Po mnenju Mitje Blažiča bo po sprejetju novega družinskega zakonika prišlo do množičnega sklepanja zakonski zvez istospolnih partnerjev. Po veljavnem zakonu o registraciji istospolnih partnerstev se je od leta 2006 registriralo 24 parov. Foto: EPA
Po mnenju Mitje Blažiča bo po sprejetju novega družinskega zakonika prišlo do množičnega sklepanja zakonski zvez istospolnih partnerjev. Po veljavnem zakonu o registraciji istospolnih partnerstev se je od leta 2006 registriralo 24 parov. Foto: EPA
Mitja Blažič
Blažič je prepričan, da nasprotniki novega družinskega zakonika v javnih polemikah uporabljajo laži in zavajanja. Foto: MMC RTV SLO

Blažič je na predstavitvi kampanje "Za vse družine!Za pravice vseh otrok. Za človekove pravice" pojasnil, da je ta kampanja, ki se je v zadnjem času že večkrat oglasila v podporo novemu družinskemu zakoniku, "rastoča koalicija nevladnih organizacij, strokovnjakov, podmladkov nekaterih strank in drugih". Kampanjo so med drugim podprli podmladki SD-ja, Zaresa in LDS-a.

Doslej registriranih 24 parov
Gejevski aktivist je glede podatka, da se je po veljavnem zakonu o registraciji istospolnih skupnosti od leta 2006 registriralo 24 istospolnih parov, zatrdil, da je majhno število posledica njihove kampanje, da naj se istospolni pari ne registrirajo, ker je omenjeni zakon diskriminatoren.

Blažič je dejal, da nasprotniki novega družinskega zakonika nastopajo proti sprejetju zakonika z lažmi in zavajanju. "Večinoma gre za širjenje moralne panike z zlorabljenjem podatkov," je dejal in dodal, da nasprotniki menijo, "da bo petkrat povedana laž postala resnica, a bomo mi desetkrat povedali resnico".

"Za nami so leta mukotrpnega boja"
Na predstavitvi v lokalu Open Cafe je sodelovala tudi Nataša Sukič iz organizacije Škuc LL, ki je pojasnila, da je bila v Sloveniji prva pobuda za izenačitev istospolnih družin z raznospolnimi dana že sredi 90. let. "Tej pobudi so sledila mukotrpna leta boja in številnih razočaranj. Mnogokrat se je zdelo, da smo tik pred zdajci, pa se potem ni zgodilo nič," je dejala Sukičeva in dodala, da je pred leti vlada Janeza Janše "skomponirala svoj zakon, in sicer brez civilnega dialoga. Ta zakon je, kot veste, skrajno diskriminatoren".

Sukičeva upa, da so zdaj, ob predlogu novega družinskega zakonika, končno tik pred ciljem. Za organizacijo kampanje so se odločili po manifestaciji Dan družine, ki je bila naperjena proti sprejetju novega družinskega zakonika. Kampanja bo z raznimi akcijami podprla sprejetje novega družinskega zakonika. Prav danes je začela delovati tudi njihova spletna stran www.zavsedruzine.si.

"Prišlo bo do skokovitega porasta posvojitev"
Maja, predstavnica Foruma za istospolne starše in bodočih starše, je pojasnila, da se je skupaj s svojo partnerico Jernejo in njunim otrokom Venom odločila za izstop iz anonimnosti zaradi sovražnosti in nasprotovanja. Dodala pa je, da so odzivi v javnosti na njuno razkritje pozitivni, tudi od "straight" družin. "Doživljamo vzpone in padce. Vzpone, ko dobivamo pohvale in spodbude, padce pa, ko slišimo nasprotnike družinskega zakonika, ki se pretirano trudijo, da nam onemogočijo enak status, kot ga imajo sami," je dodala.

Prepričana je, da bo po sprejetju novega družinskega zakonika prišlo do skokovitega porasta posvojitev v istospolnih družinah, in sicer otrok, ki že obstajajo v takih skupnostih. Kot je pojasnil Blažič, je po konservativnih podatkih takšnih otrok v Sloveniji okoli 100. Roman Kuhar z Mirovnega inštituta pa je dodal, da se bodo lahko v primeru posvojitev sirot istospolne družine "postavili v vrsto" skupaj z raznospolnimi družinami.

Novi družinski zakonik buri duhove
Spomnimo, da je vlada pripravila predlog novega družinskega zakonika, ki med drugim istospolnim partnerjem omogoča posvojitve otrok. Prav ta določba je v javnosti sprožila največ polemik. Tej rešitvi nasprotujejo opozicijske stranke, prav tako je proti omenjenim posvojitvam tudi Katoliška cerkev.