Vlada je sindikatom zagotovila, da bo prvi obrok poračuna odprave plačnih nesorazmerij izplačan v roku, zaradi izplačila pa ne bo odpuščanj iz poslovnih razlogov. Foto: BoBo
Vlada je sindikatom zagotovila, da bo prvi obrok poračuna odprave plačnih nesorazmerij izplačan v roku, zaradi izplačila pa ne bo odpuščanj iz poslovnih razlogov. Foto: BoBo
Sindikati grozijo z ulico

A vlada je sindikatom zagotovila, da bo prvi obrok poračuna odprave plačnih nesorazmerij izplačan v roku, zaradi izplačila pa ne bo odpuščanj iz poslovnih razlogov.

Tako so predstavniki vlade in sindikatov začeli pogovore o noveli zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki se bodo nadaljevala čez 14 dni.

Težave lahko nastanejo konec leta
Minister za javno upravo Gregor Virant je po sestanku zatrdil, da ni nobenih skrbi glede izplačila tretje četrtine odprave plačnih nesorazmerij in da morajo delodajalci v javnem sektorju za to poskrbeti, če pa bodo nastale kakršne koli tehnične težave, bo pomagalo ministrstvo za finance.

Čeprav Virant trdi, da februarja težav pri izplačilu predvidoma ne bi smelo biti, pa je še pred sestankom opozoril, da te lahko nastanejo konec leta.

To pomeni, je dodal, da morajo javni zavodi do decembra čim bolj racionalno gospodariti s sredstvi za plače. Sam meni, da imajo menedžerji v javnem sektorju ogromno manevrskega prostora, da kaj privarčujejo. Možnosti je po ministrovih besedah več - "od tega, da se ne nadomeščajo porodniške odsotnosti, dalj trajajoče bolniške odsotnosti, do tega, da se kakšna sistemizacija popravi, tako da so, denimo, delovna mesta nekoliko nižje vrednotena".

Druge možnosti kot varčno gospodarjenje s sredstvi za plače namreč po njegovem mnenju letos ni. Če pa tudi tako ne bo mogoče zagotoviti zadostnih sredstev za plače, bodo "pač ob koncu leta potrebne določene prerazporeditve znotraj proračuna". V vsakem primeru se bo pa to reševalo proti koncu leta, je še dejal.

Sindikati zadovoljni z zagotovili vlade
Po besedah vodje Konfederacije sindikatov javnega sektorja (KSJS) Branimirja Štruklja pa je bila današnja razprava "zelo burna", a so na koncu vendarle dobili zagotovila vlade, da bo prvi obrok izplačan v zakonskem roku, torej najpozneje do konca februarja.

Predstavniki ministrstva za finance so po njegovih besedah izrazili pripravljenost, da bodo dopis, ki so ga posredovali javnim zavodom, popravili tako, da ga ne bo mogoče razumeti, da je sredstva za izplačilo te obveznosti mogoče pridobivati tudi z zmanjševanjem števila zaposlenih.

Tako Štrukelj pričakuje, da bodo to obveznost poravnali vsi javni zavodi - v nasprotnem primeru se sindikati z vlado niso pripravljeni pogajati o nobeni drugi odprti zadevi, prav tako bi do izražanja nezadovoljstva "verjetno prišlo tudi na ulici". A po današnjem sestanku ni razloga, da vladi ne bi verjeli, je dodal.

Glede kvoruma sindikati niso enotni
Pri vračilu preveč izplačanih plač je stališče sindikatov enotno, saj vztrajajo, da delavec ne sme nositi te odgovornosti, temveč jo mora prevzeti tisti, ki je takšno plačo določil, glede vprašanja ureditve kvoruma pa sindikati nimajo enotnega stališča. Po mnenju Štrukljevega KSJS-a je sicer smiselno, da kolektivno pogodbo za javni sektor podpisujejo konfederacije, izpostavili pa so tudi, da bi vlada in vsi sindikati, ne le s področja javnega sektorja, morali odpreti razpravo o reprezentativnosti sindikatov.

Vlada je sindikate seznanila tudi z osnutkom novele in dobila nekaj prvih odzivov, je dejal Virant. Sindikati naj bi do prihodnjih pogajanj pripravili svoj odgovor. O podrobnostih sindikalnega odgovora na vladne predloge Štrukelj danes še ni želel govoriti. Je pa vlada po njegovih besedah predlagala tudi, da bi v prihodnje pogovore vključili še usklajevanja o dodatku za pripravljenost na delo zunaj kraja bivanja, povračilu potnih stroškov in plačilu povečanega obsega dela.

Sindikati grozijo z ulico