Gregorij Rožman je bil po drugi svetovni vojni v odsotnosti obtožen sodelovanja z okupatorjem in obsojen na 18 let strogega zapora. Foto: RTV SLO
Gregorij Rožman je bil po drugi svetovni vojni v odsotnosti obtožen sodelovanja z okupatorjem in obsojen na 18 let strogega zapora. Foto: RTV SLO

Ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik bo konec tedna obiskal Lemont pri Chicagu, kjer imajo slovenski frančiškani svoj samostan in uredil vse potrebno za prenos posmrtnih ostankov nekdanjega ljubljanskega škofa Gregorija Rožmana v domovino.

Slovenska škofovska konferenca je ob tem sporočila, da bo v nedeljo v Lemontu poslovilna maša, ki jo bo daroval upokojeni pomožni škof Clevelanda Edvard Pevec ob pomoči Jamnika in upokojenega pomožnega škofa Chicaga Johna Gormana.

Po slovesu od ameriških Slovencev pa bodo Rožmanove posmrtne ostanke 9. aprila prepeljali v Slovenijo in jih prihodnjo soboto pokopali v ljubljanski stolnici v grobu slovenskih škofov.

Sveto mašo ob pokopu bo daroval ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres ob somaševanju škofov in duhovnikov. Verniki in ljudje dobre volje pa se bodo od pokojnega škofa lahko poslovili od 9.00 dalje.

Škof Rožman bo dobil svoje zadnje počivališče v kripti stranske kapele sv. Marije Magdalene v ljubljanski stolnici.

Kdo je bil škof Rožman?
Gregorij Rožman se je rodil leta 1883, ljubljansko škofijo pa je vodil od leta 1930 do 5. maja 1945, ko se je umaknil na Koroško in v naslednjih letih prek Švice, kjer naj bi po nekaterih navedbah pomagal prekanalizirati ustaško zlato s švicarskih računov v Argentino, odpotoval v ZDA. Tam je živel v Clevelandu, po smrti leta 1959 pa so ga pokopali v Lemontu.

Na sodnem procesu pred vojaškim sodiščem v Ljubljani (21.-30. 8. 1946) je bil v odsotnosti obtožen sodelovanja z okupatorjem in obsojen na 18 let strogega zapora, izgubo državljanskih pravic za dobo 10 let in zaplembo celotnega premoženja.

Od leta 1995 do 2003 so bile vložene zahteve za obnovo procesa, med letoma 1998 in 2009 pa zahteve za varstvo zakonitosti. Zadnjo zahtevo po varstvu zakonitosti je 31. decembra 2005 vložil naslednik škofa Rožmana na ljubljanskem škofijskem sedežu, nadškof Alojz Uran.

Vrhovno sodišče Republike Slovenije je sodbo 1. oktobra 2007 zaradi številnih postopkovnih napak razveljavilo in Rožmanov primer vrnilo ljubljanskemu okrožnemu sodišču v novo sojenje. Okrožno sodišče v Ljubljani pa je 10. aprila 2009 kazenski postopek proti škofu Rožmanu dokončno ustavilo.

S tem je bil izpolnjen pogoj Vatikana za vrnitev Rožmana v Slovenijo. To je že oktobra leta 2001 državnemu tajniku Svetega sedeža kardinalu Angelu Sodanu predlagal tedanji predsednik Milan Kučan, vendar je Vatikan želel, da se obsodba najprej umakne.

Ker letos poteka 550 let od ustanovitve ljubljanske nadškofije, Slovenska škofovska konferenca meni, da je to primeren trenutek za pokop Rožmana v domovini.