Sindikati RTV SLO opozarjajo na nevzdržen način financiranja javnega zavoda, ki ga potiska v odvisnost od vsakokratne izvršilne oblasti. Foto: MMC RTV SLO
Sindikati RTV SLO opozarjajo na nevzdržen način financiranja javnega zavoda, ki ga potiska v odvisnost od vsakokratne izvršilne oblasti. Foto: MMC RTV SLO

Kot so poslance opozorili v odprtem pismu, je uzakonjena dolžnost ustanovitelja javne RTV Slovenija zagotoviti institucionalno in uredniško neodvisnost ter zagotoviti primerno financiranje za izvajanje javne službe.

Sindikati poudarjajo, da je institucionalna avtonomija javne radiotelevizije izpostavljena nevzdržni finančni negotovosti, saj višina prispevka za javno službo ni več določena s sistemskim zakonom, to pa nosilce programskega in poslovnega vodenja RTV SLO sili v odvisnost od vsakokratne izvršilne oblasti. Ta lahko izvaja interese, ki so v nasprotju z javnim interesom medijske politike, določene z zakonodajo in ustavo, so zapisali sindikati.

Že drugo leto zapored grozi, da z začetkom leta višina prispevka za javno službo ne bo določena, opozarjajo sindikati. Javni interes v medijih in medijskem prostoru je od leta 2008 zaradi nestimulativne in neusklajene medijske politike nadpovprečno izpostavljen tveganjem ekonomske krize, so zapisali.

Od letos so mediji, kot izpostavljajo sindikati, deležni groženj ekonomskih pritiskov vlade, ki krizo dodatno, umetno in po nepotrebnem poglabljajo.

Sindikati še poudarjajo, da ima RTV SLO v medijski politiki in prostoru vlogo korektiva medijske pluralnosti in komunikacijskega ter informacijskega prostora raznovrstnega interesnega izražanja.