Možnost za prihranek v vrednosti 41 milijonov evrov v tem letu vidi sindikat tudi v nižanju izdatkov za blago in storitve. Foto: BoBo
Možnost za prihranek v vrednosti 41 milijonov evrov v tem letu vidi sindikat tudi v nižanju izdatkov za blago in storitve. Foto: BoBo

V sindikatu navajajo, da je vlada od leta 2008 do leta 2010 načrtovala in sprejela več kot 90 vrst varčevalnih ukrepov. A ti ukrepi so se izvedli le na segmentu varčevanja pri plačah, kar se jim zdi nesprejemljivo.

Menijo, da je razlog tudi v tem, da ni bilo analize in primerjav, kaj se dogaja z obvladovanjem stroškov med posameznimi proračunskimi uporabniki, prav tako ni bilo primerov dobre prakse in ugotavljanja odgovornosti.

"Prihranki naj se iščejo pri potovanjih v tujino"
Novo vlado sindikat poziva, naj naredi analizo in opredeli aktivnosti za izvajanje že sprejetih varčevalnih ukrepov na številnih področjih z opredeljenimi roki, kazalniki in predvidenimi učinki.

"Takšen pristop zahtevamo zato, da se zmanjša pritisk samo na omejevanje plač in drugih prejemkov zaposlenih po kolektivnih pogodbah," so pojasnili. Predlagali so, naj se prihranki iščejo na področju stroškov potovanj v tujino.

Sindikat je ocenil, da bi, če jih znižajo za tretjino, to pomenilo letni prihranek najmanj dveh milijonov evrov. Okoli 15 milijonov evrov pa bi lahko prihranili, če bi zahtevali, da se vrnejo v proračun vsa neupravičeno izplačana sredstva za povečan obseg dela, so prepričani.

Možnost za prihranek v vrednosti 41 milijonov evrov v tem letu vidi sindikat tudi v nižanju izdatkov za blago in storitve. Predlagajo tudi nižanje stroškov za avtorske in podjemne pogodbe za tretjino, pogodbe, sklenjene na podlagi javnih naročil, pa bi bilo treba prevetriti ter cene in stroške znižati za najmanj desetino. Prihranek na tem področju bi moral biti 500 milijonov evrov v enem letu, menijo v sindikatu.

"Treba je narediti red"
Tudi na področju upravljanja in gospodarjenja z državnim premoženjem je treba narediti red. Sindikat je dejal, da je treba omejiti sivo ekonomijo, ki znaša okoli 10 milijard evrov, obdavčiti je treba tudi najbogatejši sloj, so prepričani.

Če bi na teh in drugih področjih dosegli določene premike, potem bi, pravijo v sindikatu, lahko ugotavljali, "da gremo v pravo smer", utrjevalo bi se zaupanje med socialnimi partnerji, ohranila bi se tudi vloga socialne države.