"Ni lahko vzleteti, če so ideje spodnesene, preden se izgovorijo, če jih ubija birokratstvo takoj, ko se rodijo, če obsodbe padajo, preden se na sodiščih odvrtijo procesi …" je med drugim povedala Širca. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Kosovel
"S tem, ko so Primož Trubar in drugi protestanti prebujali narodno zavest svojega ljudstva, so naredili odločen, odličen in odločilen korak na poti oblikovanja narodne identitete in naše samostojnosti." Foto: RTV SLO
Proslava pred dnevom reformacije

Širca je v govoru poudarila, da je bila reformacija za slovenski narod ogromen vihar, ki je s svojo reformo, "dobesedno izklesano v protestu kot izhodišču protestantizma, narodu prinesla srečo, da je lahko dihal s svojimi pljuči, da je pisal in bral v svojem jeziku in da je gradil svojo osebno izkaznico, ki je jamčila, da je slovenski narod sposoben živeti v družbi kulturnih evropskih narodov".

"Trubar omogočil bralno kulturo in razvoj slovenskega jezika"
"Z Abecednikom in Katekizmom je Trubar omogočil bralno kulturo in razvoj slovenskega jezika. Pisano besedo je dal v roke ljudstvu ter tako izzval kulturne, družbene in politične spremembe. Okrepila se je duhovna, socialna zavest: ljudi je naučil razmišljati, kmet se je sam odločal in branil svoje pravice," je Širca izpostavila pomembno vlogo Primoža Trubarja v slovenski reformaciji.

Po njenih besedah je sporočilo Trubarja in Jurija Dalmatina, da se je treba boriti za obstanek, danes bolj aktualno kot kadar koli prej. "Včeraj, ki je z akumulacijo materialnega in potrato trošenja, energije, orožja, kemikalij, naravnih resursov, populističnega duha, skoraj do suhega izrabil in zlorabil tako naš planet kot naše nebo angelov in idej, ta včeraj je že zamujen," trdi ministrica.

Slovesnosti v Veliki dvorani SNG Maribor so se udeležili tudi predsednik republike Danilo Türk s soprogo, predsednik državnega zbora Pavel Gantar, predsednik državnega sveta Blaž Kavčič, ministrica za obrambo Ljubica Jelušič, minister za šolstvo in šport Igor Lukšič ter ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal.

Dan reformacije dela prost dan
Dan reformacije je pri nas po zakonu o praznikih in dela prostih dnevih iz leta 1991 dela prost dan. V teh dneh po državi potekale številne prireditve, s katerimi zaznamujemo praznik.

Proslava je potekala tudi v Velenju, kjer je bil slavnostni govornik član Slovenskega protestantskega društva Primož Trubar Jure Piano, prisotne bo nagovoril tudi škof Evangeličanske cerkve na Slovenskem Geza Erniša.

Proslava pred dnevom reformacije