Štrukelj je z izidom glasovanja zadovoljen, izid pa pomeni tudi, da stavke javnega sektorja ne bo. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Štrukelj je z izidom glasovanja zadovoljen, izid pa pomeni tudi, da stavke javnega sektorja ne bo. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Vlada je z dogovorom dosegla fiskalno stabilizacijo za prihodnje leto, je dejal Virant. Foto: MMC RTV SLO
Javni sektor privolil v znižanje plač
Sindikati in vlada podpisali dogovor o varčevanju

Vlada in nekateri sindikati javnega sektorja so podpisali dogovor o 6,4-odstotnem znižanju plač in stavkovni sporazum, Branimir Štrukelj pa je znova posvaril pred kršenjem dogovorov.
Svoje podpise je prispevalo 24 od 34 sindikatov, nekateri pa bodo podpisali še naknadno. K dogovoru po do zdaj znanih podatkih niso pristopili oba policijska sindikata, zobozdravniški sindikat Dent in zdravniški sindikat Fides, gasilski sindikat, sindikat Glosa, sindikat diplomatov ter Sindikat novinarjev Slovenije.
Tudi stavkovni sporazum je podpisalo le 23 od 27 sindikatov, ki so januarja sodelovali v stavki. Pristojni ministri in sindikati so parafirali tudi anekse h kolektivnim pogodbam za javni sektor, za negospodarske dejavnosti ter dejavnosti in poklice.

Sicer pa je minister za javno upravo Gregor Virant uvodoma povedal, da je podpis zmaga razuma in socialnega dialoga. S tem dogovorom bo vlada dosega fiskalni cilj v letu 2014, pogajanja pa so bila težka. "Dosegli smo dogovor brez enostranskih potez, prepirov in stavk, razlogov za veselje pa ni, saj smo si znižali plače," je dejal.
Predsednik Sviza Branimir Štrukelj pa je ob tem ponovil, da je bilo to zadnje znižanje. Če bo pred koncem 2014 še kakšna sprememba dogovorov, sledi stavka, ki jo bo morala plačati država.
Plebiscitarno za dogovor
Štrukelj je približno uro pred začetkom podpisovanja novinarjem povedal, da je 78 odstotkov glasov (19.481) glasujočih članov Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (Sviz) za podpis dogovora nedvomno pokazalo, da je sindikat na pravi poti. Pri tem je kot uspeh navedel, da so dosegli, da "enostranski ukrepi vlade", predvsem načrtovana sprememba razmerij plačne lestvice in višje premije za dodatno pokojninsko zavarovanje, niso postali trajni.
Poudaril je, da velikih sprememb med delovanjem obeh vlad ne vidi, prepričan pa je tudi, da je napačno v recesiji varčevati, saj to lahko privede do katastrofe. "Članstvo zdaj jemlje predah za spopade, ki so pred nami, šlo pa bo za boj za ali proti socialni državi. Ta konflikt se bo v prihodnjih mesecih in letih artikuliral do konca," je dejal.
Sklenil je s sporočilom vladi - znižanje plač je doseglo spodnjo mejo in naj ne "sanjajo sanj, da bodo po tem šli nad standarde in normative, saj jih bomo varovali kot punčico svojega očesa". Zadovoljen je sicer, da so člani podprli podpis dogovora.

Sindikat MORS-a bo podpisal sporazum
Kljub prvotnim pomislekom so se v sindikatu MORS-a po sestanku z ministrom za obrambo Romanom Jakičem odločili, da pristopijo k podpisu dogovora. Sprva so ga pogojevali z umikom uredbe o plačilu pripadnikov Slovenske vojske na misijah oziroma delu v tujini in dogovorom o kolektivni pogodbi za dejavnost obrambe in zaščite, minister Jakič pa jim je obljubil, da bo ugodeno obema zahtevama.

Javni sektor privolil v znižanje plač
Sindikati in vlada podpisali dogovor o varčevanju