"Gospod je blizu!" bo škofovsko geslo Franca Šuštarja. Foto: SŠK
Stanislav Zore
Ljubljanski nadškof Stanislav Zore upa, da bo Šuštar blizu duhovnikom in da jih bo razumel v njihovih potrebah in stiskah. Foto: BoBo
Šuštar prejel škofovsko posvečenje

Papež Frančišek je Šuštarja na ta položaj imenoval na začetku februarja. Glede svojega škofovskega gesla je Šuštar dejal: "Ta njegova bližina je razlog veselja in zaupanja. Naj bo to blizu tudi takrat, ko bo prisoten križ."

Šuštar ima tudi svoj grb, za katerega si je izbral modro ozadje, v njem pa je škrlatno rdeči križ ter beli krog na sredini križa. "Modra barva predstavlja Marijo, ki je božjo besedo najbolj celostno sprejela in se je ta beseda v njej učlovečila. Marija naj me spremlja in tega vedno znova uči. Škrlatno rdeč križ na sredini predstavlja zmagoslavni Jezusov križ, ki nam je prinesel odrešenje in s katerim Jezus vstopa v vse naše vsakdanje križe. Zelo blizu pa nam je Jezus vsak dan v evharistiji, v svetem obhajilu, ki ga predstavlja bela hostija sredi grba," je pojasnjeval Šuštar.

Škof kot "varuh luči"
Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore je Šuštarju priporočil, naj bo kot škof varuh luči. "Tudi tvoja dejanja naj bodo pogumna in zvesta, čeprav bodo morda kdaj v okolici prebujala začudenje, celo nasprotovanje. Zavedaj se, da te Bog ni izvolil, da bi ugajal ljudem. Oznanjuj besedo, vztrajaj v ugodnih in neugodnih okoliščinah. Prepričuj, grajaj, spodbujaj z vso potrpežljivostjo in poučevanjem," je dejal in dodal, da škofom tudi "zavest izbranosti pomaga, da svoje škofovske službe nikoli ne razumemo kot uspešno karierno pot v Katoliški cerkvi".

Zore: Upam, da boš blizu duhovnikom
Po Zoretovem mnenju si je Šuštar kot rektor v bogoslovnem semenišču nabral dolgoletne izkušnje z generacijami duhovnikov. Izrazil je upanje, da mu bodo te izkušnje pomagale, "da boš tudi kot škof mogel biti vsem tem duhovnikom blizu, jih razumeti v njihovih potrebah in stiskah, jih varovati pred nevarnostmi, ki prežijo nanje v današnjem času in svetu, in jim pomagati, da bodo tudi sami dobri pastirji". Duhovniki, je dejal Zore, potrebujejo posebno škofovo bližino in skrb, "saj so prevečkrat deležni nasprotovanja, zasmehovanja in zasramovanja".

Šuštar je študiral v Rimu, kjer je končal doktorat s področja osnovnega bogoslovja na papeški univerzi Gregoriani. Od leta 1991 do leta 1997 je bil ravnatelj v ljubljanskem bogoslovnem semenišču, kar je postal spet leta 2007, opravljal pa je tudi vlogo ekonoma.

S Šuštarjem je ljubljanska nadškofija dobila še drugega pomožnega škofa. Do leta 2006 sta bila v nadškofiji dva pomožna škofa. Takrat sta to bila Anton Jamnik in Andrej Glavan, ki pa je bil nato imenovan za novomeškega škofa. Od takrat je bil pomožni škof ljubljanske nadškofije samo Jamnik.

Šuštar prejel škofovsko posvečenje