Referenduma o dveh zakonih ne bo, saj sindikatu ni uspelo zbrati dovolj podpisov. Foto: MMC
Referenduma o dveh zakonih ne bo, saj sindikatu ni uspelo zbrati dovolj podpisov. Foto: MMC

Sindikatu je namreč uspelo zbrati manj kot tisoč podpisov od zahtevanih 40.000, so povedali v sindikatu. "Tega, da nismo zbrali dovolj podpisov, ne jemljemo kot poraz, saj je bil naš namen spodbuditi malega človeka, da bi se začel s pravnimi sredstvi bojevati za svoje pravice proti političnim lobijem, ki vedno jemljejo malemu človeku," je dejal predsednik sindikata Martin Ivec.

V sindikatu so se po njegovih besedah lotili zbiranja podpisov izključno zato, ker sta "zakona (gre za novelo zakona o dedovanju ter zakonu o ugotavljanju katastrskega dohodka) slaba", pobuda pa je bil poziv državljanom, da se dejavno vključijo v politično življenje in da o svojih zadevah odločajo sami, je dodal Ivec.

Pobud ne bodo več vlagali
V sindikatu sicer še vedno menijo, da zakon o ugotavljanju katastrskega dohodka ni dober, saj predvideva povišano obremenitev predvsem za majhne in srednje velike kmete. Podobno je z novelo zakona o dedovanju, saj se država prek njega loteva finančno najšibkejših ljudi, so prepričani.

Delavci migranti so pred omenjenima vložili še šest pobud za razpis zakonodajnega referenduma, a se je predsednik DZ-ja Milan Brglez takrat odločil, da roka za zbiranje podpisov ne bo določil, saj je šlo po njegovem mnenju za zlorabo instituta referenduma. Temu je pritrdilo tudi ustavno sodišče.

V sindikatu pravijo, da ne bodo več vlagali referendumskih pobud, bodo pa, "ko jim bo prekipelo, na podlagi 88. člena Ustave skušali zbrati 5.000 podpisov za predložitev lastnega zakona v zakonodajni postopek".