Napovedi o Semoličevi upokojitvi se niso uresničile. Foto: STA
Napovedi o Semoličevi upokojitvi se niso uresničile. Foto: STA
Semolič ostaja

Napovedi, da se bo dolgoletni predsednik ZSSS-ja Dušan Semolič upokojil, se niso uresničile, prav tako pri potegovanju za nadaljevanje funkcije ni imel konkurence. Kot poroča Radio Slovenija, na tajnih volitvah ni imel protikandidata ali kandidatke. ZSSS vodi že od leta 1991 in ga bo še prihodnjih pet let. Tudi Miran Utroša bo še naprej generalni sekretar zveze.
6. kongresa ZSSS-ja, ki je na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču potekal pod geslom "ZSSS - z ljudmi za ljudi", se je udeležilo 200 delegatov, nekaj predstavnikov mednarodnih sindikalnih organizacij ter minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak.
Kongres je podprl "legitimne in upravičene zahteve" udeležencev protestov v Mariboru in pozval Franca Kanglerja, naj odstopi tudi kot državni svetnik.

Semolič, ki je magister pravnih znanosti, je poklicno pot začel kot diplomirani pravnik v podjetju za mednarodno trgovino Intertrade. Na prvih večstrankarskih parlamentarnih volitvah v letu 1990 je bil izvoljen v državni zbor, kjer je bil vodja Kluba poslancev Socialistične stranke Slovenije.

Leta 1991 je bil izvoljen za predsednika novoustanovljene Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, novembra 1997 pa je bil prvič izvoljen za člana državnega sveta. Z včlanitvijo ZSSS-ja v Evropsko konfederacijo sindikatov leta 1999 je postal član njenega izvršnega odbora.

ZSSS združuje 22 sindikatov, povezanih z dejavnostmi iz različnih sektorjev po vsej Sloveniji, navajajo na svoji spletni strani. Ima več kot 300.000 članov, tako iz zasebnega kot javnega sektorja.

Semolič ostaja