Sindikati imajo največ pomislekov in nasprotovanj pri plačni politiki v javnem sektorju. Foto: MMC RTV SLO
Sindikati imajo največ pomislekov in nasprotovanj pri plačni politiki v javnem sektorju. Foto: MMC RTV SLO


Sindikati so sicer med seboj komunicirali že med prazniki, a ključen bo skupni usklajevalni sestanek, ki je predviden v ponedeljek pred nadaljevanjem pogajanj z vlado o znižanju plačne mase v javnem sektorju.

Predsednik konfederacije sindikatov Branimir Štrukelj je že pretekli teden povedal, da bo uskladitev sindikatov zahtevna. Sindikati namreč ne nasprotujejo povsem enakomerno kakršnim koli dodatnim znižanjem.
Štrukelj bo sindikatom na ponedeljkovem sestanku sicer predlagal tudi, da se isti dan ob 16. uri udeležijo t. i. prve izredne skupščine ljudstva pred DZ-jem proti napovedanim ustavnim spremembam za vnos fiskalnega pravila v ustavo in spremembe referendumske ureditve.
Če se bodo sindikati s predlogom strinjali, je tako mogoča tudi preložitev pogajanj z vlado, ki so predvidena za isti dan ob 15. uri. Veliko bo odvisno tudi od odločitev nocojšnjega političnega vrha glede omenjenih sprememb ustave, je dodal.

Virant optimist, Štrukelj ne ravno
Ob tem so sindikati že pojasnili, kaj pred pogajanji še pričakujejo od vlade. Opozorili so na predlagani krizni davek, ki bi bil odmerjen od višine plač. Štruklja zanima, ali to pomeni, da bi se najprej znižale plače, nato pa bi se še uvedel krizni davek. Nesprejemljivo se jim zdi tudi linearno znižanje plač v javnem sektorju, če se vladi ne uspe dogovoriti s sindikati.

Po oceni Štruklja je predlog višine znižanja plač kljub spremembam vladnega predloga ukrepov povsem enak, s takimi dejanji pa da se aktualna vlada približuje metodam vlade Janeza Janše. Štrukelj se je vprašal, v čem je sploh smisel pogajanj, če vlada "zahteva neko vsoto, ki jo hoče dobiti na tak ali drugačen način".

Glavni vladni pogajalec, minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant je sicer že pretekli teden izrazil prepričanje, da jim bo uspelo doseči dogovor s sindikati. "Razčiščevali bomo pa kar v ponedeljek, ko so predvidena pogajanja," je še navedel.