Po Semoličevih besedah je treba
Po Semoličevih besedah je treba "izčrpavanje upokojencev" nujno ustaviti, zato pričakujejo, da bo svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje sprejel sklep o izredni uskladitvi, vlada pa dala soglasje k sklepu, je dejal. Foto: BoBo
Kakšen odstotek naj bi predstavljala izredna uskladitev, bo izračunal pokojninski zavod. Zakon pa določa, da uskladitev v 60 odstotkih upošteva rast povprečne bruto plače in v 40 odstotkih povprečno rast življenjskih potrebščin. Foto: BoBo

Sindikati zato opozarjajo, da je treba glede na to, da zakon o izvrševanju proračuna za leti 2014 in 2015 ne predvideva redne uskladitve pokojnin, izvesti izredne uskladitve.

Pogoji za to so izpolnjeni, so v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) zatrdili na današnji novinarski konferenci.

Izvršna sekretarka zveze Lučka Böhm je tako spomnila na določbo pokojninske reforme, po kateri se lahko v letu po letu, v katerem je ugotovljena pozitivna gospodarska rast bruto domačega proizvoda, ali v letu, ko je rast najnižje pokojninske osnove dve leti zaporedoma nižja od rasti cen življenjskih potrebščin v obdobju od januarja do decembra preteklega leta v primerjavi z enakim obdobjem predtem, na predlog sveta zavoda in ob soglasju vlade opravi izredna uskladitev pokojnin.

Uskladitev upošteva razmerje 60:40
Pogoj pozitivne gospodarske rasti bruto domačega proizvoda je izpolnjen, je poudarila, pokojninski zakon pa po njenih besedah kot mesec za izredno uskladitev določa februar.

Kakšen odstotek naj bi predstavljala ta izredna uskladitev, bo izračunal pokojninski zavod, tako da ga v zvezi danes niso mogli posredovati. Zakon pa po besedah Böhmove določa, da uskladitev v 60 odstotkih upošteva rast povprečne bruto plače in v 40 odstotkih povprečno rast življenjskih potrebščin.

Kar 61 odstotkov upokojencev s pokojnino pod pragom revščine
Upokojenci so po njenih besedah skupina prebivalstva, kjer je tveganje revščine najvišje, še zlasti v enočlanskih upokojenskih gospodinjstvih in še posebej pri upokojenkah, je dejala. Po podatkih pokojninskega zavoda za november lani je kar 61 odstotkov upokojencev prejemalo pokojnino, nižjo od 593 evrov, kolikor znaša letni prag tveganja revščine, je poudarila.

Po pojasnilu sekretarja Sindikata upokojencev Slovenije pri zvezi Miloša Mikoliča ni razloga, da izredne uskladitve ne bi bilo. "Kar zahtevamo, ni nič nemogočega," je dejal.