Za nezakonit vstop v državo bo od torka na Madžarskem predvidena zaporna kazen, Slovenija pa se zato pripravlja na morebitno preusmeritev migracijskih tokov. Predvidevajo, da bi se ti lahko preusmerili na Hrvaško in nato proti Sloveniji, predvsem proti in skozi Pomurje, Podravje in Posavje. Za zdaj so posebej pozorni na razmere v severovzhodni Sloveniji. Foto: Reuters
Za nezakonit vstop v državo bo od torka na Madžarskem predvidena zaporna kazen, Slovenija pa se zato pripravlja na morebitno preusmeritev migracijskih tokov. Predvidevajo, da bi se ti lahko preusmerili na Hrvaško in nato proti Sloveniji, predvsem proti in skozi Pomurje, Podravje in Posavje. Za zdaj so posebej pozorni na razmere v severovzhodni Sloveniji. Foto: Reuters
false
Slovenska vlada se je odločila, da bo Madžarski priskočila na pomoč z desetimi šotori. Foto: BoBo

To je po sestanku pristojne operativne skupine pojasnil državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic, ki dodaja, da je vse odvisno od toka dogodkov, sploh pa od migrantskih poti po torku, ko bo na Madžarskem začel veljati nov zakon o nezakonitih migracijah.

Za nezakonit vstop v državo bo od torka na Madžarskem namreč predvidena zaporna kazen do treh let, do petih pa, če bi pri tem povzročili gmotno škodo. Določilo je namenjeno beguncem, ki bi prerezali žičnato ograjo na meji, da bi lahko vstopili iz Srbije na Madžarsko.

Slovenija se zato pripravlja na morebitno preusmeritev migracijskih tokov, predvidevajo, da bi se ti lahko preusmerili na Hrvaško in nato proti Sloveniji, predvsem proti Pomurju in skozi to območje ter Podravje in Posavje, kamor se bo prestavilo del državnih rezerv. Za zdaj so posebej pozorni na razmere v severovzhodni Sloveniji, varnostne razmere v državi pa so normalne.

Sprejemni centri v šestih občinah
Za zdaj so predvideli sprejemne centre na vstopnih točkah šestih občin - v Ilirski Bistrici, Črnomlju, Brežicah, Lendavi, Gradu in Podlehniku. Nekaj natančnih lokacij je že določenih in v teh dneh jih bodo pregledali ter dostavili potrebno opremo, vendar pa jih ne bodo še dokončno vzpostavili, je pojasnil Šefic. Lokacije centrov se bodo namreč prilagajale migracijskim tokovom, sprejemne centre pa je za osnovno delovanje mogoče vzpostaviti v nekaj urah, je povedal Šefic.

Pristojni intenzivno iščejo nove namestitvene možnosti, pravi Šefic. Dodaja, da se o sprostitvi namestitvenih zmogljivosti poskušajo dogovoriti z različnimi institucijami, zavodi in tudi podjetji. Za prevoz ljudi od sprejemnih do nastanitvenih centrov se pogovarjajo s Slovenskimi železnicami.

Rešitve se išče tudi glede zagotavljanja zdravstvene oskrbe, prehrane in oskrbe ranljivih skupin. Priprave stopnjuje tudi uprava za zaščito in reševanje v sodelovanju z občinami. Stanje državnih rezerv je uprava že preverila.

Je pa za zdaj dovolj nastanitvenih kapacitet za tiste, ki bi zaprosili za mednarodno zaščito, ocenjuje Šefic. Teh kapacitet je okoli 500 ali 600, za zdaj zadostujejo tudi kapacitete v centru za tujce. Kljub temu bodo za okoli sto povečali število mest v postojnskem centru, novih za zdaj ne bodo odpirali.

Vsi, ki imajo zmožnosti za nastavitev migrantov, naj to prijavijo
Migrante bi sicer iz sprejemnih centrov, kjer se opravijo prvi postopki, nato odpeljali v nastanitvene centre. Pristojni zato intenzivno iščejo nove namestitvene možnosti, pravi Šefic.

Za zdaj so ob pomoči nekaterih občin in zasebnikov zbrali kapacitete za nekaj čez 2.000 ljudi, ki so praktično pripravljene na vselitev, 3.000 bi lahko namestili v šotore, a to je zaradi bližajoče se zime kratkoročna rešitev.

O sprostitvi namestitvenih kapacitet se še naprej poskušajo dogovoriti z različnimi institucijami, zavodi in tudi podjetji, gre predvsem za prostore, kamor bi namestili večje število migrantov. Tukaj Šefic poziva vse, ki imajo zmožnosti za nastanitev migrantov, naj to prijavijo.

Slovenija bo Madžarski pomagala z desetimi šotori
Šefic sicer priznava, da z razmerami na Madžarskem, po tistem, kar smo v zadnjih dneh lahko videli, nihče ne more biti zadovoljen. A dogajanje je po njegovem mnenju delno tudi posledica ogromnega števila ljudi, ki v zadnjih mesecih prihaja v to državo.

Vlada je odločila, da bo Madžarski na podlagi prošnje za pomoč pri nastanitvi beguncev prek mehanizma civilne zaščite EU-ja iz državnih rezerv zaščite in reševanja poslala deset šotorov.

Madžarska se v zadnjih tednih spopada z množičnim prihodom beguncev v državo in ne more več sama zagotavljati nastanitvenih zmogljivosti in oskrbe zanje. Evropska komisija je 11. septembra 2015 ob robu sestanka delovne skupine za civilno zaščito pri Svetu EU-ja pozvala države, sodelujoče v mehanizmu civilne zaščite EU-ja, da v duhu solidarnosti ponudijo pomoč skladno s svojimi zmogljivostmi, so zapisali v vladnem sporočilu za javnost.

Predvidena vrednost pomoči, skupaj s prevozom, je 55.000 evrov. Za pomoč bo poskrbela Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje.