Štrukljev sindikat opozarja pred enostranskimi ukrepi. Foto: BoBo
Štrukljev sindikat opozarja pred enostranskimi ukrepi. Foto: BoBo

Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS) se odziva na izjavo podpredsednika Liste Virant in, kot so zapisali, najverjetnejšega prihodnjega finančnega ministra Janeza Šušteršiča, ki je po njihovih navedbah zahtevo DeSUS-a, da se pokojnine po polletni zamrznitvi v drugi polovici letošnjega leta znova odmrznejo, komentiral z "lahkotno ugotovitvijo: če bomo zamrznili plače, tudi pokojnine ne bodo rasle".

V konfederaciji opozarjajo, da so pokojnine, socialni transferji in plače v javnem sektorju v skladu z veljavnim intervencijskim zakonom zamrznjene do 30. junija letos. Že naslednji dan, 1. julija, pa se sprostijo napredovanja v nazive in plačne razrede, sprostijo se socialni transferji, sprosti se postopek usklajevanja pokojnin, zamrznitve pa ni več.

Opozarjajo na enostranske ukrepe
V KSJS-u se ob tem sprašujejo, ali Šušteršičeva napoved pomeni, da jo bo vlada uveljavila z enostranskimi ukrepi, ki ne bodo usklajeni s sindikati javnega sektorja. "Če je tako, bi bila to prevara," opozarjajo, saj se je stranka Gregorja Viranta z drugimi (z izjemo SDS-a) zavezala, da ne bo podpirala predlogov zakonov s področja plač v javnem sektorju, če ti ne bodo predhodno usklajeni s socialnimi partnerji.

SDS opominja na zaveze
KSJS opozarja tudi, da je za leti 2012 in 2013 veljaven dogovor, v katerem se vlada zavezuje, da odpuščanja v vsakem od koledarskih let ne bodo presegla enega odstotka od števila zaposlenih.

Spomnili so tudi na predvolilna zagotovila SDS-a, da odpuščanj ne bo, temveč bodo le "prerazporeditve nekaterih javnih uslužbencev v tiste dele javnega ali zasebnega sektorja, kjer je zaznati večje pomanjkanje kadra, ter na naravnem odlivu".