Uvodni predavatelj na t. i. Liberty Seminarju v Bohinju je Ljubo Sirc. Foto: MMC RTV SLO
Uvodni predavatelj na t. i. Liberty Seminarju v Bohinju je Ljubo Sirc. Foto: MMC RTV SLO

Sirc, ki je postal zagovornik liberalizma že pred drugo svetovno vojno, med drugo svetovno vojno pa se je kot partizan boril proti okupatorju, je v uvodnem predavanju predstavil svojo življenjsko zgodbo in svojo videnje komunističnega sistema od oktobrske revolucije naprej. V uvodnem predavanju je glede trenutnega stanja v Sloveniji poudaril, da "komunisti še vedno vodijo državo".

Kot je znano, je bil Sirc v času komunističnega režima v Sloveniji eden izmed obsojencev na t. i. Nagodetovem procesu, pozneje pa se je izselil v Veliko Britanijo, kjer je kot ekonomist napovedoval zlom komunističnih oz. socialističnih gospodarstev.

Vodja projekta Tanja Štumberger iz Cato instituta je za MMC pojasnila, da se seminar v Bohinju osredotoča na evropske države v tranziciji. Namen teh pogovorov in predavanj je razvijanje klasičnega liberalnega mišljenja, primernega za 21. stoletje. Z analizo dveh desetletij ekonomskega in političnega razvoja v postkomunističnih državah srednje in Vzhodne Evrope želijo razložiti izzive, pred katerimi je Evropa danes, je dodala.

Mladi liberalci bodo med drugim razpravljali o morali trga, vladanju in korupciji, privatizaciji, ekonomski rasti, politični kulturi, teoriji javnega odločanja, vladanju prava, temah, s katerimi imajo države v tranziciji še vedno težave, je še poudarila Štumbergerjeva za naš spletni portal.