Foto: BoBo
Foto: BoBo

Zahtevo za ustavno presojo sta Sindikat carinikov Slovenije in Sindikat državnih organov Slovenije vložila za 10.a člen, ki določa, da predstojnik finančne uprave imenuje direktorje finančnih uradov za dobo petih let po izbirnem postopku na podlagi internega oziroma javnega natečaja, in za nov peti odstavek 42. člena, da lahko predstojnik v disciplinskem postopku odvzame inšpektorju pooblastila zaradi ponavljajočih se nepravilnosti pri odločanju. Kot nepravilnosti pri odločanju se štejejo samovoljne in arbitrarne odločitve, ki se v postopku s pravnimi sredstvi pred sodišči izkažejo za nepravilne oziroma če gre za odstop od ustaljene sodne prakse. Ob tem sindikata predlagata začasno zadržanje izvajanja predpisa.

Vlada je na dopisni seji presodila, da je predlog za zadržanje neutemeljen, saj ne izkazuje, da bi z njegovim izvajanjem nastale škodljive posledice. Prav tako izpodbijana ureditev dosedanjim direktorjem finančnih uradov ne ogroža njihovih pravic iz delovnega razmerja, z izvajanjem določb pa po mnenju vlade tudi ne bodo nastale škodljive posledice za delovanje finančne uprave, so danes sporočili z vladnega urada za komuniciranje.

DZ je novelo sprejel 11. marca, veljati pa je začela 5. aprila. Po navedbah ministrstva novela izboljšuje pravno varnost strank ter učinkovitost in kakovost delovanja finančne uprave. Del opozicije ji je nasprotoval, saj da bo direktorju finančne uprave omogočila nov niz kadrovskih zamenjav in da nova ureditev ne prinaša zaščite inšpektorjev, ki delujejo zakonito in v dobro države, temveč degradacijo.