Slovenija

Poudarki

  • Štumbergerjeva: Seminar razvija klasični liberalizem
  • Mladi liberalci bodo med drugim razpravljali o morali trga
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.2 od 32 glasov Ocenite to novico!
Ljubo Sirc
Uvodni predavatelj na t. i. Liberty Seminarju v Bohinju je Ljubo Sirc. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Sirc: Komunisti še vedno vodijo državo

V Bohinju poteka seminar mladih liberalcev
24. september 2010 ob 15:50,
zadnji poseg: 25. september 2010 ob 16:18
Bohinj - MMC RTV SLO

V Bohinju poteka šestdnevni seminar mladih liberalnih mislecev, ki ga organizira Libertarni klub. Gostujoči predavatelj je bil ekonomist in liberalni mislec Ljubo Sirc.

Sirc, ki je postal zagovornik liberalizma že pred drugo svetovno vojno, med drugo svetovno vojno pa se je kot partizan boril proti okupatorju, je v uvodnem predavanju predstavil svojo življenjsko zgodbo in svojo videnje komunističnega sistema od oktobrske revolucije naprej. V uvodnem predavanju je glede trenutnega stanja v Sloveniji poudaril, da "komunisti še vedno vodijo državo".

Kot je znano, je bil Sirc v času komunističnega režima v Sloveniji eden izmed obsojencev na t. i. Nagodetovem procesu, pozneje pa se je izselil v Veliko Britanijo, kjer je kot ekonomist napovedoval zlom komunističnih oz. socialističnih gospodarstev.

Vodja projekta Tanja Štumberger iz Cato instituta je za MMC pojasnila, da se seminar v Bohinju osredotoča na evropske države v tranziciji. Namen teh pogovorov in predavanj je razvijanje klasičnega liberalnega mišljenja, primernega za 21. stoletje. Z analizo dveh desetletij ekonomskega in političnega razvoja v postkomunističnih državah srednje in Vzhodne Evrope želijo razložiti izzive, pred katerimi je Evropa danes, je dodala.

Mladi liberalci bodo med drugim razpravljali o morali trga, vladanju in korupciji, privatizaciji, ekonomski rasti, politični kulturi, teoriji javnega odločanja, vladanju prava, temah, s katerimi imajo države v tranziciji še vedno težave, je še poudarila Štumbergerjeva za naš spletni portal.

Gašper Petovar
Prijavi napako
Komentarji
PatrickBateman
# 24.09.2010 ob 19:00
Alchemist
ti se kar hvali, da imamo v drzavi opranoglavce, ki ne znajo z lastno glavo razmisljat. Potem pa se ne cudi, da je tudi v Italiji toliko privrzencev fasizma, v Nemciji in Avstriji nacizma...
Vsak rezim pusti v svoji drzavi omejene in zaslepljene ljudi.
Tako pa imamo danes v Sloveniji neke omejence, ki slavijo komunizem, medtem pa bi radi uzivali v kapitalisticnem luksuzu in tehnologiji, zgledujejo se po standardu kapitalisticne zahodne Evrope itd. Komunizem v glavah takih oseb je samo dokaz posledic pranja mozganov z neumnostmi.
Caetano
# 24.09.2010 ob 15:57
En pravi liberalec...
PatrickBateman
# 24.09.2010 ob 19:32
kapitalisti zalijo socialisticni luksuz...
to je nesmiselni stavek. Socialna politika za pomoc ljudem v tistih dveh primarnih sektorjih ni noben luksuz.
In ne sirit komunisticna dejstva na svobodomislece demokraticne ljudi. Tu so glave sistematicno prali samo komunisti in noben drug.
Briga me, kaj si o meni mislijo komunisticni opranoglavci v Sloveniji. Enako me ne briga kaj si mislijo fasiti v Italiji, nacisti v Nemciji, komunisti v Rusiji...
Mnenja omejenih ljudi me cisto nic ne zanimajo.
luck1
# 24.09.2010 ob 19:27
Res zanimivo kako malo komentarjev je na to temo. Levičarjem je očitno zelo nerodno....
pisoJ zorbotit
# 24.09.2010 ob 18:38
Kakopak.
Nosijo tudi kapetanski trak v opoziciji, infiltracija na desnico je 100% uspela.
luck1
# 24.09.2010 ob 19:32
Sirca za predsenika! Ups sem se zmotil, imamo zavednega komunista Tuerka.....Slovenija wake up!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
astro 1963
# 25.09.2010 ob 10:26
dva!
lerin
# 25.09.2010 ob 23:44
še en paranoik
PICENG
# 24.09.2010 ob 23:24
Ni mi jasno, na podlagi česa so plusi in minusi (v konkretni zadevi). Vidi se, da je deležen plusov avtomatsko tisti, ki govori o levih opranoglavcih in komunajzarjih. Desničarski opranoglavci so izgleda izvzeti iz mantre. Kot da jih ni. In neki luck1 je dobil kar 9 plusov za svoj umotvor: .....Res zanimivo kako malo komentarjev je na to temo. Levičarjem je očitno zelo nerodno....
Malo komentarjev? Nerodno? Joj, slepota! Recept za pluse: samo napišite, da je Tuerk komunist, pa dobite 100 plusov, garantirano.
gula
# 24.09.2010 ob 20:33
Sirc že ve kako zgledajo komunajzarji saj je bil s strani komunistov že obsojen na smrt. To kar trdi je čista resnica, pa ni Kučan (bonsaj ) na vrhu ,da ne bo kdo živel v zablodi.
Zakaj ? Vem za tipa kateri je bil do pred nekaj leti precej blizu aktualni politiki, je uspešen poslovnež in ker je jager je bil enkrat malo preveč nasmojen in je povedal marsikaj.....
Ivo Lola
# 25.09.2010 ob 10:02
Ja, res je grozno pri nas... Izza vsakega vogala preži en komunist.
A6
# 24.09.2010 ob 16:11
ja po tej krizi res ne, ko je vecina drzav, na celu z "zibelko liberalizma ZDA" mocno udirala v gospodarstvo. vseeno pa je se vedno dobro stremet k idealom... v sloveniji je treba se marsikaj liberalizirat, privatizirat, in predvsem znizat davke!
mandingo
# 25.09.2010 ob 21:08
Ha,ha,ha,ha....Stalin,Hruščov,Brežnje
v ...kje ste ,da prosperiramo .
fofnudl
# 25.09.2010 ob 16:08
V komunizmu so vsaj koga obsodili, sedaj pa .....?
tyr
# 24.09.2010 ob 22:15
Čez eno leto bo med komuniste stlačil tudi liberalce in nato še samega sebe. Očitno je gospoda povozil čas, razum in logika.
fofnudl
# 25.09.2010 ob 16:07
Tudi kapitalizem se je že zlomil in se bo spet, ali bodo tudi sedaj koga obsodili?
chicago
# 25.09.2010 ob 08:23
15 let medijskega monopola, novi rtv zakon, novi zakon o medijih, Rok Praprotnik v protikorupcijski komisiji,........ko bom slišal levičarje govoriti o teh problemih takrat zame ne boste več opranoglavci, do danes ni bilo še niti enega!
lila2140
# 25.09.2010 ob 07:16
Države v tranziciji imajo največje težave s tajkuni, enimi in drugimi. Se pravi, levimi in desnimi. Vsi so isti, politika pa jim drži štango. Sirc naj raje penzijon, ki ga ima, uživa, ker so vsi ti liberalci in teoretiki tako ali tako izgubili stik z resničnostjo.
Mene osebno, z mojo oprano glavo vred, zanima in skrbi izključno preživetje v tem krutem svetu, ki ga vodi kapital. In to kapital, ki so si ga nakradli in nagoljufali ljudje, ki očitno mislijo, da bodo lahko bankovce jedli. Lepo prosim, samo enega kapitalista, liberalnega ali nazadnjaškega, levega, desnega ali srednjega, mi pokažite, ki ne izkoristi delavca do zadnje kaplje krvi!?
Tule, na forumu, pa eni konstantno o opranih glavah...., ki jih imajo, seveda, oni drugi..., ki ne mislijo tako, kot njim velevajo...., enkrat opranoglavci, potem slovenceljni, pa komunajzerji, pa kaj vem, kaj še. Zakaj enostavno ne spoštujemo različnih mnenj, brez žalitev na osebni ravni? Saj vendar že to, da mislimo drugače, pomeni, da mislimo...
egon1
# 24.09.2010 ob 21:39
Poglej Patrick, (se vidi da imaš oprano glavo - tudi američani perejo), kapitalisti nič ne zalijo..., ampak jim je žal za privilegiji ki so jih imeli, ko še niso bili kapitalisti. Pod pretvezo da ustvarjajo demokracijo so oddržavili kapital, ko je pa bilo treba začet delat in iz tega nekaj naredit, so jim pa zopet oni za nazaj krivi (verjetno komunajzarji), da ne zmorejo.
galoper
# 24.09.2010 ob 21:18
Se pozna pri izbiri diplomatov v EU.
nekdodalec
# 24.09.2010 ob 20:40
hehe.. vsec mi je da se je dotaknil le sedanje vlade kot ces da so komunisti, nevedoc (ali pac) da je bila prejsnja ravno tako - le preobleceni so, vec ali manj pa vsi izhajajo iz komunisticnih casov.

Sicer pa zakaj bi kogarkoli oznacevali s to oznako, saj nekako se vedno zivimo v obdobju po tistem.

Oznaka komunist ali "komunajzer" je ostala le se kot obvezna zbadljivka v bogatem besednem zakladu podalpskega desnega krila.
PICENG
# 24.09.2010 ob 16:08
Ja, Sirc je sicer legenda, ampak v svoji libertarnosti je pripravljen stlačiti med komuniste tudi Merklovo ali Sarkozyja. Saj dandanes NE MORE boti več čistega liberalnega kapitalizma!
dzanki
# 24.09.2010 ob 19:22
PatrickBateman
Tako pa imamo danes v Sloveniji neke omejence, ki slavijo komunizem, medtem pa bi radi uzivali v kapitalisticnem luksuzu


lahko bi tudi rekli, da so na drugi strani pa kapitalisti, ki si zelijo se socialisticni luksuz... glave pa imajo prav tako oprane.
kar zelim povedati je, da se pri nas prevec oznacuje ljudi. ta je komunist, oni je tabeli, spet tretji kapitalist, cetrti... stvari niso tako enostavne in spredalckane. in tudi kar se tice opranosti glav, pogosto si o drugace mislecih mislimo, da je njihovo razmisljanje napacno. tako kot ti razmislajs o ljudeh, ki jih omenjas v komentarju, tako tudi oni razmislajo o tebi.
eq1
# 24.09.2010 ob 19:22
Ne vidim simbioze med profesorjem in SDS. Namrec, pred kratkim naj bi Sirc postal clan SDS.

Sirc je za liberalno ekonomijo, SDS pa je pokazal prav nasprotno v prejsnji vladi.
Edino kar jim je skupno so paranoje pred komunizmom.

Upam da bo profesorja na stara leta izucila trenutna gospodarska, politicna in socialna kriza, ki je vec kot dokaz da so prevec liberalne ekonomije skodljive. Zaradi mocne deregulacije v ZDA, trenutno trpi celoten planet.
Alchemist
# 24.09.2010 ob 17:36
Težko se je pritoževati nad vladanjem ''komunistov'' (poudarjam, v navednicah) v državi, kjer je ''komunistično'' mišljenje ljudem vsidrano v zavest. Očitno so ljudem vrednote in temelji ''komunizma'' še zmeraj všeč. Pa naj se Sirc postavi na trepalnice.
Rdeči valjar
# 24.09.2010 ob 20:26
Golazen!
Kazalo