Obe centrali sta tudi izpostavili, da sta odprti za morebitno naknadno povezovanje in vključevanje drugih sindikatov. Foto: BoBo
Obe centrali sta tudi izpostavili, da sta odprti za morebitno naknadno povezovanje in vključevanje drugih sindikatov. Foto: BoBo
Združevanje največjih sindikatov

V javnosti so se že nekaj časa pojavljale informacije o Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) in konfederacija sindikatov Pergam. Vendar še pred dvema tednoma v omenjenih sindikalnih centralah združevanja niso želeli potrditi.

Zdaj združevanje ZSSS in Pergama v največjo sindikalno centralo v Sloveniji ni več skrivnost. Predsednica ZSSS-ja Lidija Jerkič in predsednik KSS-ja Pergam Jakob Počivavšek sta predstavila razloge, zakaj so se odločili združiti moči.

Med razlogi so bili med drugim navedena dejstva, da je "interese članstva in delavstva na splošno mogoče učinkoviteje zastopati z združevanjem kadrovskih in materialnih resursov ter s skupnimi dejavnostmi in kampanjami, za katerimi stoji številčnejše, združeno članstvo".

S povezovanjem pa bodo skušali preseči razdrobljenost delavskega sindikalnega organiziranja ter "krepiti moč sindikalnih central in s tem ustvariti ugodnejše pogoje za nadaljnje delovanje in razvoj sindikalnega gibanja ter pospešiti organiziranje in povezovanje delavcev v sindikat".

"Sindikati imamo nasprotnikov več kot dovolj, ne potrebujemo jih iskati še med seboj. Združevanje bo zato prihranilo energijo, ki jo bomo usmerili v prizadevanja za boljše življenje naših članov in članic. Večja povezanost, več strokovne pomoči, večja udarna moč, to je vodilo, ki nas je prepričalo, da moramo uspeti v združevanju in pokazati, da je združevanje mogoče," je združevanje pojasnila Lidija Jerkič.

Predsednik Pergama Jakob Počivavšek pa je pri prednostih združevanja poudaril učinkovito in kakovostno podporo sindikatom in članstvu. "Obe sindikalni centrali združujeta dolgoletne izkušnje na področju sindikalnega delovanja, kadre z mnogo znanja in entuziazma ter izbor najboljših praks pri delu s članstvom in nudenjem strokovne pomoči. Vse to bo skupni sindikalni centrali omogočilo, da se učinkovito sooča z izzivi, s katerimi se srečujejo delavke in delavci v Sloveniji," je dejal.

Pergam deluje od leta 1991
Sindikalna konfederacija Pergam je bila ustanovljena leta 1991 in je na začetku povezovala sindikate grafične, papirne, časopisno informativne, založniške in knjigotrške dejavnosti. Pozneje pa so se ji pridružili številni manjši sindikati zasebnega kot tudi javnega sektorja.

V okviru Pergama med drugim delujejo še sindikat cestnega gospodarstva, sindikat prometnih pilotov, železniški sindikat sprevodnikov, sindikati v zdravstvu, sindikat centrov za socialno delo Since07, sindikat sevalcev, sindikat farmacevtov, sindikat laboratorijske medicine, sindikat medicinskih sester Florence, sindikat veterinarjev, sindikat socialnega zavarovanja, visokošolski sindikat Slovenije, sindikat pravnikov v pravosodju in številni sindikati podjetij iz drugih dejavnosti, kot so kemija, gradbeništvo, trgovina, lesarstvo, kovinska industrija …

ZSSS je trenutno največja sindikalna centrala
ZSSS je bil ustanovljen 7. aprila 1990 ob razpadu enostrankarskega sistema v Sloveniji in združuje 22 sindikatov dejavnosti iz različnih sektorjev celotne Slovenije. V njegovo okrilje spadajo sindikat državnih in družbenih organov, sindikat delavcev energetike, sindikat finančnih organizacij, sindikat delavcev gostinstva in turizma, sindikat delavcev gradbenih dejavnosti, sindikat kemične, gumarske in nekovinske industrije, sindikat kmetijstva in živilske industrije, sindikat komunale, varovanja in poslovanja z nepremičninami, sindikat kovinske in elektroindustrije, sindikat kulture, sindikat lesarstva, sindikat ministrstva za obrambo, sindikat poklicnega gasilstva, sindikat delavcev prometa in zvez, Svobodni sindikat Slovenije, sindikat športnikov, sindikat tekstilne in usnjarsko-predelovalne industrije, sindikat delavcev trgovine, sindikat upokojencev, sindikat delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti, sindikat obrtnih delavcev, sindikat zdravstva in socialnega skrbstva.

Združevanje največjih sindikatov