Ne vem, ali je to kakšna posebna vladna lastnost, da nas na neki način postavlja pod zagonetke, je pred sestankom dejal sindikalist Branimir Štrukelj. Foto: BoBo
Ne vem, ali je to kakšna posebna vladna lastnost, da nas na neki način postavlja pod zagonetke, je pred sestankom dejal sindikalist Branimir Štrukelj. Foto: BoBo
Gregor Virant
Na področju sprememb zakona o sistemu plač si vlada želi predvsem večje fleksibilnosti plačnega sistema v javnem sektorju, je dejal minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant. Foto: BoBo

Štrukelj, vodja konfederacije sindikatov javnega sektorja, je sestanek označil za "malo skrivnosten" in dodal, da upa, da "vlada ne bo iz rokava potegnila zgodbe o kakšnih znižanjih", saj bi to pomenilo, da se pred mesecem dni dogovorjenega ne drži.

Večina sestanka je bila namenjena razpravi o plačilu za pripravljenost na delo, ki je del sporazuma sindikata policistov z vlado.

Ta je za nekatere sindikate še vedno problematičen, zato je minister za notranje zadeve Gregor Virant na sestanku slišal številna opozorila drugih delov javnega sektorja, da so razmere pri njih podobne, je dodal Štrukelj. Sindikati ostajajo pri stališču, da je pripravljenost posameznika za delo zunaj njegovega doma delo, ki ga je treba plačevati kot dežurstvo. Vlada naj bi to vprašanje preučila, je pojasnil Štrukelj.

Drago Ščernjavič, vodja pogajalske skupine dela sindikatov javnega sektorja, pa je že pred sestankom ocenil, da sta se minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant in Sindikat policistov Slovenije z omenjenim ločenim sporazumom znašla v zanki, saj je treba ta sporazum zdaj spraviti tudi "skozi kolektivno pogodbo".

"To skozi kolektivno pogodbo ne bo šlo"
Če bi dogovor veljal za vse javne uslužbence, bi to po Ščernjavičevih besedah morda še bilo mogoče, "ločeno pa to ne bo šlo".

Tudi obrambi resor zahteva, kar so dobili policisti
Vlada sicer načrtuje dve spremembi aneksov h kolektivni pogodbi, ki sta povezani z "ločenim sporazumom" o urejanju položaja policistov. A prav tako bi lahko spremembe povzročile nesoglasja med sindikati, saj ne bi bilo jasno, za koga bi posamezne določbe pravzaprav veljale. Tako je sindikat ministrstva za obrambo (SMO) že zahteval enako metodologijo pri izračunavanju povračil stroškov prevoza na delo tudi za pripadnike slovenske vojske in zaposlene v obrambnem resorju, imajo pa še druge zahteve.

Sindikati so se z vlado dogovorili tudi, da jim bodo posredovali spremembe, ki so napovedane z zakonom o sistemu plač v javnem sektorju. Gre za napredovanja, delovno uspešnost in realizacijo odločbe ustavnega sodišča, ki zavezuje k drugačni določitvi kvoruma za sklepanje in spreminjanje kolektivne pogodbe. Sindikati bodo z opredelitvijo predlogov počakali do naslednjega sestanka, ki bo sredi julija.

Nadaljujejo sredi julija
Po besedah ministra za notranje zadeve bodo na julijskem sestanku opravili splošno razpravo in do konca avgusta pripravili člene zakonskih sprememb. Ministrstvo bo vladi posredovalo tudi predlog spremembe kolektivne pogodbe na področju povračil stroškov prevoza na delo, ki bo po Virantovih besedah poenostavljen, a ne bo šlo za zniževanje obsega temu namenjenih sredstev.

Na področju sprememb zakona o sistemu plač si vlada želi predvsem večje fleksibilnosti plačnega sistema v javnem sektorju, je še dejal Virant. Plačni sistem naj bi ostal enoten, spremembe pa bi se zgodile na področju določanja osnovne plače, napredovanja in delovne uspešnosti. Dodatek za čas stalne pripravljenosti na domu bi vlada znižala na 10 odstotkov (zdaj 20 odstotkov), dodatek za čas pripravljenosti v drugem kraju pa bi se z 20 povišal na 50 odstotkov. S tem bi vlada prihranila 4,7 milijona evrov letno.

Vprašanji rebalansa proračuna in zniževanja nadomestila za brezposelnost ostajata odprti. Socialni partnerji bodo o tem razpravljali v petek, na seji ekonomsko-socialnega sveta.