Predstavniki sindikatov z Dušanom Semoličem na čelu so Milanu Brglezu izročili zahteve za ničelno toleranco do nasilja. Foto: BoBo/Borut Živulović
Predstavniki sindikatov z Dušanom Semoličem na čelu so Milanu Brglezu izročili zahteve za ničelno toleranco do nasilja. Foto: BoBo/Borut Živulović
Predstavniki ZSSS-ja in Milan Brglez
Svobodni sindikati opažajo, da se je število primerov nasilja na delovnem mestu v času krize povečalo. Zaradi škode, ki jo povzroča nasilje, je učinkovitost nižja, ustvarjalnost manjša, bolniških odsotnosti pa je več. Foto: BoBo/Borut Živulović

Zveza svobodnih sindikatov je pred svetovnim dnevom človekovih pravic, 10. decembrom, pred DZ-jem pripravila mirno manifestacijo, na kateri so opozorili na nujnost delovnega in domačega okolja brez nasilja. "Kriza, ki je dramatično spremenila odnose med ljudmi, pušča grde posledice v odnosih med ljudmi, saj se nasilje in trpinčenje povečujeta," je opozoril Semolič in dodal, da je nasilja v Sloveniji, ki se na tem področju uvršča nad povprečje EU-ja , preveč. "Dolžni smo storiti marsikaj, da bo tega manj," je pozval.

"Zahteve proti nasilju tako na delovnem mestu kot zunaj njega bodo zdaj sestavni del tripartitnega socialnega dialoga," je za STA dejal predsednik DZ-ja Milan Brglez, ko so mu predstavniki sindikatov izročili poziv za ničelno toleranco do nasilja. DZ si želi biti informiran o tem, prav tako pa želi tudi sodelovati pri tem, je dejal in dodal: "Kar smo v boju proti nasilju storili do zdaj, je prava smer. Hkrati združuje DZ prek tistega, kar imata v njem pozicija in opozicija."

Nihče ne sme biti žrtev nasilja
V ZSSS-ju so v pozivu za ničelno toleranco do nasilja opozorili, da splošna deklaracija o človekovih pravicah prepoveduje vse oblike diskriminacije in uveljavlja pravico vsakega človeka do življenja, dostojanstva, svobode in varnosti. Določa tudi, da nihče ne sme biti žrtev mučenja, krutega, nečloveškega ali ponižujočega ravnanja ali kaznovanja. Prav tako imajo vsi zaposleni pravico do pravičnih in zadovoljivih delovnih razmer.

Svobodni sindikati opažajo, da se je število primerov nasilja na delovnem mestu v krizi povečalo. Zaradi škode, ki jo povzroča nasilje, je učinkovitost nižja, ustvarjalnost manjša, bolniških odsotnosti pa je več.

Pet odstotkov zaposlenih izpostavljenih trpinčenju
Trpinčenju oz. nadlegovanju je bilo po raziskavi Eurofounda za leto 2015 v zadnjih 12 mesecih v sodelujočih državah izpostavljenih pet odstotkov zaposlenih, v Sloveniji pa 7,4 odstotka, so zapisali.

Mednarodni dan človekovih pravic je 10. decembra, ko se spominjamo, da je generalna skupščina ZN-a na ta dan leta 1948 sprejela splošno deklaracijo človekovih pravic.