Branimir Štrukelj vlado opozarja pred zniževanjem osnovnih plač v javnem sektorju. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Branimir Štrukelj vlado opozarja pred zniževanjem osnovnih plač v javnem sektorju. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

V konfederaciji (KSJS) so opozorili na Virantove besede med predstavitvijo pred matičnima odboroma DZ-ja in ob primopredaji poslov, da bo izboljšanje plačnega sistema šlo v smeri večje fleksibilnosti in menedžerske avtonomije. Nekaj reči mora Virant takoj pojasniti, da ne bi postale skrb vzbujajoče, so prepričani v KSJS-ju.
Take spremembe zakona je po njihovih besedah sredi lanskega septembra napovedoval tudi minister Senko Pličanič. V te že pripravljene spremembe zakona je bila vključena tudi možnost znižanja osnovnih plač zaradi nedoseganja pričakovanih rezultatov, ki bi pomenila skrajno zaostritev s sindikati, opozarjajo v konfederaciji.

Kdo bo odločal?
Poleg tega so izpostavili še, da je Virant ob primopredaji izrazil podporo predlogu, naj se pogodbo o zaposlitvi odpove tistim, ki ne dosegajo pričakovanih rezultatov. "Sklepamo, da je to ena od možnosti, ki jo vidi za uveljavitev 7,75-odstotne nižje mase plač, opredeljene v proračunu za leto 2013," so zapisali.
Sindikate tako zanima, kdo bo po posameznih dejavnostih ugotavljal, da konkretni javni uslužbenec ne dosega pričakovanih rezultatov in kdo bo postavljal merila za pričakovane rezultate tam, kjer jih ni. Ob tem pa sprašujejo, ali bo Virant vztrajal pri v proračunu sprejeti masi plač v javnem sektorju, "ki je bila določena mimo kakršnih koli pogovorov, kaj šele usklajevanj s sindikati javnega sektorja in zaradi česar je bila 23. januarja izpeljana splošna stavka v javnem sektorju".

"Pogajanja in ne le enostranske oblastniške izjave"
Sindikati tako od ministra pričakujejo, da bo takoj povedal, ali se je pripravljen pogajati o masi plač za leto 2013, kar je ena izmed stavkovnih zahtev, ali ne. Hkrati so izpostavili tudi Virantovo izjavo, da je tvegano in narobe, če bi že v tej fazi govorili o rebalansu in spremembah številk na področju plač.
V KSJS-ju ga zato sprašujejo, ali se mu ne zdi tvegano, "da že v tej fazi zavrača ključne stavkovne zahteve javnih uslužbencev, ki so pripeljale do splošne stavke, v kateri je sodelovalo 100.000 javnih uslužbencev".
Viranta zato pozivajo, naj raje čim prej omogoči nadaljevanje pogajanj med javnimi uslužbenci in vlado, obenem pa pričakujejo, da nova vlada ne bo dajala "le enostranskih oblastniških izjav, temveč bo vodila dejanski vsebinski socialni dialog".