Slovenija

Poudarki

  • Po mnenju Počivavška v GZS.ju ustvarjajo navidezen konflikt med javnim in zasebnim sektorjem, saj se bojijo, da bi tudi delavci zasebnega sektorja zahtevali višje plače
Jakob Počivavšek
Vodja pogajalske skupine sindikatov javnega sektorja Jakob Počivavšek poudarja, da bodo zaostrili stavkovne dejavnosti Foto: BoBo

Dodaj v

Sindikatom javnega sektorja je dovolj čakanja na vlado. Se marca obeta nova stavka?

Jakob Počivavšek kritičen do odzivov GZS-ja na zahteve sindikatov javnega sektorja
12. februar 2018 ob 14:14
Ljubljana - MMC RTV SLO

Sindikati javnega sektorja dva tedna po stavki zaman čakajo na nadaljevanje pogajanj z vladno stranjo. Če se vlada na njihove predloge ne bo odzvala, bodo sredi marca zaostrili stavkovne dejavnosti.

Vodja pogajalske skupine sindikatov javnega sektorja Jakob Počivavšek je poudaril, da se je v teh 14 dneh vlada le enkrat sestala z njimi, na njihov predlog pa ni odgovorila. Zato so se v skupini sindikatov javnega sektorja sami odločili povabiti vlado na sestanek v petek. "Glede na to, da je minister v Dubaju, pričakujemo, da se bo sestanka udeležila generalna sekretarka vlade Lilijana Kozlovič, ki ga nadomešča, če se minister do petka ne vrne," je pozval.

Če se bo vladna stran še naprej skromno odzivala, bodo sindikati javnega sektorja v tednu od 19. marca zaostrili stavkovne dejavnosti, k čemur jih, tako Počivavšek, pozivajo tudi njihovi člani. "Časa za dosego dogovora je po našem prepričanju še dovolj," je dejal Počivavšek, ki o samih načrtih za stavko ni želel govoriti, saj se morajo o njej odločiti posamezni sindikati. Glede na zahteve drugih sindikatov, ki se pogajajo z vlado in stavkajo ta teden, pa Počivavšek ne izključuje tudi sodelovanja, saj se tudi pri pogajanjih z drugimi sindikati ne dosega napredek. Kritičen pa je bil tudi do poskusov omejevanja stavke, kar ima za nedopustno prakso.

"GZS zavaja in manipulira s podatki"
Počivavšek se je odzval tudi na Gospodarsko zbornico Slovenije (GZS), ki je prejšnji teden na predsednika vlade naslovila pismo, v katerem ga poziva, naj ne popusti sindikalnim zahtevam. Počivavšku se predvsem zdi nenavadno, da sta pismo podpisali tudi britansko-slovenska in slovensko-nemška gospodarska zbornica. "Zanima nas, ali GZS tudi naslavlja pisma na nemško kanclerko v primerih stavk v nemških podjetjih, ki so za naše gospodarstvo zelo pomembna."

Počivavšek GZS-ju očita, da v svojem pismu izpostavljajo podatke na zavajajoč način. Tako primerjava plač v javnem in zasebnem sektorju, po kateri so plače v javnem znatno višje, po navedbah Počivavška ne upošteva primerljive izobrazbe. "Če primerjamo plače v javnem in zasebnem sektorju glede na izobrazbo, ugotovimo, da so razlike v teh kategorijah minimalne oziroma so plače v zasebnem sektorju nekoliko višje." Prav tako se po mnenju Počivavška zavaja s podatkom o produktivnosti javnega sektorja, ki se meri skozi plače in s podatkom o večjem zaposlovanju v javnem sektorju, kjer pa so upoštevane le delovne ure.

Poziv delavcem zasebnega sektorja k sodelovanju
Počivavšek še poudarja, da je javni sektor servis državljanom, ki prispeva k njihovi blaginji in ima tudi svoj vpliv na dolgoročno delovanje gospodarstva. "To ne pomeni, da ni slabih praks, kot denimo čakalne vrste v zdravstvu, a pravi naslovnik je vlada, ki sprejema odločitve, ki jih javni sektor nato izvaja. Mi si želimo razprav o odpravi slabih praks v javnem sektorju."

Zato je Počivavšek prepričan, da so v GZS-ju zgolj začutili, da imajo priložnost uveljavljati svoje interese pred volitvami. Ključen pri njihovih dejavnostih pa je po mnenju Počivavška strah pred zahtevami delavcev po višjih plačah tudi v zasebnem sektorju, zato se poskuša ustvariti "navidezen konflikt med javnim in zasebnim sektorjem." Počivavšek ob tem dodaja, da vse sindikate v zasebnem sektorju, ki bi nastopili s tovrstnimi zahtevami, podpirajo in jih tudi pozivajo k sodelovanju.

Luka Lukič
Prijavi napako
Komentarji
Binder Dandet
# 12.02.2018 ob 14:55
"Poziv delavcem zasebnega sektorja k sodelovanju"

Dokler me boste za talca držali, da si od mene izborite več denarja, ne bo šlo.
Sibid
# 12.02.2018 ob 14:56
Na koncu se bo izkazalo, da kljub stavkam vse funkcionira normalno in da stavkajočih sploh ne potrebujemo v JS.
log
# 12.02.2018 ob 14:41
Žalostno, da je nasedel tudi Pergam! Vse to je namenjeno oslabitev SMC-ja in preusmeritev glasov k SD-ju. Kako lahko Pregam sodelujo s sindikalistko, ki ljudem ponuja novo revolucijo in javno sodeluje samo z levo usmerjenim SD-jem. Besede, ki jih je izgovorila na prvem zborovanju (najprej smo prosili, danes zahtevamo, jutri bomo vzeli) se je slišalo nazadnje v času komunističnih revolucij. S takim delovanjem si sindikati kopljejo grob. Sodelujejo s politično opcijo, ki nas je spravila v to bedno kapitalno socialistično sranje. Pomenljivo je tudi besedilo profesorice Alenke. Upam, da ste si ga Pergamovci prebrali.

Prvič. Stavka, če malo pomislimo, je izraz nezadovoljstva zaposlenih z delodajalcem. Delodajalec bodisi preslabo plača delavca ali pa delavcu ne omogoča primernih delovnih razmer. Delavec nato svoje nezadovoljstvo z delodajalcem izrazi s stavko.

V primeru stavke šolnikov je naš delodajalec država. V imenu države je to ministrstvo za šolstvo in za ministrstvo sama gospa ministrica. Do tod je vse v redu. Stavkamo, ker nam država ne uredi delovnih razmer in ker imamo prenizke plače.

Na plakatu, s katerim sindikalist vabi šolnike, naj se pridružimo stavki, na dnu opazimo pripis ministrice: JAZ SEM Z VAMI. Oprostite, kakšen nesmisel je pa to? Učitelji stavkamo, ker se ne strinjamo z njenim (ne)delom, ona pa je z nami in skupaj z nami proti temu, kar sama počenja, in proti svojemu ministrstvu. Koga vlečeta sindikalist in ministrica za nos? So učitelji res tako nespametni, da te prozorne finte ne vidijo?

Drugič. Dvig plač v šolstvu. Če bodo učitelju dvignili plačo za 20 ali 40 evrov, to seveda ni zanemarljivo. Skoraj pol tanka bencina. Vendar pa se s tem, roko na srce, kakovost učiteljevega življenja in status učitelja v družbi ne bosta izboljšala. Ko sem bila oktobra na Portugalskem s projektom Stem (Erasmus + mednarodni projekt), smo učitelji iz več držav primerjali plače in delovno obveznost. Ko sem jim povedala, kakšno je stanje v Sloveniji, so zvečer vztrajali, da mi bodo plačali večerjo! Kakovost učiteljevega življenja bi se povečala, če bi bila učiteljeva plača primerljiva z zahodnoevropskimi plačami, torej 4.500 do 5.500 evrov in bi moj mož, ki je delavec in dela v treh izmenah, dobil plačo 3.000 evrov, kot jo dobi delavec na podobnem delovnem mestu v Avstriji ali Franciji. Ja, potem bi se kvaliteta življenja učiteljev (in vseh drugih) v Sloveniji bistveno izboljšala. Tega pa ta vlada ni sposobna narediti. In dvig plač za 20 evrov je spet samo politični nateg.

Tretjič. Učitelje sindikalist skupaj z vladajočo levico izrablja za predvolilno kuhinjo. Ko bodo učitelji dobili višjo plačo (tudi če gre le za 20 evrov), bodo rade volje volili isto opcijo kot doslej v pričakovanju (nasedamo obljubam), da se bo rast plač odslej redno in strmo nadaljevala, ko nam gre tako dobro, kot kažejo (zlagani?) kazalniki.

Četrtič. Zahteve sindikatov se ne nanašajo niti na eno vsebinsko spremembo v šolstvu. Vsi vemo, da so učni načrti prenatrpani, da je kurikulum zastavljen tako, da otroke in mladostnike zasipa z informacijami in ob tem, da šola zavira ustvarjalnost in ukaluplja mlade glave, deluje po enakih principih (seveda s sodobnimi učnimi pripomočki), kot je delovala šola od časa razsvetljenstva naprej. Potrebne bi bile korenite spremembe. Sindikat se ne more in ne sme vpletati v učne načrte, lahko pa učitelji prek njega pritisnemo na zavod za šolstvo in ministrstvo, da se lotita tega problema in ga rešita. Predstavljam si, da odgovorni najverjetneje nimajo vizije − otroke je treba v sodobni šoli naučiti, kako in od kod pridobiti kvalitetno in zanesljivo informacijo, jo ločiti od lažnih novic, kako informacije povezati med seboj v nekaj čisto novega, in slednjič, kaj storiti z inovacijo. Tu pa nastopi element vzgoje. Ena in ista informacija (inovacija, snov, ideja) je lahko za človeštvo velika pridobitev (na primer dinamit ali atomska energija), če pa se znajde v rokah človeka, ki mu je tuja morala, etika, empatija, pa je lahko usodna za ves svet.

Petič. Visoka gospodarska rast bi morala biti priložnost za znižanje davčnih obremenitev državljanov. Spreminjajo se davki v Švici, znižujejo dohodnine v Avstriji, na Hrvaškem, davčne spremembe uvajajo v Italiji, pravzaprav vse naše sosede delajo na tem, da bi bili ljudje bolj zadovoljni. Le pri nas vztrajamo pri čezmerno visokih davkih, pa naj gre za DDV ali za dohodnino. In tudi prispevki so relativno visoki. Namesto stroška za stavko in tistih 20 ali 40 evrov, za katere se poteguje sindikat, lahko država precej preprosto reši dvig plač vsem zaposlenim tako, da zniža DDV. S tem bi se plača dvignila za 400 evrov na letni ravni vsem delavcem.

Za konec. Sindikat deluje torej PROTI delodajalcu, to je proti ministrstvu za šolstvo in proti ministrici. In dokler bo sindikat navidezne stavke prirejal v dogovoru z ministrico in dokler bo ministrica na plakate pisala JAZ SEM Z VAMI, mene sindikat ne bo videl, pa če mi kolegi grozijo ali ne.

Alenka Gortan
pobrisan
# 12.02.2018 ob 14:45
Tako primerjava plač v javnem in zasebnem sektorju, po kateri so plače v javnem znatno višje, po navedbah Počivavška ne upošteva primerljive izobrazbe.
-------------------

Tole z izobrazbo pa je že patetično. V JU so si z nepotrebnimi stopnjami izobrazbe lepo popravili plače. Zakaj ima nek fikus na upravni enoti magisterij, če lahko njegovo delo enako uspešno opravi fikus s srednješolsko izobrazbo. V dobi računalništva bi lahko tudi zmanjšali število fikusov. Da sploh ne omenjam nivoja teh diplom, ki nastajajo na vaških fakultetah.
MYX8
# 12.02.2018 ob 15:01
Če javnemu sektorju kaj ne paše, pa naj na trgu delovne sile ponudijo svoje veščine in spretnosti in bodo postavljeni na realna tla.
forhand
# 12.02.2018 ob 14:43
Res neverjetna zaverovanost vase Počivavška,ali res ne razume ali se samo dela da ne ve, da se lahko deli le tisto, kar gospodarstvo ustvari. Morda pa tudi ne ve za fiskalno pravilo. Postavljati pa skoraj milijardno zahtevo za dvig plač pa meji na norost. Mislim, da bi morali Počivavška povprašati po zdravju. Če komu, bi morali plače povečati v gospodarstvu.
Victoria113
# 12.02.2018 ob 16:27
KLIPAN, ogromno ljudi v JS ima družboslovne fakse, ni lepo da žalite strugarje, ljudi s pokicno izobrazbo so veliko bolj potrebni kot plantaža pisarniških fikusov.
Figeto
# 12.02.2018 ob 15:11
Mi pa imamo dovolj njihovih groženj.
Bivši uporabnik
# 12.02.2018 ob 15:03
Ma naj stavkajo 24/7, če jim paše. Samo naj ne pričakujejo, da bodo plačo vlekli še za dni, ko stavkajo (kar itak pričakujejo).
boskid
# 12.02.2018 ob 15:27
Še vedno trdim, da vsak, ki ni zadovoljen, lahko zamenja službo. A to pa ne, v gospodarski sektor pa ne bi šli, preveč dela za premalo denarja?
Coli
# 12.02.2018 ob 15:11
Konflikt med vodilno kasto javnosektorašev in nas realnežev je še kako otipljiv! Navidezna je v bistvu samo vaša stavka. Stavkate sami proti sebi! Cmeravi vodja je iz vaših vrst. Več kot 4/5 ministrov je iz vaših vrst! Vsi iz ministrstev so iz vaših vrst! Vsi so vaši. Vse tole je pravzaprav kar že volilna kampanija! Kampanija, da bi zopet javni sektor prevzel oblast - tako kot že 27 let! DOVOLJ! Tokrat se bomo uprli mi! Večina realnežev, ki nimajo nikakšnih privilegijev, ki sami plačujemo za dodatno pokojnino, ki nam plača ni imaginarna številka na plačilnih listah, ki nam je delovni čas 8h bolj pravljica. Mi, ki prispevamo že več kot 50% plače za storitve, ki so slabe ali neprimerne! DOVOLJ. Naslednjo vlado bomo volili iz vrst realnežev!!!
sebastiann
# 12.02.2018 ob 15:31
Razgovor za službo v javni upravi: "Torej, zakaj si želite delati pri nas?" "Joj, oči, dej ne me hecat zdele no!"
galoper
# 12.02.2018 ob 18:18
Čutim kot da bi eni dobivali plačo zato da hodijo v službo, če pa kaj naredijo, hočejo še posebno plačilo.
bgyorek1
# 12.02.2018 ob 16:16
log
Ko sem bila oktobra na Portugalskem s projektom Stem (Erasmus + mednarodni projekt), smo učitelji iz več držav primerjali plače in delovno obveznost. Ko sem jim povedala, kakšno je stanje v Sloveniji, so zvečer vztrajali, da mi bodo plačali večerjo! Kakovost učiteljevega življenja bi se povečala, če bi bila učiteljeva plača primerljiva z zahodnoevropskimi plačami, torej 4.500 do 5.500 evrov

To je pa taka neresnica, da kar glava boli...

Prebral sem tvoj post do dela 5.500 eurov.Daj mi vsaj en argument zakaj naj bi imela tako plačo ??? Prosim.
marelnd
# 12.02.2018 ob 15:18
slepci, sindikati vas farbajo da je groza, so samo podaljšana roka.
Kako težko je odpreti oči......
Frodoš
# 12.02.2018 ob 16:10
Od kod denar? To mi naj nekdo odgovori! Pa ne bluzit o nekih bogataših in davčnih oazah. Bodimo realni.
Piran
# 12.02.2018 ob 15:45
Lahko je stavkati, če veš, da te kljub stavki čaka delovno mesto in vse kar sodi zraven. Še en športni dan salonskih nezadovoljnežev torej, ki želijo kot pijavke prisesani popiti še zadnje kaplje krvi iz napol posušenega telesa.

Rešitev je povečanje produktivnosti. X % manj zaposlenih, ki bodo opravili enako količino dela, lahko prinese X % višje plače zaposlenim. Tako gre to v gospodarstvu, kjer je globalna konkurenčnost edina priznana kategorija za merjenje višine dohodkov zaposlenih.

Vsi JS nezadovoljneži pa čimprej v podjetništvo, naj začnejo ustvarjati in zaposlovati in se "naužijejo svobode in visokih dohodkov". Pa ne z eno nogo po socialno varsnost v JS, popoldan pa fuš. Tako, zares, samo podjetništvo, da so odvisni samo od svojih sposobnosti in dohodkov, ki jih pridobijo na prostem trgu, brez poslov z državo, koncesij ipd.. Morda pa plačilo le ne bo tako visoko, kot si nekateri predstavljajo in zato izražajo nezadovoljstvo, ko gledajo sosedu v krožnik. Morda tudi plača ne bo vsak mesec. Morda bo nekaj let minilo brez plačila za opravljeno delo.

JS Hobotnica.
Victoria113
# 12.02.2018 ob 16:24
Klipan, glede izobrazbe v pisarnah sami družboslovci. In ne žalite strugarjev, električarjev... so bolj potr
POIVRE
# 12.02.2018 ob 16:04
Jerkičeva očitno ne bo nikoli dojela, da delavci v gospodarstvu imajo vedno manj, ker javni sektor gospodarstvu pobere preveč. Očitno ji nič ne pove, da je povprečna bruto plača v zasebnem sektorju 1.486,01 €, v javnem sektorju pa 1.899,84€...Namesto, da bi delavce iz gospodarstva pripeljala na ulice in nasprotovala zahtevam sindikatov javnega sektorja jih podpira, kajti preprosto ne razume, da sindikati javnega sektorja želijo dvig davkov in prispevkov ter uvedbo novih davkov, ki bodo zmanjšali zaslužke delavcev v gospodarstvu, tudi člani njenega sindikata bodo zaslužili manj.
webman
# 12.02.2018 ob 16:47
Podpiram dvig plač nižje plačanim na račun tega, da se visoke plače v JS znižajo, pri čemer pa se mora skupni znesek plač JS znižati.
Kako boste to izvedli ni jasno.
pepar
# 12.02.2018 ob 16:36
magjack

# 12.02.2018 ob 16:23
o Ah dajte no mir gospodarstveniki...morda bi delali kaj bolj donosnega, kot strihali avtomobile? Potem ne bo treba izplacevati minimalcev.

No saj je tudi posel s štrihanjem avtomobilov (lakirnica) zrihtal zaposlen iz javnega sektorja a ne ?!
Sicer pa ko bi večina javne uprave dosegala pet procentov produktivnosti in dobička lakirnic,bi si mogoče celo zaslužili kak procent pri plači,tako pa le trgate iz rok tistih ki ustvarjajo.
Victoria113
# 12.02.2018 ob 16:18
Prizadet, sem na tvoji strani. JS že dolgo živi v pravljici, predolgo. V času krize so druge države odpuščale, pri nas so zaposlovali nove delavce, ko so v drugih državah zmanjševali plače so jih pri nam zviševali.
Prizadet
# 12.02.2018 ob 16:09
Poziv delavcem zasebnega sektorja k sodelovanju

Evo moj doprinos:
- Zahtevam, da JS začne poročati dejansko število zaposlenih!
- Zahtevam, da direktorji in managerji v JS dobijo primerna pooblastila za zaposlovanje in odpuščanje delavcev!
- Zahtevam, da se nemudoma prekine pogodbe z neuporabnimi podjetji za podporo JSju (agencije za zaposlovanje)
- Zahtevam, da se decentralizira tehnična pomoč JSju (Eno podjetje s 30 zaposlenimi pač ne more oskrbovati 30.000+ delonih postaj)
- Zahtevam, da interno pregledate dodatke, ki jih prejema veliko zaposlenih v JS in služijo zgolj kraji javnega denarja (nekaj v stilu 66. člena)
- Zahtevam, da takoj ukinete zdravniške koncesije! (zadeva ne deluje in glede na izkušnje nikoli ne bo delovala v interesu vseh državljanov)
- Zahtevam, da v JSju poskrbite za kompleten proces odpiranja in zapiranja podjetij in SPjev! (ne pa da me na eVEM preusmerijo na drago podjetje, ko želim imeti že samo osnovne podatke o postopkih, dolžnostih in pravicah)
- Zahtevam, da se zaposlenim v JS, ki prejemajo manj kot minimalno plačo, le ta dvigne na minimalno, ne da bi ostalim, ki prejemajo dovolj visoko plačo le to še dvigali!
- Zahtevam, da se podporne službe združijo skupaj z izvajalci (npr. ko zdravniki izsiljujejo za višje plače, lahko to počno samo v dogovoru s sestrami, administratorji,...)
- Zahtevam, da učitelji/profesorji dvignejo raven zahtevanega znanja na predbolonjsko raven in učenci, ki ne dosegajo zahtevanega nivoja ne morejo dobiti spričeval!
- Zahtevam, da se ob naslednji gospodarski krizi JS primerno zmanjša!
- Zahtevam, da prenehate uporabljati lažnive izjave, da smo vam kaj ukradli. Če smo vam kaj ukradli, nas kaznujte, tako kot je potrebno. Laganje vas je diskreditiralo.

Tako za začetek. Bo dovolj?
Aja višanje plač je mogoče le ob višanju kvalitete storitve in ob primerljivi gospodarski rasti. Prava primerjava ni z direktorji tujih podjetij. Če smo iskreni, če bi vas primerjali s povprečnim zaposlenim v privat sektorju, bi vam morali znižat plače!
samba
# 12.02.2018 ob 16:17
@SamoRes
Vidim da precej packaš po forumih pa čeprav nimaš pojma te vseeno pozivam da odpreš "firmo" in začneš deliti dobičke.
Bivši uporabnik
# 12.02.2018 ob 16:10
@KLIPAN
Če so plače v JS tok hrozno nizke, zakaj ne gredo zaposleni v JS raje na svoje? Saj so baje sposobni in izobraženi.
Bivši uporabnik
# 12.02.2018 ob 19:41
@HOR
Tudi v zdravstvu in šolstvu izobrazba ni dober indikator tega, koliko je njihovo delo vredno. Dva učitelja imata lahko enako izobrazbo, pa je lahko eden od njiju mnogo boljši od drugega. Samo to, katere papirje imata v rokah ti pove precej malo. Enako je z zdravniki.

Imaš pa prav glede tega, da je dodana vrednost nesmiseln pojem v JS, ker ne moreš dobro izmeriti koliko denarja ustvarijo, imenovati porabo JS "dodana vrednost JS" pa je zavajajoče, ker "dodano vrednost" naj bi pomenila, koliko je bilo proizvedeno, ne pa porabljeno.
Bivši uporabnik
# 12.02.2018 ob 15:46
@HOR
Izobrazba je slab indikator tega, koliko dodane vrednosti si sposoben proizvesti. Poleg tega imajo mnogi v JS diplomo iz mešanja megle.
SheriffJoeArpaio
# 12.02.2018 ob 15:34
Štrajk JS je spor znotraj levičarske družine. Trda levica preko štrajka JS ruši Cerarja, da bi namesto Cerarja ustoličili Marjana Šarca.
semaino
# 12.02.2018 ob 15:09
Sindikatom javnega sektorja je dovolj čakanja na vlado. Se marca obeta nova stavka?

Koliko korupcije so zajezili sindikalni zaupniki in njihovi clani? Hvala za info.
veza
# 12.02.2018 ob 14:48
log

Za konec. Sindikat deluje torej PROTI delodajalcu, to je proti ministrstvu za šolstvo in proti ministrici. In dokler bo sindikat navidezne stavke prirejal v dogovoru z ministrico in dokler bo ministrica na plakate pisala JAZ SEM Z VAMI, mene sindikat ne bo videl, pa če mi kolegi grozijo ali ne.

Alenka Gortan


kaj to lepiš tu vsak dan, pa še v teh zadnjih trditvah so sama protislovja, čimprej na volitve in bo mir.
Bivši uporabnik
# 12.02.2018 ob 17:20
@apache666
Zakaj bi se morale plače v zasebnem sektorju kaj dvigniti, če se dvignejo v javnem? Kvečjemu se bodo neto plače zmanjšale, ker bo treba od nekod vzeti denar za višje plače v JS.
Športnik1990
# 12.02.2018 ob 16:47
Če primerjamo plače v javnem in zasebnem sektorju glede na izobrazbo, ugotovimo, da so razlike v teh kategorijah minimalne oziroma so plače v zasebnem sektorju nekoliko višje.

Na podlagi katerih argumentov pa potem zahtevajo tako enormne dvige plac (15 do 20%) ce sami ugotavljajo da so placw povsem primerljive s tistimi v gospodarstvu?

Tu so sedaj pokazali da jim gre samo za privilegije napram zaposlenih v gospodarstvu.
RJSlo
# 12.02.2018 ob 16:26
Konflikt med paraziti javnega sektorja in delavci v zasebnem sektorju?

Seveda obstaja. Takoj, ko se je prenehalo, vsaj na papirju, z "delovnimi ljudmi" se je konflikt vzpostavil nazaj. V 45 letih ex države ste pozabili, da ste samo "strežniki" gospodarstvu in nič drugega. Rang slovenskega javnega sektorja na svetovnih lestvicah pove vse.

"Motor" gospodarstva? Prej bi rekel zavora.
Peacemaker
# 12.02.2018 ob 15:50
Ko sem bila oktobra na Portugalskem s projektom Stem (Erasmus + mednarodni projekt), smo učitelji iz več držav primerjali plače in delovno obveznost. Ko sem jim povedala, kakšno je stanje v Sloveniji, so zvečer vztrajali, da mi bodo plačali večerjo! Kakovost učiteljevega življenja bi se povečala, če bi bila učiteljeva plača primerljiva z zahodnoevropskimi plačami, torej 4.500 do 5.500 evrov

To je pa taka neresnica, da kar glava boli...
Bivši uporabnik
# 12.02.2018 ob 15:33
@el CARTEL
Če je njegovo delo res vredno več kot je trenutno plačan, potem je brca v rit v resnici dobra stvar, ker bo tak delavec zlahka dobil boljšo službo.
vseh ne morejo odpustiti
Seveda lahko in to brez problemov.
KunteKinte
# 13.02.2018 ob 01:04
Vrniti DDV na predkrizno stopnjo ..19% :)
d1
# 12.02.2018 ob 22:48
@log
Ko sem bila oktobra na Portugalskem s projektom Stem (Erasmus + mednarodni projekt), smo učitelji iz več držav primerjali plače in delovno obveznost. Ko sem jim povedala, kakšno je stanje v Sloveniji, so zvečer vztrajali, da mi bodo plačali večerjo! Kakovost učiteljevega življenja bi se povečala, če bi bila učiteljeva plača primerljiva z zahodnoevropskimi plačami, torej 4.500 do 5.500 evrov...

Pohajaš na davkoplačevalske stroške, v povprečju zaslužite šolniki 30% več kot zaposleni v gospodarstvu, na fakulteti lahko padeš edino po stopnicah in ti bi mela 5.000€ plače, ker imajo toliko na zahodu! Zaposleni v gospodarstvu ki v 3h izmenah garajo tudi za tvojo plačo si ne upajo privošit it niti na slovensko obalo, ne pa da bi imeli 3 mesece plačanega dopusta, 9 mesecev pa itak samo teroriziraš mularijo in jo filaš z brezveznim akademskim balastom! In taki ljudje bodo stavkali v sredo! SRAMOTA!!!!
ElTorro
# 12.02.2018 ob 20:26
#UPOR ljudje! Upreti se je potrebno.

Se strinjam. Upor proti privilegirani kasti javnega sektorja, ki že deset let nabija z plačnimi nesorazmerji.....ki govori le o tem, da želi urediti razmere (vsak na svojem področju), v stavkovnih zahtevah pa prednjačijo zahteve po višjih plačah, ostalo pa zraven bolj za okrasek.....ki se obnaša, kot da le oni nekaj delajo v tej državi, delavec pa je le odvečno breme ali v najboljšem primeru vir denarja, katerega jim ni nikoli dovolj.
kralj matjaž
# 12.02.2018 ob 17:34
HOR
Zakaj misliš da si diplomant FDV, Filo faksa, Pedagoške, upravne, socialne, zasluži isto plačo kot diplomant strojne, kemije, elektro, računalništva, ......
kralj matjaž
# 12.02.2018 ob 17:30
KLIPAN
A vam kdo brani?

V javnem sektorju se zaposluje po vezah in poznanstvih, delovna mesta se odpirajo za naprej izbrane kandidate, tako da ja, če se ne prav pišeš, če ne poznaš pravih ljudi, če nisi prave barve, ti nekdo brani, da se lahko zaposliš v JS.
starec
# 12.02.2018 ob 16:06
Dj Pergam malo se zavzemi za delavce papirnopredelovalne dejavnosti namesto da se šetkaš po državni upravi
Frodoš
# 12.02.2018 ob 15:34
"Vsi se mate moznost zaposlit v js."

Nismo vsi člani lenih strank in nimamo vsi družinskih povezav v js.
log
# 13.02.2018 ob 08:14
Nekateri se sprašujete zakaj ne stavkamo s takimi zahtevami tudi v zasebnem sektorju, po mojem so razlogi. Večino podjetiv dvig plač za 20% ali več ne bi preživela. Temu sledi odločitev ali imamo povprečno zaposltev ion plače ali pa smo brez vsega. V tem je poanta! Če v javnem sektorju zmanjka denarja za plače država najame kredit in problem je rešen. V gospodarstvu pa enostavno plač ne dobimo, v tem je razlika! Ne vem kako bo v prihodnosti če pride do podobne krize. Leta 2009 je bila zadožitev države 25% BDP, danes je 80% BDP, posledično se je država lahko še veliko zadožila (to je storil Pahor), danes pri 80% BDP te možnosti ni več. In kaj sledi: klestenje plač, manjše pokojnine in itd., tega se bojte in računajte tudi na to.LP
RJSlo
# 12.02.2018 ob 19:56
bgyorek1
# 12.02.2018 ob 18:06
---------------------------------------
No ja. Iz njenega odgovora sem razbral, da bi si ona rada dvignila kvaliteto življenja. In to tako, da bi od nekod dobila 4 - 5.000 € plače. To pa najprej ne pomeni, da je utemeljen argument za dvig njene plače, hkrati pa je odličen primer razmišljanja učiteljev in še koga z "visoko izobrazbo". Vi nam visoke plače samo zato, ker imamo visoke izobrazbe.

Če bi družbenopolitični delavci opravljali svojo nalogo, kot se šika, bi našli ogromno primerov zlorab v JS/JU/DU. Ker pa so, v večini primerov, tudi sami del te združbe dobimo oziroma smo informirani samo po koščkih oziroma v primeru, če se člani te združbe skregajo.

Argumentov za dvig plač v JS ni.
bgyorek1
# 12.02.2018 ob 18:06
log
Ko sem bila oktobra na Portugalskem s projektom Stem (Erasmus + mednarodni projekt), smo učitelji iz več držav primerjali plače in delovno obveznost. Ko sem jim povedala, kakšno je stanje v Sloveniji, so zvečer vztrajali, da mi bodo plačali večerjo! Kakovost učiteljevega življenja bi se povečala, če bi bila učiteljeva plača primerljiva z zahodnoevropskimi plačami, torej 4.500 do 5.500 evrov

To je pa taka neresnica, da kar glava boli...

Prebral sem tvoj post do dela 5.500 eurov.Daj mi vsaj en argument zakaj naj bi imela tako plačo ??? Prosim.

bgyorek1
# 12.02.2018 ob 16:16
------------------------------------------
No ja. Saj je zapisano. Pod drugič. Dvig kvalitete življenja.

Ne vem kje ti pod točko dva vidiš argument za dvig plač??? Zato ker imajo v avstriji tolko ??? Nekdo to mora plačat.Sicer pa če bo ona imela 4500 eurov plače pričakujem da bo en autoserviser na Volvoju,Fordu,Bmw-ju imel 3500 eu.In glej ga zlomka,več ne boš plačeval na uro 30 eu za servis ampak 100 torej boš točno tam kjer si zdaj.

Sarkazem press
ga_moram_imet
# 12.02.2018 ob 16:20
log

in iz kje bi ti vzela denar če ga ni?
janroz
# 12.02.2018 ob 16:01
Ni problema glede dviga plač. Toliko kot so ustvarili dobička toliko naj razdelijo, vendar ne dobička v realnem sektorju temveč v javni upravi. Človek si ne more predstavljati s kako sindikati manipulirajo s podatki. Poglejte, Lek je posloval z dobičkom. Kdo je lastnik Leka? Novartis. Torej je treba iti v Švico in zahtevati od Novartisa, da dobiček nameni za povišanje plač v javnem sektorju? Verjetno ne bodo dojeli naših zahtev, ker oni živijo v kapitalizmu in ne razumejo socializma, v katerem živijo naši sindikati. Povejte gospodje pošteno povejte, koliko je država dejansko ustvarila viška, da lahko zahtevate povečanje plač? Koliko se je povečala produktivnost javnega sektorja, poenostavili postopki npr. v primeru Joca Pečečnika in obnova bežigrajske sramote? Za koliko % so se zmanjšale čakalne vrste, se je izboljšalo stanje v šolah, boljši rezultati ...?? Zahtevate preprosto povišanje, ker menite, da ima država več denarja! Logika, da te kap.
ElTorro
# 13.02.2018 ob 12:39
zdravniki, učitelji - v ZDA so skupno na trgu precej dražje, kot pri nas v državi
V Indiji pa so precej cenejši, kot pri nas v državi.

Odlično - pomeni, da smo v zlati sredini.

Zdaj pa se nehajmo primerjati z ZDA, Avstrijo in Švico in se primerjajmo s primerljivimi - Čehi, Grki, Portugalci ali Estonci, na primer.
urednik01
# 12.02.2018 ob 22:33
ni problem, privat sektor bo vse plačal z višjimi davki
alfa333
# 12.02.2018 ob 22:04
rudes prej boš dočakal ,da bo Drava tekla v Avstrijo kot da bo kdo iz JS šel delat v realni sektor ne na dvoizmensko še manj pa na tri ali štiri izmensko delo.
Kazalo