Simon Velički je novi generalni direktor policije. Foto: BoBo
Simon Velički je novi generalni direktor policije. Foto: BoBo

a položaj generalnega direktorja policije imenovala Simona Veličkega.

Simon Velički je policijo vodil od 5. januarja, ko je bil imenovan za v. d. generalnega direktorja, potem ko je odstopil tedanji prvi mož policije Marjan Fank.

Po mnenju ministrice Vesne Györkös Žnidar policija tudi zaradi pričakovanega poslabšanja migracijske slike potrebuje vodstvo s polnimi pooblastili.

Györkös Žnidarjeva je spomnila, da imenovanje generalnega direktorja spada med tekoče posle vlade, saj je bil razpis objavljen, ko je vlada imela še polna pooblastila. "To potrjuje dejstvo, da mora biti sistem nacionalne varnosti neodvisen od volitev," je poudarila. Dodala je, da je med vodenjem ministrstva za notranje zadeve tudi dokazala, da je policija apolitična organizacija oz. da ni orodje politike.

Velički je po ministričinih navedbah karierni policist, trden in izkušen vodja, ki se je dokazal tudi s svojim dosedanjim opravljanjem namestniške funkcije generalnega direktorja policije.

Velički je bil pred tem, poleg Tatjane Bobnar, Fankov namestnik. Leta 2009 pa je bil imenovan za direktorja Policijske uprave Kranj.