Semolič je ogorčen nad delovanjem tujcev v Sloveniji. Foto: BoBo
Semolič je ogorčen nad delovanjem tujcev v Sloveniji. Foto: BoBo

AmCham Slovenija si nikoli ni in si ne bo prizadevala za pridobitev sedeža v skupščini Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

AmCham Slovenija

Zanimiva informacija, mi o tem ne vemo ničesar, saj ni v skladu s prizadevanji naših članov.

Slovensko-nemška gospodarska zbornica, o neuradnih informacijah sindikatov
ZZZS
ZZZS ima svoje predstavnike v Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Noče, da bi jih imela tudi AmChan in nemška zbornica. Foto: BoBo
Gertrud Rantzen
Slovensko-nemška gospodarska zbornica je članska organizacija, ki v Sloveniji nima reprezentativnega statusa, se pa v svojem delovanju zavzema za čim boljše gospodarsko sodelovanje med dvema prijateljskima evropskima državama, je pojasnila Gertrud Rantzen. Foto: AhkSlo

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) je s tiskovno konferenco kritično nastopila do dveh tujih gospodarskih zbornic, ki delujeta v Sloveniji. Ti zbornici s svojim sporočilom in delovanjem negativno vplivata na slovensko družbo, so prepričani v ZSSS-ju. Sindikati so poleg tega prišli na dan z neuradno informacijo, da naj bi si ti zbornici prizadevali dobiti predstavniške sedeže v Zavodu za zdravstveno zavarovanje (ZZZS). Izvora in zanesljivosti informacije niso razkrili.

ZSSS moti, da se v zadnjem obdobju "povezuje kapital" mimo obstoječih reprezentativnih združenj delodajalcev. Pri tem je predsednik zveze Dušan Semolič na konferenci posebej izpostavil Ameriško gospodarsko zbornico v Sloveniji (AmCham).

AmCham po njegovih besedah kaže velik interes za vpliv na številna področja, od zdravstvenega in pokojninskega sistema do delovne zakonodaje ter sociale, pri čemer "želi amerikanizirati življenje v Sloveniji".

"Ne skrivajo, da želijo spremembe, poslovno okolje, v katerem bi lahko imel ameriški kapital večje poslovne možnosti," je dejal. "Ne nazadnje to najbolje ilustrira njihov predlog, da bi zdravstveno zavarovalnico razdelili na dve ali tri," je dodal.

V ZSSS-ju so poudarili, da je ameriški gospodarski zbornici s to logiko uspelo pri spremembah zdravstvene blagajne na Slovaškem in v Estoniji. Stroški delovanja zavarovalnice naj bi se tam posledično povečali za 30 odstotkov.

Do sprememb v zdravstvu je "po diktatu ameriške gospodarske zbornice", tako Semolič, prišlo tudi v Srbiji. Tamkajšnja vlada naj bi pri uvajanju sprememb ignorirala sindikate.

Zorko: Sedanji dialog daje mir
Izvršni sekretar pri ZSSS-ju Andrej Zorko je opomnil, da imamo v Sloveniji razmeroma razvit socialni dialog, ki je v preteklosti dal uspešne rezultate in zagotavlja socialni mir. Brez socialnega miru ni temelja za razvoj gospodarstva in države, je povedal. Če bi AmCham vplivala na teme, ki so predmet socialnega dialoga, bi to pripeljalo do socialnega nemira, državljani pa bi živeli slabše, kot živijo danes, je dodal.

"Logika, po kateri deluje ameriško gospodarstvo, je logika, da bo trg vse uredil sam. To je logika neoliberalnega kapitalizma, to je logika, ki nas je pripeljala v krizo, v kateri je več deset tisoč ljudi izgubilo službo, v kateri je bilo več deset tisoč družin pahnjenih v revščino in v kateri so slovenski davkoplačevalci plačali sanacijo napak ljudi, ki so vodili tovrstno politiko," je bil oster Zorko.

Sicer pa je AmCham glede na svoje akte interesno združenje, ki naj bi primarno skrbelo za poslovne kontakte, poslovne interese, stike med slovenskimi in ameriškimi podjetji, je spomnil. Graditi te interese z vmešavanjem v notranje zadeve neke države se mu zdi "skrajno nesramno". "Sami bomo poskrbeli za svojo prihodnost. Ne potrebujemo ne ameriške ne nemške ali druge zbornice. Znanja imamo dovolj, volje prav tako," je sklenil.

Sindikat in neuradna informacija
ZSSS je sicer posebej zaskrbela neuradna informacija, da se AmCham in Slovensko-nemška gospodarska zbornica trudita dobiti sedeže v skupščini Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. "To se ne sme zgoditi," je dejal Semolič in spomnil, da bodo tam jeseni volitve.

Sindikalist se je ob tem vprašal, zakaj AmCham ne svetuje tudi v ZDA, kjer bi bilo ob zdravstveno zavarovanje, če bi bila sprejeta zdravstvena reforma predsednika Donalda Trumpa, 25 milijonov ljudi.

Rantznova: Mi o tem ne vemo nič
Predsednica Slovensko-nemške gospodarske zbornice Gertrud Rantzen je glede neuradne informacije sindikatov izjavila: "Zanimiva informacija, mi o tem ne vemo ničesar, saj ni v skladu s prizadevanji naših članov."

Podala je še nekaj pojasnil o delovanju organizacija. Zbornica je bilateralna, del mreže 130. nemških zunanjegospodarskih zbornic in s partnerskimi zbornicami (tudi v Sloveniji), dostopom do 100.000 podjetij ter "izčrpnimi viri informacij" predstavlja slovenskim podjetjem "prvi naslov v Nemčiji". Je članska organizacija, ki v Sloveniji nima reprezentativnega statusa, se pa v svojem delovanju zavzema za čim boljše gospodarsko sodelovanje med državama. Področje je pomembno, saj je Nemčija prva izvozna partnerca Slovenije (izvoz v Nečijo predstavlja petino slovenske zunanje trgovine). Zastopajo tudi podjetja z nemškim kapitalom v Sloveniji, saj na letni ravni investirajo med tremi in 50 milijoni evrov, in skrbijo za prenos znanja med državama, so našteli.


AmCham: ZSSS nas niti kontaktiral ni

V ameriški gospodarski zbornici so se na novinarsko konferenco ZSSS odzvali z besedami, da nanjo niso bili povabljeni in da sindikalna centrala glede njihovega delovanja z njimi ni stopila v stik. "Nad takšnim načinom komuniciranja smo presenečeni, saj verjamemo v moč pogovora in argumentov, predvsem pa sodelovanja in transparentnosti," so zapisali v sporočilu za javnost.

Kot so poudarili, je AmCham Slovenija članska organizacija, "ki že 18 let navdihuje pozitivne spremembe v Sloveniji". "Živimo naše vrednote, ki so optimizem, sodelovanje, zaupanje, kreativnost in strastnost, ter se trudimo za boljše poslovno in življenjsko okolje v Sloveniji. To nam priznava tudi že več kot 320 članov, uglednih domačih in tujih podjetij, ki vsako leto znova podpirajo naše delovanje," so navedli.





AmCham Slovenija si nikoli ni in si ne bo prizadevala za pridobitev sedeža v skupščini Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

AmCham Slovenija

Zanimiva informacija, mi o tem ne vemo ničesar, saj ni v skladu s prizadevanji naših članov.

Slovensko-nemška gospodarska zbornica, o neuradnih informacijah sindikatov