Stanislav Lipovšek bo v kratkem sporočil, kakšno je finančno stanje v Mariboru. Foto: BoBo
Stanislav Lipovšek bo v kratkem sporočil, kakšno je finančno stanje v Mariboru. Foto: BoBo


V pogovoru za STA je Lipovšek priznal, da ga je hkratni odpoklic mariborskega in ljubljanskega nadškofa presenetil, in dodal, da je izgubiti štiri nadškofe v dveh letih na nek način "obglavljenje Cerkve v Sloveniji".
"Res je, da sta sama priznala, da sta delno soodgovorna za nastali položaj, a po drugi strani še zdaleč nista bila odločilna akterja. Veliko je bilo zraven znanih in manj znanih, ki so pripeljali do sedanjega zaskrbljujočega stanja," je dodal.
Trenutno najtežja naloga je stabilizacija obubožane mariborske nadškofije, pri čemer je Lipovšek poudaril, da bodo poskušali kar najhitreje odgovoriti na vedno nove očitke o dobri milijardi evrov dolga. "Tu je veliko nejasnosti in ribarjenja v kalnem, predvsem pa tendencioznih podtikanj. Izkušeni in neodvisni finančni strokovnjaki nam pomagajo iskati realno sliko ter ločiti obveznosti nadškofije in obeh Zvonov, ugotoviti, kakšne so medsebojne povezave, kako je vse skupaj teklo ter kdo je bil za kaj odgovoren," je poudaril.
Bo Maribor izgubil nadškofijo?
Z bankami tečejo pogovori, da jim sploh kaj ostane, saj je zastavljeno celotno premoženje Cerkve na Slovenskem. Kakšna je dejanska finančna slika, bodo sporočili, ko bo to znano, kar naj bi bilo že kmalu. "Zato se nam obetajo zanimivi časi. Mi pa moramo poskrbeti za moralno in duhovno prenovo, potem ko smo nekoliko zašli," je prepričan. Izrazil je obžalovanje, da so ljudje izgubili zaupanje v institucijo, a hkrati izrazil upanje, da novi papež resno misli z njeno prenovo.
Priznal je, da je Cerkev gospodar svojega imetja, a so storili napako, ko so se odločili za upravljanje certifikatov. "S certifikati smo šli čez reko Rubikon," je priznal, rekoč, da je bil sam z nekaterimi duhovniki že od začetka proti temu koraku. Dodal je, da tečejo tudi pogovori o poplačilu malih delničarjev, razpravljajo pa predvsem o tem, koliko bo to mogoče na podlagi obstoječega premoženja nadškofije. Ob tem ni izključil možnosti, da Maribor ostane brez nadškofije, kar se je v preteklosti že zgodilo.
Na vprašanje, ali pričakuje imenovanje novega nadškofa že kmalu, je dejal, da upa, da se bo to zgodilo zelo hitro in se bo vse skupaj vrnilo v normalne okvire, priložnost pa, upa Lipovšek, naj dobi kak mlajši kandidat.