Branimir Štrukelj poudarja, da je javni sektor v zadnjih petih oziroma šestih letih prispeval milijardo in pol evrov k urejanju razmer. Foto: BoBo
Branimir Štrukelj poudarja, da je javni sektor v zadnjih petih oziroma šestih letih prispeval milijardo in pol evrov k urejanju razmer. Foto: BoBo
Če nas želi minister prestrašiti, ima napačen naslov, pravita Štrukelj in Janez Posedi. Foto: BoBo

Predsednik Konfederacije sindikatov Pergam Janez Posedi je dejal, da se je minister znašel v stiski in išče krivce nekje drugje. Če nas želi prestrašiti, ima napačen naslov, poudarjata Posedi in vodja konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj.

Glavni vladni pogajalec Koprivnikar je na današnji novinarski konferenci med drugim dejal, da pogajanja postajajo kontraproduktivna. To, da sindikati grozijo z vojno napovedjo, še preden slišijo obrazložitev, po njegovih besedah ni državotvorno. Sindikalni pogajalci se prav tako večkrat ne zedinijo že med seboj, je dejal, zato niti ne ve, s kom se pogaja. Prepričan je, da gre za pogajalsko taktiko.

"To, da ne ve, s kom se pogaja, bi utegnila biti težava ministra. Če bi se pozanimal, bi natančno vedel, kdo smo sindikati, ki se pogajamo, koliko smo 'težki' in kakšna je naša preteklost. Med drugim se lahko ugotovi, kdo je kaj podpisoval," pa je v odzivu dejal Štrukelj.


Štrukelj: Javni sektor je prispeval že milijardo in pol

Koprivnikarju je priporočil, naj vendarle opazi, da je javni sektor v zadnjih petih oziroma šestih letih prispeval milijardo in pol evrov k urejanju razmer, ki se ta čas niso uredile. "Prevzemali smo odgovornost pred svojim članstvom, ko smo dajali; od delovne uspešnosti do napredovanja in dvakratnega znižanja plač ... Računajoč, da bo kaj bolje. Zdaj nas pa prepričujejo, da nismo državotvorni," je dejal Štrukelj.

Po vsem tem Koprivnikar trdi, da se ni nič zgodilo. Vprašal se je, koliko časa bodo še poslušali "to pravljico". "Vsaka vlada, ki pride, pravi, da se ni še nič zgodilo in bi začeli znova. Mi pa plačamo vsako posebej, se odrekamo delu svoje plače in socialnemu položaju. Moje sporočilo je, da smo tega naveličani. In če kaj ni državotvorno, je ravno ta predpostavka, da se je življenje začelo natančno s tem ministrom in da pred njim ni bilo nič," je bil oster.

Sindikati so poenoteni
Tako Posedi kot Štrukelj sta zavrnila Koprivnikove izjave glede pogajalske taktike in izpostavila, da so prav zdaj sindikati zelo poenoteni in so odgovor na vladne predloge ukrepov za prihodnje leto oblikovali soglasno.

Koprivnikar se je obregnil tudi ob iskanje rešitev glede kvoruma za veljavnost kolektivne pogodbe za javni sektor, kjer imata sindikalni pogajalski skupini različna stališča.

Štrukelj meni, da glede tega ni nujno poiskati rešitve v mesecu dni, kot jih morajo poiskati glede dogovora o varčevalnih ukrepih za leto 2015. "Minister natančno ve, da so tukaj razlike zaradi številčnosti, položaja in vpliva sindikatov, ki trajajo leta, in da je tudi to nastalo zaradi politike prejšnjih vlad. Seveda bo potreboval nekaj potrpljenja. V mesecu dni se sveta žal ne da ustvariti na novo, čeprav nekateri trdijo drugače," je še dejal.