Slovenija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.3 od 34 glasov Ocenite to novico!

Poudarki

  • "Mi se odpovedujemo, pa se nič ne spremeni"
Predsedniki sindikalnih central
Predsedniki petih sindikalnih central in vodja pogajalske skupine dela sindikatov javnega sektorja Drago Ščernjavič so v odprtem pismu, poslanem premierju Janezu Janši, izrazili nasprotovanje napovedanemu odpuščanju delavcev v javnem sektorju. Foto: BoBo
Senko Pličanič
"Ali javni sektor res ni toliko odgovoren, da bi tudi nase prevzel pravičen in ne le minimalen del bremena te krize. Ali pa je za svoje interese res pripravljen ogroziti reforme in s tem blaginjo vseh v tej državi," sprašuje minister. Foto: MMC RTV SLO
Odprto pismo Janši
Sindikalisti so pisali premierju. Foto: BoBo

Sindikati Janši: Odpuščanje v javnem sektorju bo še poglobilo krizo

Pličanič: Je to pravi način komunikacije?
25. september 2012 ob 20:28
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Odpuščanje v javnem sektorju bo še bolj obremenilo proračun in ne bo pripomoglo k izhodu iz krize, pravijo sindikati. Minister Pličanič je nad njihovim pismom Janši razočaran.

Na premierja Janeza Janšo so sindikati naslovili odprto pismo, v katerem nasprotujejo napovedanemu odpuščanju delavcev v javnem sektorju. Pod pismo so se podpisali predsedniki petih sindikalnih central in vodja pogajalske skupine dela sindikatov javnega sektorja Drago Ščernjavič, predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič pa je pojasnil: "Podpisniki odprtega pisma ostro nasprotujemo napovedim vlade o odpuščanju delavk in delavcev v javnem sektorju. Menimo, da bi bila to velika napaka, ki bi še bolj poglobila gospodarsko krizo."

Po njegovih besedah je "izvirni greh" v ravnanju vlade, ki želi znižati proračunski primanjkljaj le z varčevanjem na odhodkovni strani, čeprav bi lahko na prihodkovni strani z ustrezno politiko veliko pridobila. "Vztrajamo, da je treba poiskati nove davčne vire in uvesti davek na finančne transakcije, ne pa odpuščati," je odločen Semolič, ki meni, da napovedano odpuščanje ni prava pot in bi ogrozilo socialni dialog v času, ko potekajo pogajanja o pomembnih reformah, kot sta reformi pokojninskega sistema in trga dela.

"Mi se odpovedujemo, pa se nič ne spremeni"
Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj pa je poudaril, da je javni sektor v Sloveniji po stroških in obsegu "povsem primerljiv s povprečjem v EU-ju", in spomnil, čemu vse so se javni uslužbenci v zadnjih letih že odrekli in na kaj vse so že pristali - tudi na znižanje plač in stroškov dela. "Pa ni nič bolje. Zakaj se nič ne spremeni? Mi se odpovedujemo, napovedi o rasti pa so vse slabše," se je spraševal.

Podobnega mnenja so tudi drugi podpisniki odprtega pisma - tako predsednik Neodvisnosti Drago Lombar, predsednik Pergama Janez Posedi, predsednik KS-a 90 Slovenije Peter Majcen in vodja pogajalske skupine dela reprezentativnih sindikatov javnega sektorja Drago Ščernjavič.

Pličanič: Je to pravi način komunikacije?
Odzval se je tudi minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič, ki pravi, da ga je odprto pismo sindikatov razočaralo. Prosi jih, naj še enkrat razmislijo, ali je njihovo opozorilo, da je s predvidenimi ukrepi vlade ogrožen socialni dialog, res pravi način komunikacije v kriznih časih. "Gre za vprašanje, kaj moramo kot odgovorni državljani v finančni krizi nujno storiti," je dejal.

Formalni delodajalec javnih uslužbencev je po njegovih besedah res država oziroma njene organizacije, vendar pa so vsi funkcionarji in uslužbenci v resnici v službi davkoplačevalcev, in ti ne zmorejo dodatnih obsežnih bremen. Prav tako državljani niso tako naivni, da bi zares verjeli, da bo racionalizacija ogrozila kakovost storitev, dodaja. "Manj režijskih služb in manj potratnosti bo kvečjemu na dolgi rok sprostilo sredstva za namen, za katerega bi se v resnici morala porabljati - neposredno za javne storitve in v dobro davkoplačevalcev ter ne za neracionalno zaposlovanje in porabo," je prepričan.

Velika večina javnih uslužbencev po njegovi presoji resno, odgovorno in marljivo opravlja svoje delo. Vendar pa je, dodaja minister, povsem jasno, da večina pač niso vsi, zato je "potrebna racionalizacija in zato jo davkoplačevalci upravičeno pričakujejo". Dodaja še, da je enake ukrepe izvedla tudi večina drugih držav, tako bogatejše kot tudi revnejše, vključno s sosednjimi državami.

VIDEO
Koliko javnih uslužbencev čaka odpoved?
VIDEO
Boj proti odpuščanju v javnem sektorju
A. S., T. H.
Prijavi napako
Komentarji
imunal
# 25.09.2012 ob 22:26
Daj Jansa, odpusti javne delavce, a tiste, ki so res visek. Naj se naredi temeljit nadzor ne pa kar povprek, tako se naredi najvecja skoda. Na fakultetah npr so ljudje, ki se zdaj niso sli v penzijo ker spekulirajo (in bli sli lahko), medtem ko mlade odpuscajo zaradi varcevanja. Kje je tu logika? Naj pogledajo delovno storilnost, vpetost v ucni proces, doprinos k publikacijam itd.. Ne, to pa ne, seveda.. Raje mlado mamico na cesto, kot nekoga ki ima pogoje in 0 storilnosti (a je zaposlen za nedolocen cas) v penzijo.

Daj Jansa, poberi vse vladne avte, saj si lahko poslanci svojega kupijo, tako kot navadni delavci z 700 evri place. Poberi vsa vladna stanovanja, saj vsi ostali tudi placujemo najemnine. Poberi sejnine itd, saj imajo poslanci placo - a ni to njihovo delo da nekje sedijo in debatirajo??? Preglejte kako se denar pretaka na drzavnih institucijah, kjer delavcem ne izplacuajo cele place potem cez par mesecev pa recejo, da tega denarja ni vec.. Najprej zatrite plevel, potem pa orjite zemljo. Ker drugace se ne bo nic spremenilo. ZELOOOOO veliko denarja se ukrade na fakultetah pa si javna agencija RS za raziskovanje zatiska oci - kot da bi tudi oni imeli kaj od tega..

Al pa NLB banka. Stalno neka dokapitalizacija, oni pa si izplacujejo enormne regrese, placujejo draga igrala v zivalskem vrtu itd.. Ne vem no.. Kot da bi se nam nekdo rugal v glavo.

Gospod Jansa, zacite varcevati tam kjer se da prisparati brez da bi ljudje sploh cutili, pocistite vlado in dajte zgled ostalim, da bomo mogoce se kdaj verjeli v to drzavo, preden jo sfurate do konca!!!
Udarni
# 25.09.2012 ob 21:05

janinejc03 je napisal(-a)

Udarni
Tako dela vsa Evropa in ne le vlada JJ, kot želijo nekateri prikazati. ŽAL, a tako je.
Vse več jih pa tudi vidi, da to ni prava pot. Kot že rečeno; osnovnošolska matematika in logično sklepanje ti pove, da tako ne gre. Iz krize ne moreš z ustvarjanjem nove armade revežev. Kdo bo pa trošil in tako posledično vplival tudi na porast naročil, pa s tem zaposlovanje in prodajo in tako tudi gospodarsko rast? Odgovori mi torej, kako bomo zlezli iz krize z ustvarjanjem novih siromakov? Kar se pa 'reševanja' krize tiče, pa se EU stvari seveda -kot že rečeno- loteva na napačnem koncu, ravno zato pa se le-ta tudi poglablja. Seveda v tistih državah, ki s(m)o malo za časom.
noone00
# 25.09.2012 ob 20:57
nobena vlada noče dat fokus tam kjer je denar vsi vemo, da je davčnih oazah ,vsi vemo kdo stoji zatem,naj ma enkat vlada jajca pa naj ta denar spravi nazaj v slovenijo.vse se da samo če je volja,potem ne bo potrebno nobene reforme,ki so samo pesek v oči slovenskemu narodu.
pista
# 25.09.2012 ob 21:30
Vlada naj spravi denar iz davčnih oaz. Dobro se sliši, samo glede na to, da davčne oaze ne razkrivajo podatkov, mi ni jasno kako bi vlada lahko to storila. Ali so tisti, ki pravijo, da je to treba narediti kdaj povedali kako naj se naredi?
1970b
# 25.09.2012 ob 22:49
@tech

In kdo je za to odgovoren, zasebni sektor ali javni uslužbenci? Zakaj se ni še nobenga prijavilo? Ne verjamem, da noben uslužbenec ni vedel kaj zganja direktor.

Ne vem kdo je odgovoren. Lahko pa opišem primer.

UL ima sklenjeno posebno pogodbo s petimi dobavitelji kemikalij.
Če ti vsaj eden od teh petih ponudi kemikalijo, ki jo iščeš, jo moraš vzeti pri njemu ne glede na to, če ti katero drugo podjetje ponudi ugodnejšo ceno.

Dogajajo se absurdne situacije, ko je razlika v ceni lahko tudi do 50%, kupiti pa moraš dražjo, saj cenejši ponudnik ni med temi petimi podjetji. V bistvu imajo zdaj ta podjetja monopol in dirigirajo cene (podobno kot naša gradbena podjetja, ki so se dogovrajala za ceno na razpisih). Če se le da, iščemo možnosti (pravno vprašljive), da naročamo pri cenejših ponudnikih. Sam se počutim kot kreten in mi vedno znova dvigne tlak.

Takih in podobnih zgodb je ogromno. Predvidevam, da so v tem primeru krive diletantsko sestavljene pogodbe (namerno, ali nenamerno?).
kakav4ever
# 25.09.2012 ob 21:49
"davkoplačevalci ne zmorejo dodatnih obsežnih bremen."

- razen parih milijard, ki jih boste na nas zvalili iz bank, brez da bi za to kdo odgovarjal...

"Prav tako državljani niso tako naivni, da bi zares verjeli, da bo racionalizacija ogrozila kakovost storitev"

Saj res, kaj pa je par tisoč zdravnikov manj, čakalnih vrst itak ni...

Banda pokvarjena Janševa!!
Hephaestus
# 25.09.2012 ob 21:35
Od vlade pričakujem:

1) krčenje javnega sektorja na realne in finančno vzdržne okvire okvire
2) uveljavitev enakih delovnih pogodb in delovnih obvez v javnem sektorju kot v gospodarstvu
3) izenačitev osebnih dohodkov v javnem sektorju s tistimi v gospodarstvu

Dovolj z privilegiji.
gisky
# 25.09.2012 ob 21:20
Ok, zdaj pa osnove ekonomije:

BDP = zasebna potrosnja + drzavna potrosnja + investicije + (izvoz - uvoz)

Drzavna potrosnja pada zaradi varcevanja

Zasebna potrosnja nam pada, ker so vsi prestraseni

Investicije ne rastejo (verjetno tudi zaradi slabega stanja bank)

Razlika med izvozom in uvozom pa tudi verjetno ne bo prehudo narasla

Posledicno nam pada BDP.

Mislim, da bi sedaj moral biti cas za klasicne anticiklicne keynesianske ukrepe, ne pa za varcevanje drzave na vseh straneh. Ali pa vsaj za neke aktivne vzpodbude za investicije.
tech
# 25.09.2012 ob 22:51
@imunal

Zakaj pa noben sindikat tega ne izpostavlja? Kolko takih stvari je blo, pa so raje pogledali stran.
imunal
# 25.09.2012 ob 22:51
coen

ni povsod v javnem sektorju nadur. Na faksu jih ni. Delam po vsaj 50 ur na teden, vcasih vec in vikende. NIkoli mi niso izplacali niti ene nadure!! Niti ne smem priti kasneje v sluzbo ( npr ob 10h) ce imam obveznosti do 8h zvecer. NE SMEM!!
Ramus
# 25.09.2012 ob 22:49
"Sindikati Janši: Odpuščanje v javnem sektorju bo še poglobilo krizo
Pličanič: Je to pravi način komunikacije?"


Ja se bojim da je to še edini način, če pač njegova vzvišenost predsednik vlade Ivan Janez Janša ne bere slovenskih časopisov,... tudi z nojem se težko pogovarjaš dokler ima glavo v pesku.
imunal
# 25.09.2012 ob 22:48
Nekdo je omenil javna narocila. KAKSEN NATEG!!!! Govorim iz prve roke. Zdaj moramo na fakulteti kupovati material ki je DRAZJI (ja, drazji!) od ponudnika ki ni vkljucen v opus podjetij od katerih se lahko naroca. Ceprav je bilo receno, da lahko, v kolikor najdemo ponudnika iz prostega trga, ki je bolj ugoden izbereme le tega. Vendar se je izkazalo, da smo v prekrsku. Kaksen nateg!!!! Manjko materialnih stroskov bomo pa krili iz lastnih plac, kar dejansko pomeni, da smo del svoje place dali direktno podjetju ki je v tem blazenem krogu, ki so ga ''izbrali'' vodje.

Kaksno je to varcevanje? Samo se vec drzavnega denarja se porabi za visje marze. Kako so izbirali podjetja, ce pa so notri no-name firme? Kje je tu protikorupcijska komisija? Kdo je od teh ''javnih narocil'' zasluzil? A je to drzavna pomoc podjetim, al kaj.. Zakaj potem samo nekaterim?
McClain
# 25.09.2012 ob 21:31
lepo se slisi "na prihodkovni strani" a to z drugimi besedami pomeni tistim ki placujemo da vas je pol prevec v javnem sektorju, pobrat se vec. Ali mislite da bodo Jankovici davke placal? To se ne bo zgodil, cvenk je ze na Cipru lep cajt.
Udarni
# 25.09.2012 ob 21:00
Seveda ga bo obremenilo, to je jasno vsakemu otroku. Izhod iz krize je možen le na ta način, da se vzpodbudi gospodarska rast, tega pa ne bo s tem, da bo vlada delala nove reveže oz. nove brezposelne in prejemnike socialnih transferjev. Še vedno mi ni jasno, kakšno čudno računico ima tale nesposobna vlada.
savica
# 26.09.2012 ob 10:39
Šele ko bi vlada potegnila odločne poteze zoper glavne vzroke in krivce za globoko gospodarsko krizo, v katero smo zabredli, Pahor, Janša, Samo Milić Hribar, Bavčar, Šrot, Pavček, Zidar, Tovšak, Černigoj, Vovk, Časar, Lovšin, Kordež, Valant, DARSOVCI in
njihovi mali otroci poslanci in tajkunčki, ki so se v neverjetnih količinah razmnožili po vsej Sloveniji, zadnje nedonošeno dete je otrok SDS-a Kmetič, bi imela legitimacijo za zahtevanje odrekanja tudi pri tistih, ki za krizo niso odgovorni.
Jethros
# 26.09.2012 ob 10:27
vojnaslo91:
Me veseli, da se strinjamo, kajti to je fakt, gre se za verižno reakcijo katero lahko vidi vsak laik z eno brižno osnovo ekonomije. Če zategneš pas na eni strani, se bo ta zategnil še na drugi, kajit je ja logično, da če se prometu vzame kupno moč, se še kako vpliva na gospodarsko rast.
In prav tukaj je ta politika varčevanja zgrešena, na kar opozarja že kar nekaj časa nobelovec Stieglitz.
Ni ta "luksuz" naroda kriv za to krizo, ampak banke, politika, korupcija...denar se skriva, nihče ga pa ne išče, ampak ga raje vzame narodu pod izgovorom, da v nasprotnem bomo bankrotirali. Hja, tako ali tako bomo, če ne bo novih prihodkov.
Jethros
# 26.09.2012 ob 10:12
slofbi111:
Kaj pravi statistika glede stanja v EU? Vse slabše je, brezposelnost se veča, mladi so v najhujši situaciji kar se možnosti zaposlitve tiče, primanjkljaji so po večini držav še vedno visoki, nekje se še vedno celo večajo, bonitetne ocene v številnih državah padajo, ne samo pri nas...
A to ni dovolj jasen signal, da to kurčevo varčevanje na narodu v državah članicah EU ne deluje?

Medtem pa si gospoda v Bruslju noče znižati plač, še več, že v lanskem letu smo brali, da so si plače celo povišali, tudi v JS pri nas, je zgodba smešna, ko govorijo o rezanju in odpuščanju, pa smo videli, kako je Janša Hajdinjaku dvignil plačo za 20%, da ne omenjamo letošnjega nepotizma, ko zaposljujejo otroke članov SDS.

Še kaj dragi slofbi?
Coen
# 25.09.2012 ob 23:27
@ the law,

saj pravim. Zato, ker ti vidiš enega ali dva zaposlena, da ne opravljata svojega dela tako kot je treba, smatraš že celotni javni sektor kot zabušantski. Mislim, da so tvoji možgani bolj potrebni "pucanja" kot moji. ;) Zakaj pa za gradbeno dovoljenje rabiš 6 mesecev, pa ne vem, ker ne delam v tistem oddelku, ne poznam njihovega delovnega procesa in ne vem, kako pri njih potekajo stvari. Mogoče pa jih lahko pokličeš in vprašaš, zakaj dovoljenja ne dobiš prej? Samo ideja. ;)
Coen
# 25.09.2012 ob 23:24
@ Hephaestus,

point mojega komentarja je bil, da javni sektor dela in meni je zmeraj bila bedarija, da se delovnemu človeku korektno ne plača dela, ki ga je opravil, pa najsibo zaposlen v javnem sektorju ali gospodarstvu. Zato mi je tudi bedarija, da nekateri delajo neplačane nadure, na koncu pa dobijo mizerno plačo (če sploh), njihovo delo pa ni cenjeno ne s strani delodajalca, ne s strani strank oz. državljanov.

Kar se pa birokratizacije tiče, ti pa dajem popolnoma prav. Je pa tudi res, da če preobremeniš človeka z nalogami, le-teh ne bo opravljal optimalno. Zato me je tudi groza teh odpuščanj v recimo zdravstvu in šolstvu - a bom hodil k zdravniku, ki dela že 20. uro zapored? A bo mojega otroka učil učitelj, ki je prejšnji dan oddelal 16 ur?
Coen
# 25.09.2012 ob 23:09
@ the law,

v redu je, zate, ki nisi zaposlen v javni upravi in ki jo vidiš le od spredaj, je to dejstvo. Zame, ki pa v JU delam že kar nekaj časa, pa se zdi enostavno smešno, kako vam je lahko sprati možgane. Preberete en trač na internetu, vidite mogoče eno zaposleno za pultom, ki srka kavo, pa že celoten javni sektor lenari. ;)

@ harsim,

bolj otročji ne moreš biti.
Ramus
# 25.09.2012 ob 22:50
"Po njegovih besedah je "izvirni greh" v ravnanju vlade, ki želi znižati proračunski primanjkljaj le z varčevanjem na odhodkovni strani, čeprav bi lahko na prihodkovni strani z ustrezno politiko veliko pridobila"

Za kaj takega je vlada g. Ivana Janeza Janše povsem nesposobna.
Coen
# 25.09.2012 ob 22:15
In tako kot je levak rekel, ne moreš vedeti kaj bi bilo, če bi bilo. Trenutno vemo le, da Janševa vlada nima pojma, kako se zadeve lotiti, kar dokazujejo s tem, da sprejemajo popolnoma enake reforme, katerim so pred enim letom še nasprotovali, svoje ase pa dajejo na varčevanje namesto na spodbujanje gospodarstva.

Če bi Janković bil danes na oblasti in bi sprejemal podobne predloge, bi tudi jaz bil za to, da se ga zamenja z nekom, ki je bolj kompetenten. Meni kot navadnemu državljanu je najbolj pomembno to, da imam v vladi takega vodjo, ki ve kaj dela, ki se zaveda situacije in ki poskrbi za svoje ljudstvo ter motivira k večji produktivnosti (spomnimo Janševe izjave o javnem sektorju in tem, da so delavci v javnem sektorju paraziti). Mene ne zanima, ali je ta kompetentna oseba leva ali desna, rdeča ali bela - to je v današnjih časih postranska tema.
Hephaestus
# 25.09.2012 ob 22:10
@ levak

Ne butnil si precej višje. Ne morem razumeti fanov JJ, ki vedno znova dajejo v nič FDV, ki ga je končal tudi presvitli.
--------------------------------------------------------------
Dal sem ti plus, ker v bistvu imaš prav.

Drugače pa problem ni FDV sam po sebi. Problem je v temu, da mladim, ki se vpišejo na tiste študijske programe nihče jasno in nedvoumno ne pove, da zaposlitve ne bodo nikoli nikjer dobili, če bodo imeli v žepu nazive kot npr.: dipl. kulturolog, magister komunikologije, dipl. sociolog, dr. politologije itd.
To je treba tistim mladim jasno povedati, brez ovinkarjenja. Raje kot da se jim kasneje zgodi, da se bodo čudili, da s takimi diplomami službe nikoder ne dobijo. Kar se že itak mnogim izmed njih dogaja.
janinejc03
# 25.09.2012 ob 21:34
paperino
Torej morda si ti tisti, ki bi lahko mislil z svojo glavo? Ali pa 10 opozicijskih poslancev, mar ne?
Paperino
# 25.09.2012 ob 21:08
janinejc03 # 25.09.2012 ob 21:01
none00
Bilo bi lepo a se zavedaj, da razen sodnega naloga nihče nima pravice in vpogleda v premoženje posameznika! No ja razen Slovenske Socijalne službe. Skratka denarja ne bo se bojim, ker je pravno prezahteven postopek.


Si pozabil na g. Jeraj. Ona lahko vpogleda in lahko tudi pomotoma o tem javnost obvesti.
Paperino
# 25.09.2012 ob 21:06
janinejc03
začni že enkrat s svojo bučo razmišljati. Tukaj gor tveziš samo bale, ki jih slišiš od presvetlega janše in njegovega orkestra. Enkrat še nisi povedal kaj konkretnega. Kje vidiš da varčuje vsa Evropa? In kje vidiš, da bi "oni" ne vem keri radi trošili kar naprej?
janinejc03
# 25.09.2012 ob 21:01
none00
Bilo bi lepo a se zavedaj, da razen sodnega naloga nihče nima pravice in vpogleda v premoženje posameznika! No ja razen Slovenske Socijalne službe. Skratka denarja ne bo se bojim, ker je pravno prezahteven postopek.
Jethros
# 26.09.2012 ob 10:48
vojnaslo91:
Ker je vse skupaj v rokah politike. Samo poglej, kako se je enkrat že skušalo zrušiti KPK, pa potem kako so ji odvzeli sredstva, se pravi, brezzobemu tigru so še protezo vzeli.
Potem vidimo, kako klestijo plače kriminalistom, da ja izgubijo voljo do dela, na drugi strani vidimo vpliv politike v DURSu, ko dobi zaupne dokumente kot za šalo, zakaj ne bi ptoem imeli vpliva na njihovo delovanje. Naveza politike s tožilci je tudi jasno vidna, danes pa znano tudi sodelovanje sodnikov s stečajnimi upravitelji, ki so oškodovali upnike tako, da so njihov denar prilivali v lastne žepe.
Zelo jasno sliko imamo zakaj se pri nas ne uspe izkoreniniti te korupcije in kraje našega denarja...en drugemu ščitijo hrbet.
Homer.
# 26.09.2012 ob 07:25
Kaj tu ni jasno?
Odpuščanje pomeni manjšo porabo
Manjša poraba pomeni manjši BDP
Manjši BDP pomeni recesijo
Recesija pomeni odpuščanje delavcev v gospodarstvu
Odpuščanje delavcev v gospodarstvu pomeni manjšo porabo
Manjša poraba pomeni manjše polnjenje proračuna.
Manjše polnenje proračuna je manj sredstev za javni sektor
Manj sredstev pomeni odpuščanje.
Odpuščanje pomeni manjšo porabo
Manjša poraba pomeni manjši BDP
Manjši BDP pomeni recesijo
Recesija pomeni odpuščanje delavcev v gospodarstvu
Odpuščanje delavcev v gospodarstvu pomeni manjšo porabo
Manjša poraba pomeni manjše polnjenje proračuna.
Manjše polnenje proračuna je manj sredstev za javni sektor
Manj sredstev pomeni odpuščanje
Odpuščanje pomeni manjšo porabo
Manjša poraba pomeni manjši BDP
Manjši BDP pomeni recesijo
Recesija pomeni odpuščanje delavcev v gospodarstvu
Odpuščanje delavcev v gospodarstvu pomeni manjšo porabo
Manjša poraba pomeni manjše polnjenje proračuna.
Manjše polnenje proračuna je manj sredstev za javni sektor
Manj sredstev pomeni odpuščanje
Odpuščanje pomeni manjšo porabo
Manjša poraba pomeni manjši BDP
Manjši BDP pomeni recesijo
Recesija pomeni odpuščanje delavcev v gospodarstvu
Odpuščanje delavcev v gospodarstvu pomeni manjšo porabo
Manjša poraba pomeni manjše polnjenje proračuna.
Manjše polnenje proračuna je manj sredstev za javni sektor
Manj sredstev pomeni odpuščanje
........
Potem pa smo že itak vsi na cesti
imunal
# 25.09.2012 ob 23:05
1970b

Mislim da je samo vprasanje casa, kdaj bo nekomu pocil film. pri nas gre vcasih za vprasanje 40 evrov, vcasih pa 250 evrov! V glavnem, par tisoc evrov vsako leto. Pa ce je tako na vseh faksih, se nekomu kr nabere, a ne?
Coen
# 25.09.2012 ob 23:04
@ harsim,

prej sem le nadziral delo, ki so ga ti študentje opravljali. Ko so le-ti svoje opravili, sem preveril, ali so naredili to, kar se je od njih zahtevalo in ali so bili potrebni kakšni popravki, kar mi je vzelo kakšno uro, mogoče uro in pol, odvisno od primerov. Njihovo delo se pa ni preneslo le name, temveč na vse zaposlene na oddelku, kar pomeni 2-3 ure dodatnega dela na dan, če seveda želiš kvalitetno opravljeno storitev.

Sicer pa, v bistvu imaš isto razmišljanje kot Janša. Sploh se ti ne sanja, katero delo opravljam, pa me že imaš za lenuha in me kriviš za vso nastalo situacijo v državi. No comment.
1970b
# 25.09.2012 ob 22:57
@imunal

Sva pa usklajena. Obema gre na živce isti primer. To zgodbo bi bilo treba spraviti na televizijo in rzhajkat vse skupaj. Ti šparaš in se trudiš gospodje pa enostavno s pritiskom na tipkovnico 50% marže, ni kaj velika dodana vreednost v privat sektorju.

Podobna zgodba je tudi pri npr. Plinu. Pojavil se je gen-1, ki je preprosto znižal ceno plina glede na obstoječe ponudnike za 20%. Zdaj panično z nižanjem cen tudi drugi. Vsa leta pa mi kreteni plačujemo predrag plin. Dobavitelji plina pa se valjajo v denarju. Jaki kapitalizem.
Coen
# 25.09.2012 ob 22:56
@ imunal,

ampak v očeh Janeza Janše in gorečih podpornikov SDS veljaš za parazita in lenobo, ker si pač v javnem sektorju. Saj meni nadur tudi ne izplačujejo, a imamo vsaj omogočeno, da lahko določene dni prej zapustimo delovno mesto, če smo si jih nabrali dovolj. Verjamem, da nekatera delovna mesta v javnem sektorju še tega nimajo, kar je bedarija.

A vseeno, dopovedati ljudem, da tudi javni sektor dela in se trudi po najboljših močeh je utopija. Ali ne razumejo, ali pa nočejo razumeti, nekdo pač mora odgovarjati za trenutno stanje v državi....
Ramus
# 25.09.2012 ob 22:45
"Odpuščanje v javnem sektorju bo še bolj obremenilo proračun in ne bo pripomoglo k izhodu iz krize, pravijo sindikati. Minister Pličanič je nad njihovim pismom Janši razočaran."

Ne le da bo obremenilo proračun, pač pa bo poleg tega še zmanjšalo povpraševanje v gospodarstvu, kjer bo posledično tudi manj delovnih in tako v začaranem krogu,... Veste tudi javni uslužbenci kupujejo avtomobile, obleke, čevlje, računalnike, telefone in nenazadnje hodijo v Merkator. Ampak tako daleč ne seže razmišljanje g. Pličaniča, ki pa je bojda razočaran. Ja to danes "potrebuje" Slovenija,... razočarane ministre!
Coen
# 25.09.2012 ob 22:45
@ johc,
pokažejo naj svojo učuinkovitost pa delajo naj več kakor 4-6 ur na dan (ppoznam veliko primerov iz zdravstva in šolstva, kaj šele iz raznih agencij, inšpekcij, sodtsva kjer je delovna uspešnost tam nekje 0,3) pa bo vsaka čast izjemam znotraj gnilega sistema....

Prosim ne širi neresnic. V javnem sektorju je delovna obveznost 8 ur na dan, 40 ur na teden, 168 ur na mesec (21 delovnih dni). Če zaposleni dela 9 ur na dan, se mu ta dodatna ura šteje kot nadura, ki jo lahko porabi kadarkoli za predčasen izhod iz službe, a do konca meseca ne sme preseči XY števila nadur, saj se mu v nasprotnem primeru presežek odvzame.

Jaz sem v javnem sektorju in trenutno imam 42 (dvainštirideset) NADUR! Delam ko živina, ker so vsa dela, ki so jih prej pri nas opravljali študentje, prenesli na redno zaposlene, tako da je v našem oddelku prišlo do pravega kaosa. Ker pa delam v oddelku, od katerega je odvisen dohodek marsikaterega državljana, ne morem enostavno reči "ura je 15.00, grem domov, bmk za vse". No... lahko bi, sploh glede na to, da za gospoda Janeza Janšo in njegovih podpornikov itak veljam za parazita in lenobo. In glej ga, zlomka, plačo so mi že znižali za 8 %, zdaj mi grozi še odpoved. Tako da, najlepša vam hvala. ;)
vojnaslo91
# 25.09.2012 ob 22:38
tech

Tako je javni sektor ima platno in škarje. Da ne pozabimo, da je pravosodje in policija del javnega sektorja. Inšpektorji, DURS,...
tech
# 25.09.2012 ob 22:31
"Lepo se sliši, a največji problem javnega sektorja je odtekanje denarja preko javnih naročil in preplačanih projektov v zasebni sektor in posredno v privat žepe."

In kdo je za to odgovoren, zasebni sektor ali javni uslužbenci? Zakaj se ni še nobenga prijavilo? Ne verjamem, da noben uslužbenec ni vedel kaj zganja direktor.
Coen
# 25.09.2012 ob 22:30
No, če bi Janša naredil to kar je predlagal Imunal, bi si pri meni povrnil zaupanje. A glede na videno v zadnjih 6 mesecih (odpuščanje študentov in zaposlovanje novih vodij namesto njih (varčevanje...?), varčevanje na plečih tistih z nizkimi dohodki, neprestano strašenje in zmerjanje) je po mojem mnenju še daleč od tega.
vojnaslo91
# 25.09.2012 ob 22:23
1970b

Slovenija rabi vse zaposlene v javnem sektorju. Vsi poklici so pomembni in nujni.
Ampak...

Vprašanje je kaj si Slovenija lahko privošči. Meni je bolje, da imam na voljo deset zdravnikov rabim pa enega. Meni je bolje, če imam na voljo deset učiteljev, rabim pa enega.

Pričakujem od vlade na bo najprej racionalizirala sistem brez odpuščanja. Potem bi sledilo odpuščanje pomožnega osebja oziroma razporejanja. In zadnje bi sledilo odpuščanje oz razporejanje zaposlenih, ki so nujno potrebni. Super bi bilo, da bi odpuščeni imeni možnost zaposlitve. Potrebna bi bila pomoč pri odpiranje s.p. in d.o.o.
Neka elastičnost trga dela mora biti.

Meni se zdi nujno, da čimprej uravnotežimo odhodkovno stran z prihodkovno stranjo. Če bomo ustvarli neko malo večjo pozitivno razliko (večjo od enega evra) bo potem veliko lažje. Izgledali bomo malo bolj resna država.

Seveda brez pomoči pravosodja ne bo šlo. Če provosodnje ne bo opravilo svoje naloge je ves trud zaman.
Coen
# 25.09.2012 ob 22:08
@ janinejc03,

seveda, zato pa gremo odpuščat kar vse po vrsti in nemo opazujmo, kako se pri nas zapirajo obrati in se proizvodnja seli v tujino. Še več, dajmo zmanjšat proračun naših visokih šol, dajmo uvest šolnine na univerzitetnih programih, tako da bodo dostopne zgolj tistim, ki imajo kapital, medtem ko bo 90 % slovenske populacije z osnovnošolsko oz. srednješolsko izobrazbo doma sedelo pred svojimi TV ekrani.

Za razliko od tebe, ki Janšo skoraj dobesedno že poveličuješ, jaz nikoli nisem rekel, da ima Janković dovolj znanja, da bi popeljal to državo iz krize. Če vlada dela slabo, jo je potrebno grajati, ne pa podpirati le zato, ker ste proti Jankoviću in Lukšiču. S tem v bistvu delate dosti večjo škodo državi kot pa korist.
mandingo
# 25.09.2012 ob 21:50
Janša je zgodovina.Nekateri lahko hodite po poteh tovariša Janše.Prva etapa:pot v Jajce.
levak
# 25.09.2012 ob 21:42
janinejc03
Paperinio
Žal sem eden redkih tukaj, ki ga ima roko na srce. Če bi opozocija želela priti na oblast bi videl nezaupnico vladi, rabijo 10 poslancev, torej jim ne diši NIČ ŽAL.
--
Matematiko poznaš kolikor jo rabiš za tvoje "osebno" mnenje, ki je povsem slučajno vedno enako kot je mnenje JJ.
To si dokazal že z navedbo zmanjšanja števila brezposelnih in pri tem izpustil izbrisane (saj vem odgovor - so lenobe).
Za uspelo nezaupnico vladi je potrebnih koliko glasov?? Vprašaj gospo Ljudmilo, to je tista gospa, ki je Jankovića učila matematike in vidim da tudi ti rabiš nekaj inštrukcij.
Coen
# 25.09.2012 ob 21:40
@ janinejc03
V času vladanja Janše, je brezposelnost padla iz 115000 na 105 000 mar ne? Ob tem, da je v državi 90 000 delavnih mest, kjer ljudje NOČEJO delat!

Malo se pozanimaj, zakaj je številka tako drastično padla. Zato, ker je teh 10,000 ljudi dobilo zaposlitev? Ne, zato, ker jih je Zavod za zaposlovanje enostavno izbrisal iz svojih evidenc. Seveda pa tega v statistiki ne boš zasledil, ker bi škodovalo "brezmadežnosti" trenutne vlade.

Kar se pa odpuščanja v javnem sektorju tiče, pa bom tako povedal. Če so v "kriznih" časih lahko dobili službe sinovi in hčerke naših poslancev (recimo Janševa hči v podjetju Plinovodi), potem očitno že ni vse tako črno in slabo, kot nam želijo dopovedati. In tudi glede na to, da na določenih ministrstvih zaposlujejo nove vodje s tajnicami vred.... no ja, presodite sami.
tzt
# 25.09.2012 ob 21:38
Ne razumem komentarjev, da bi rešilo deželico pobrani denar iz davčnih oaz. Dejstvo je, da so banke suhe, firme znajo poslovat samo na puf, v JS bi večina nič delala za bajno plačo. Tako ne gre in tudi ne bo ničesar rešilo vključno s "tajkunskimi" miljardami katere so zaenkrat še "varno" naložene v tujini.
janinejc03
# 25.09.2012 ob 21:35
paperino
O čem točno govoriš ne vem, a verjetno ne gre za fizično osebo, ali pač?
janinejc03
# 25.09.2012 ob 21:26
andy
Kako bi tvoj jankovič pobral gospodarstvo je pokazal z lobiranjem za SCT, kjer je ZAHTEVAL pomnoč države s tem pa bi kolega Mimovič prišel z našim denarjem do polnega lastništva STJ-ja. Upam, da premorete toliko modrosti, da take male anomalije vidite in spregledate!?
vojnaslo91
# 26.09.2012 ob 10:48
savica

Jaz sem mislil da to dela pravosodje in ne vlada... kaznuje krivce. Roparja je treba spoznati za krivega. Ropar je lahko imel dober namen, pa še na druge okoliščine se lahko sklicuje... pa se ga spozna za nedolžnega. Pa zadeva zastara. Pa zadeva pade zaradi sistemskih napak, napak pri pridobivanju dokazov,...
vojnaslo91
# 26.09.2012 ob 10:41
Jethros

Ni ta "luksuz" naroda kriv za to krizo, ampak banke, politika, korupcija...denar se skriva, nihče ga pa ne išče, ampak ga raje vzame narodu pod izgovorom, da v nasprotnem bomo bankrotirali. Hja, tako ali tako bomo, če ne bo novih prihodkov.
---------------------------------------
Se strinjam. Ampak zakaj ne rešujemo korupcije, kraje,...?
Jethros
# 26.09.2012 ob 09:35
Nobelovec iz ekonomije pravi, da je gospodarstvo in njegova stabilnost odvisna od potrošnje, torej samo rezanje in sedaj celo odpuščanje, sproži spiralo iz katere se pa država še težje izvije.
Ne vem...ampak logično je, da če je država odvisna od kroženja denarja in potem to kroženje zaviraš s takimi potezami, da vzameš kupno moč, moč potrošnje in ustvariš še večji odhodek zaradi socialnih izdatkov, da bo situacija še slabša.

Prioriteta našega preimierja je bila cel čas ustvarjanje novih delovnih mest, očitno pa je to bila prioriteta namenjena ušesom, ne pa dejanjem. prosta delovna mesta so namreč celo v upadu, val novih brezposelnih nas bo pahnil v še hujši položaj.
Warbird
# 26.09.2012 ob 06:39
Jaz pa mislim da v javna uprava se mora skrcit AMPAK naj se denar ki ga bomo privarcevali s tem nameni gospodarstvu, se pravi naj se dajo neke subvencije za rast gospodarstva iz tega denarja in posledicno bi gospodarstvo lahko zacelo zaposlovat nove ljudi. Ali pa naj se iz tega kar se bo privarcevalo zacne obnavljati drzavne stavbe za zagon gradbenistva itd, v glavnem to kar se bo prihranilo naj se nameni za vzpodbujanje gospodarstva da le to zacne cimprej cimbolj zaposlovat !
Kazalo