Rezi v plače javnih uslužbencev niso sprejemljivi, opozarja konfederacija sindikatov. Foto: EPA
Rezi v plače javnih uslužbencev niso sprejemljivi, opozarja konfederacija sindikatov. Foto: EPA

To je za konfederacijo ključno, ne glede na to, na kakšen način se bo reševala problematika odprave plačnih nesorazmerij, je dejal predsednik konfederacije Branimir Štrukelj.

Možnost, da bi znova posegli v plače zaposlenih v javnem sektorju, je namreč nedavno omenil minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant, Štrukelj pa je znova spomnil na spomladanski dogovor med vlado in sindikati, v katerem se je vlada zavezala, da rezanja plač v javnem sektorju vsaj do leta 2014 ne bo.

Kot je dejal Štrukelj, so se pripravljeni z vlado še pogovarjati, vabila na pogovore pa do zdaj še niso dobili. Počakali bodo na vladni predlog, je dejal Štrukelj.

Predsedstvo konfederacije je razpravljalo tudi o novem zakonu državnega holdinga (SDH), v katerem jih motita dve določbi. Menijo, da je nesprejemljivo, da zakon Modri zavarovalnici ukinja status strateške naložbe države, saj ta upravlja dodatno pokojninsko zavarovanje javnih uslužbencev, nasprotujejo pa tudi sestavi nadzornega sveta, saj zakon zmanjšuje število predstavnikov zavarovancev. Štrukelj je napovedal, da bodo sindikati, če bosta določbi obveljali, zadevo peljali tudi do dodatnega zakonodajnega referenduma.

Nezadovoljni so tudi s predlogom zakona o izvrševanju proračunov za leti 2014 in 2015 v tistem delu, ki se nanaša na zmanjševanje števila zaposlenih v javnem sektorju. Ta namreč sledi logiki, da je treba število zaposlenih v vsakem primeru znižati za odstotek, in ne dogovoru med vlado in sindikati, da se bo število zaposlenih zmanjševalo restriktivno, z nenadomeščanjem upokojenih delavcev in tistih, ki bodo sami odšli drugam. Sindikat bo zato poslance pozval, da določbo ustrezno spremenijo.