DUTB je edina družba v državni lasti, za katero ne veljajo omejitve plač vodilnih. Foto: MMC RTV SLO
DUTB je edina družba v državni lasti, za katero ne veljajo omejitve plač vodilnih. Foto: MMC RTV SLO
Miro Cerar
Premier Cerar napoveduje odločen odziv na razkritja glede plač v DUTB-ju, a je treba po njegovih besedah zadeve strokovno preučiti, da ne bi naredili kakšne nepremišljenosti. Foto: BoBo
So številke o trošenju DUTB-ja prave?

Sistem upravljanja bi se z zdajšnjega enotirnega utegnil spremeniti v dvotirnega, plače pa bi tako kot v ostalih državnih družbah utegnil doleteti omejitveni t. i. Lahovnikov zakon, je za Radio Slovenija poročala Urška Jereb Brankovič.

DUTB je sicer edina družba v državni lasti, za katero ne veljajo omejitve Lahovnikovega zakona, po katerem plače vodilnih v državnih podjetjih ne smejo preseči 12.500 evrov bruto oziroma petkratnika povprečne plače v panogi.

V SDH-ju pol nižje plače
V Slovenskem državnem holdingu, ki je prav tako finančna družba v državni lasti, si na primer izplačujejo še enkrat nižje plače od tistih na slabi banki. Predsednik uprave Matej Pirc dobi 10.900, član uprave Matej Runjak pa 9.800 evrov bruto na mesec.

Zakaj torej na DUTB-ju plače vodilnih znašajo okoli 20.000 evrov? "To pa je politika, ki je bila sprejeta, na nivoju vlade," je pojasnil izvršni direktor Aleš Koršič. Gre za izjemo, ki jo je določil nekdanji finančni minister Janez Šušteršič, v dveh letih, odkar slaba banka deluje, pa ni bila odpravljena.

Dvotirni sistem korak naprej?
Nepravilnosti na DUTB-ju, med drugim razsipno plačevanje svetovalcev, bi lahko odpravili že s spremembo vodenja. Namesto zdajšnjega enotirnega bi uvedli dvotirni sistem, kjer so nadzorniki in uprava ločeni. Nekdanji direktor McKinsey-ja Peter Kraljič je pojasnil: "Dvotirni je v smislu, da nadzorni svet kot tak nadzoruje in svetuje, ampak ni direktno vključen v operativo in ima več distance. Imate drugačen odnos do operative kot takrat, ko je vse premešano."

Sistem bo verjetno treba spremeniti, se strinja Črt Kostevc z ljubljanske ekonomske fakultete. "V nekem slepem zaupanju do teh tujcev oziroma do teh menedžerjev, ki so bili nastavljeni, smo jih pustili precej prosto poslovati," je dejal.

Zgolj dvotirnost pa ni recept z uspeh. Izkušnje v številnih podjetjih z nadzornimi sveti namreč kažejo, da ne morejo preprečiti vseh nepravilnosti, so pa zagotovo dodatna varovalka, je še poročala Jereb Brankovič.

Cerar želi poročilo o konfliktu interesov
Na dogajanje v zvezi z DUTB-jem se je odzval tudi premier Miro Cerar. "Zelo odločno se nameravamo odzvati tudi na problematiko Družbe za upravljanje terjatev bank," je dejal in spomnil na poročilo, v katerem naj bi Komisija za preprečevanje korupcije ugotovila vrsto nepravilnosti, med drugim visoke izdatke za svetovalne pogodbe in plače vodilnih.

Cerar je tako od finančnega ministra Dušana Mramorja zahteval, naj v enem tednu pripravi odzivno poročilo, v katerem naj bo točno ugotovljeno, ali je kje prišlo do konfliktov interesov. Od poročila pričakuje tudi navedbo morebitnih drugih napak pri delovanju DUTB-ja.

Cerarjeva odločna previdnost
Cerar se bo še posebej zavzel za to, da se v DUTB-ju omejijo nagrade, ki po njegovih besedah absolutno presegajo vsako razumno mero. Je pa treba zadeve strokovno preučiti, da ne bi naredili kakšne nepremišljenosti, je še dodal.

So številke o trošenju DUTB-ja prave?