Sindikalisti že napovedujejo novo stavko javnega sektorja. Kdaj bo, se bodo še odločili. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Sindikalisti že napovedujejo novo stavko javnega sektorja. Kdaj bo, se bodo še odločili. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Član pogajalske skupine dela sindikatov javnega sektorja Janez Posedi je pojasnil, da se je bila vlada pripravljena pogajati samo o tem, kako znižati maso plač, ne pa o višini znižanja - še naprej namreč vztraja pri petodstotnem znižanju mase plač v javnem sektorju, s čimer pa se sindikati ne strinjajo. "Zato bomo sindikati javnega sektorja pristopili k aktivnostim za izvedbo splošne stavke v javnem sektorju," je povedal Posedi in dodal, da bo v roku enega tedna znanih več podrobnosti.

Vodja Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj pa je prepričan, da vztrajanje vlade, da višina znižanja mase plač ne more biti predmet pogajanj, pomeni, da se je vlada "odločila za odprt konflikt s 161.000 javnimi uslužbenci". Predlagano petodstotno znižanje mase plač je namreč za sindikate javnega sektorja nesprejemljivo, saj pomeni množično odpuščanje zaposlenih v javnem sektorju ali pa radikalno znižanje njihovih plač, je dejal Štrukelj. Poleg tega ocenjuje, da pri predlaganem znižanju na koncu ne bo šlo samo za petodstotno znižanje, ampak "prej v povprečju za desetodstotno".

Tudi Štrukelj ob tem pravi, da socialnega dialoga zdaj ni več, javni sektor pa se začenja pripravljati na splošno stavko v javnem sektorju.

Še pred sestankom je sicer minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič pojasnil, da sta predlagana proračuna za prihodnji dve leti takšna, kot sta, zaradi finančne situacije, v kateri je država, zato je treba znižanje mase plač izpeljati. Načini, kako to izpeljati, so po njegovih besedah jasno določeni v veljavni zakonodaji.