je tista resnica, ki jo morajo novinarji plasirati v skladu z navodili.

Je tole kaj drugega kot pranje možganov?
"Mirovni inštitut ob podpori Urada Vlade Republike Slovenije za komuniciranje srednjim šolam nudi brezplačne delavnice o sovražnem govoru, medijih in migracijah, ki so namenjene dijakom in dijakinjam.
Kakor kažejo rezultati naših raziskovalnih projektov, je družbeno ozračje v Sloveniji zaznamovano z naraščanjem sovražnega in diskriminatornega govora. Večina dijakov in dijakinj je tako na družbenih medijih že prišla v stik s sovražnim govorom, ob tem pa izražajo precejšnjo mero strahu in nezaupanja do migracij. Nerazumevanje položaja manjšin je v sodobnih družbah močno povezano z načini informiranja, zato je razumevanje delovanja medijev ključno pri uveljavljanju kulture strpnosti in solidarnosti."

Da bom "razumela", potrebujem samo še razlago ge. Šalamon (ona zame dr. ni), do kod smo Slovenci dolžni biti prisilno solidarni?
veza
# 14.11.2017 ob 19:45
No, 1 miljarda za motoriziran bataljon SV, to gotovo ni dobro, spet bodo afere, spet bomo vse zamočili, tu ne bi smeli popuščat, kje so protestniki?
Aja, sedaj SD vodi obrambo, ne bo nič s protesti.
cairns
# 15.11.2017 ob 15:12
Grešnica
Mirovni inštitut se - s svojo zajetno postavko v proračunu - za Slovence ne bo nikoli boril, njim je pomembneje razvrednotiti pojem naroda (kolikor ga je še ostalo) in dosegati Soroševe cilje - NWO.

Jaz bi jim ukinil vsako financiranje. Soros je svoji organizaciji ''odprta družba'' podaril 18 milijard $

Včerajšnje dogajanje v EU parmalentu.
https://www.youtube.com/watch?v=Y6uCGuVX
Bwo
cairns
# 15.11.2017 ob 15:06
Seja DZ: Koalicija zadovoljna s presežkom, opozicija želi več za državljane

Saj bo, a za državljane Sirije, Iraka, Pakistana, Afganistana, Martoka, Libije, Čada...................................
........................................
...................
veza
# 14.11.2017 ob 23:57
Nas lahko primer Šami pripelje do predčasnih volitev?
Na žalost, ne, a če smo odkriti, ta koalicija se je izpela, sedaj bodo samo driblali drug drugega, to nas bo drago stalo, naj se karte ponovno premešajo, čimprej.
veza
# 14.11.2017 ob 23:26
Tu gre za "tiskanje" novih volivcev, levica in SD sta najbolj uspešna pri tem poslu.
Cerar, sproži vladno krizo, kaj čakaš?
veza
# 14.11.2017 ob 23:24
qwasyx
# 14.11.2017 ob 20:33

državljan iz Bohinja bi moral v Bruselj ,, iskat pravdo,,

če nimaš denarja, kako boš šel v Bruselj na ESČP, poanta je v tem, da je še župan Bohinja na dal rušitve šel službeno v LJ, iz LJ pa tudi ni bilo poslancev, da bi ga zaščitili.
Vlada je gledala stran, Pahor tudi, varuhinja človekovih pravic prav tako.
cairns
# 14.11.2017 ob 20:48
Seja DZ: Koalicija zadovoljna s presežkom, opozicija želi več za državljane

Slovenski državljani morajo svojo pravico iskati na ESČP in jo v večini primerov dobijo. Nikjer pomoči nobenega poslanca, kaj šele predsednika vlade ali DZ.
Za muslimanske ilegalce pa se kar prerivajo kdo bo bolj kršil slovensko in evropsko zakonodajo. Višek zlorabe pa je itak skrivanje muslimanskega ilegalca v DZ.
qwasyx
# 14.11.2017 ob 20:33
državljan iz Bohinja bi moral v Bruselj ,, iskat pravdo,,
v primeru državljana sirije gre za populizem politike, volitve so pred vrati
kaj če se zgodi velikooooo beguncev!!!!!!!!!!!
veza
# 14.11.2017 ob 19:53
Za prebežnike imamo tu na MMC poseben tretma, mene le zanima, zakaj noben poslanec ni zaščitil našega državljana v Bohinju, ko so mu rušili hišo in sedaj bo moral še plačati rušenje.
Bo vlada imela sestanek na to temo?
garmond
# 14.11.2017 ob 16:10
Bratuškova in Pogačnik sta očitno že začela predvolilno agitacijo s svojimi populističnimi govori.
Grešnica
# 14.11.2017 ob 15:41
@>IndyBob
DDV, to je davek, ki najbolj useka revne, za tem pa srednji razred. Zakaj ga ne bi znizali?

GORILA:
...zaradi turistov!
*******************************

Zaradi turistov? Bolj bolanega argumenta pa že dolgo ne. Imamo namreč več skupin izdelkov in tudi več tarif za DDV, ne samo eno!
fritaja
# 14.11.2017 ob 15:15
Po Pogačniku torej ne more biti proračunskega presežka, ker je ta bil do sedaj samo enkrat, ko (ker) je vlado vodil JJ. To je bil neponovljiv dosežek ... :)
AlBundy
# 14.11.2017 ob 12:25
Za vse se najde denar, le za plače, socialo in stanovanjsko problematiko ne ...
xerces8
# 14.11.2017 ob 12:10
DDV 20% ?
Njet?
mataj
# 14.11.2017 ob 11:15
Mene zanima samo ena zadeva, o kateri ni več duha in sluha. Kdaj bo ukinjeno dopolnilno zdravstveno zavarovanje, ker zavarovalnice že za naslednji mesec napovedujejo podražitve. A kdo kaj ve o tem?
vnk
# 15.11.2017 ob 21:21
"Vlada povečuje izdatke za plače, namesto da bi znižala davke," je izpostavil Jožef Horvat (NSi) in vladi očital negospodarnost.

Hudiča no, pa ja ne bom NSi volil :(
božo1
# 14.11.2017 ob 15:37
Nekaj ali precej vonja po predvolilnem je čutiti pri prenekaterih razpravah poslancev o proračunu 2018.
. Toda pri tem, niti ni potrebno preveč pozornega poslušanja, da kljub temu ugotoviš potencial strankarskih govorcev. Malo sem poslušal in moram reči, da bi navkljub umetni všečnosti,

dal točke opozicijskem Šircelju,
ki je znal v razpravo odlično vključiti pojem človeškega dostojanstva, ki se ne čuti v koalicijski(DESUS) viziji proračuna na upokojenski ravni
ali SD-ejevega Vebra, ki je proračunske rezerve zelo smiselno iskal v razverdnotenju nekaterih državnih naložb,
da bi takoj za tem izvenela izredno prozorno populistično in s prazno debato njegova kolegica Muršičeva.
Tako je to zgledalo pri meni, "stranke" pa bi vrejetno že morale vedeti za sebe, kaj počnejo dobrega za koga.
božo1
# 14.11.2017 ob 12:59
DDV 20% ?
Njet?


Ali bi si kdo od novih kandidatov za nov mandat upal ponuditi dvig DDV-ja na 25%,(kot npr. Hrvaška, Danska, Švedska...) in bi iz takega izplena ponudil povezavo k potrebnem dokapitaliziranju zdravstva ali pa bi iskal ključ k bolj napredni socialni družbi z postopno uvedbu UTD?
GORILA
# 14.11.2017 ob 11:01
@lahk

Nimaš pojma! Država bo zaradi neprodaje NLB le dobila 300 mio!
lahk
# 14.11.2017 ob 10:44
Špara se pri pokojninah, dokladih, socialnih dodatkih in malici za otroke, brez težav pa se najde več kot 300 mio za plačilo kazni zaradi neprodaje NLB. #butale
Vladoska
# 15.11.2017 ob 09:17
Dobro delo najvišjih državnih organov kaže rezultate. Le tako naprej!
fritaja
# 15.11.2017 ob 08:55
veza
# 14.11.2017 ob 23:26
Tu gre za "tiskanje" novih volivcev, levica in SD sta najbolj uspešna pri tem poslu.


Vsaj SD s tem ne bo pridobila nobenega novega volilca, kajti vemo, da je ta stranka podprla postavljanje žice na meji. Tisti, ki je na to pozabil, pa je itak že volilec JJ.
božo1
# 15.11.2017 ob 06:38
garmond
Bratuškova in Pogačnik sta očitno že začela predvolilno agitacijo s svojimi populističnimi govori.
Jaz se pa s temle mnenjem nebi strinjal. Tokrat sem si vzel čas in prisluhnil razpravam, nekatere pa sem tudi zapuustil ravno zaradi praznih populističnih puhlic.
No in iz takih izvzamem predvsem
Bratuškovo, za katero mi postaja vse bolj iskreno žal, da se v anketah maje njeno "Zavezništvo", njej osebno pa bi brez pomislekov zaupal prvo mesto na bodoči vladi. Edino, kar sem ji zameril v preteklosti je, da je ocenila področje zdravstvo, kot, da se tam ni nič, "ama nič naredilo",
Pogačnik ima precej "opozicijskega vložka" v svojih razpravah, je pa kljub temu zelo vsebinski.

Kar pa res nikakor ne razumem, je že večkrat ponovljeno iz nastopov Godčeve in pri kateri ne vem ali gre za sprenevedanje ali ne vedenje. V tej razpravi je ponovno ven potegnila nekaj, za kar ne vem ali ve in to naslavlja tistim, ki ne vedo ali pa ona ne ve. Govori o vložku 136 mio v zdravstvo za sanacijo bolnišnic in pravi, da to ni bilo za sanacijo ampak za dobavitelje. To je tako, kot da lahko bolnišnice delajo brez elektrike in sanitetnega materoiala, pripomočnov in zdravil.
Še je nekaj takih, seveda največ, se ve od kje. So pavkljub opozicijski vlogi zelo konstruktivni npr. Horvat, Šircelj, Logar tudi Šimenko in Lah, po programski načelnosti pa Kordiš.
GORILA
# 14.11.2017 ob 15:02
@>IndyBob
DDV, to je davek, ki najbolj useka revne, za tem pa srednji razred. Zakaj ga ne bi znizali?

...zaradi turistov!
IndyBob
# 14.11.2017 ob 14:14
DDV, to je davek, ki najbolj useka revne, za tem pa srednji razred. Zakaj ga ne bi znizali?
Lovec
# 14.11.2017 ob 13:14
Kaj sedaj Proračun ali Sirec pripeljan v Parlament ?
sirus
# 14.11.2017 ob 10:54
A se jim še ni ulegel migrant na sredo govornice ob bučnem aplavzu.
Kazalo