Zadnja trenja so se zgodila konec februarja 2009 v Lokvi pri Sežani, ko so domačini Uniji Istranov preprečili obisk jame Golobivnica (na fotografiji). Foto: MMC RTV SLO
Zadnja trenja so se zgodila konec februarja 2009 v Lokvi pri Sežani, ko so domačini Uniji Istranov preprečili obisk jame Golobivnica (na fotografiji). Foto: MMC RTV SLO

Pietetne slovesnosti, ki so jih pri Uniji Istranov napovedali sredi tedna, se je udeležilo okrog 70 Italijanov, navzoča pa sta bila tudi italijanski konzul in njegov namestnik v Sloveniji. Italijani so ob breznu prisluhnili nagovoru predsednika Unije Istranov Maksimilianu Lacota, doma pa so tokrat pustili zastave in transparente, ki so bili videni ob jami Golobivnica.

Lacota je v nagovoru dejal, da so prišli v Slovenijo zato, ker se želijo pokloniti žrtvam med drugo svetovno vojno in po njej. "Zavedamo se, da imata dva naroda, Slovenci in Italijani, dva različna spomina na zgodovino in dve različni zgodbi. Nismo prišli, da bi izzvali kakršen koli incident," je dejal Lacota.

Brulc opozoril domačine, da ne nasedajo provokacijam
Na slovesnost so Istrani povabili tudi novogoriškega župana Mirka Brulca, vendar jim je v odgovor zapisal, da se žrtvam vseh narodnosti pokloni vsako leto ob prvem novembru. Občane je Brulc ob tem opozoril, naj ne nasedajo morebitnim provokacijam, ki bi jih lahko izzvali obiskovalci iz Italije, kar so domačini upoštevali.

Civilni iniciativi za Primorsko: Upravičeno smo ogorčeni in užaljeni
Sicer pa so zbrane nagovorili tudi v Civilni iniciativi za Primorsko. "Še vedno smo vsi pod vtisi znanih dogodkov iz zgodovine, ki govore o trpljenju primorskega ljudstva pod fašizmom, zato ste in smo zaradi nameravanega shoda upravičeno ogorčeni in užaljeni. Svojo ogorčenost pa morate izraziti na jasen in primeren način. Zato vse krajanke in krajane pozivamo, da v času prihoda članov Unije Istranov ne zapuščate domov, da v znamenje protesta zaprete polkna - rolete na strani, kjer poteka cesta skozi vas in kjer se bodo vozili nepovabljeni prišleki," so zapisali v pozivu prebivalcem Grgarja in Trnovega v Civilni iniciativi za Primorsko.

Brezna, pred katerimi so se Italijani poklonili žrtvam, niso dokončno raziskana, zato je težko reči, koliko in kateri vojaki ter civilisti so v njih. Unija Istranov naj bi pred kratkim dala pobudo, da bi Italija z denarnim prispevkom pomagala Sloveniji pri raziskavi grobišč po breznih.