Mirovnih pogajanj v Sloveniji v prihodnjih dneh še ne bo. Foto: EPA
Mirovnih pogajanj v Sloveniji v prihodnjih dneh še ne bo. Foto: EPA
Predsednik Janez Drnovšek
Predsednik nadaljuje svoja prizadevanja za pomoč Darfurju. Foto: Reuters
Ahmed Diraigej o trpljenju civilnega prebivalstva
Predsednik Drnovšek o dosedanjem uspehu pobude
Življenje v Sudanu
Eden od voditeljev sudanske opozicije se je Drnovšku zahvalil za njegova prizadevanja za mir v sudanski pokrajini. Foto: EPA

Rdeči križ, Karitas, Unicef in Ustanova Skupaj s skupno akcijo pozivajo vse državljane, naj pomagajo pri oskrbi begunskega centra Hamidija v zahodnem Darfurju, kamor se je zaradi vojne med uporniki in vladnimi silami zateklo okoli 25.000 ljudi.

Cilj akcije je zbrati do 200 milijonov SIT človekoljubne pomoči. Predvidoma 20. februarja bodo v vsa gospodinjstva, podjetja in ustanove poslali zgibanko s prošnjo za prispevek.

Denar za pomoč Darfurja se lahko nakaže na tekoči račun katere izmed sodelujočih človekoljubnih organizacij ali prek SMS-jev na številko 1919 s ključno besedo Darfur.
Zbrani denar, ki ga bodo predvidoma zbirali do maja, bo namenjen ureditvi zasilnih bivališč, vode, hrane, zdravil in cepiva, pa tudi psiho-socialne oskrbe za otroke, ki jim jo lahko ponudi začasna šola.

Predstavniki človekoljubnih organizacij so pojasnili, da lahko darovalci že sedaj svoje prispevke prispevajo prek SMS-jev ali neposredno na transakcijske račune ene izmed dobrodelnih organizacij.

Pogovorov zaenkrat še ne bo
Predsednik Drnovšek je pojasnil, da napovedanih mirovnih pogovorov med uporniki in sudansko vlado, ki naj bi se po prvotnih napovedih začeli še ta teden, zaenkrat ne bo zaradi nesoglasij med uporniškimi skupinami. Tako naj bi se v ponedeljek med seboj spopadli dve frakciji, v eni izmed katerih je bil tudi Drnovškov odposlanec v Darfurju Tomo Križnar.

Drnovšek je pojasnil, da aktivnosti za dosego sporazuma zavirajo tudi boji za prestiž med akterji na mednarodnem prizorišču. Kljub temu je Drnovšek zadovoljen, ker je s pobudo uspel razgibati mednarodno javnost, da se je začela bolj zavedati sudanske tragedije, v kateri je v zadnjih treh letih umrlo med 70.000 in 300.000 ljudi, razseljenih pa je kar 2,5 milijona od 6 milijonov njegovih prebivalcev.

Drnovšek se je sešel tudi z vodjo Sudanske demokratične zveze in nekdanjim guvernerjem Darfurja Ahmedom Diraigejem, ki se je slovenskemu predsedniku zahvalil za njegova mirovna prizadevanja in pomoč pri odpravi humanitarne katastrofe. Diraige je dejal, da je Drnovšek po njegovem edini predsednik kake države, ki je svoje državljane pozval, naj pomagajo drugemu narodu.

Dopolnjeni predlog
Potem ko je Drnovšek sprtim stranem predlagal mirovni načrt v 16 točkih, je v ponedeljek predstavil še dopolnjeni predlog, v katerem je upošteval pripombe Sudancev. Dopolnjeni predlog je že poslal sudanski vladi in trem uporniškim stranem.

Vse tri sprte strani so sicer že prej sprejele Drnovškovo posredniško vlogo, saj so njegov prvotni predlog ocenile kot sprejemljiv temelj za pogajanja. Pogajanj sudanskih strani, ki naj bi potekale pretekli konec tedna v Sloveniji, po predsednikovem mnenju ni bilo zaradi mednarodnega pritiska.

Drnovšek v sredo odhaja v Azijo
Predsednik Drnovšek bo ta teden odšel na krajši obisk, med katerim bo obiskal Šrilanko, Indijo, za kratek čas pa se bo ustavil tudi v Katarju, kjer bo na tamkajšnjem letališču opravil kratek intervju za televizijo Al Džazira. V indijskem Bangaloreju se bo udeležil praznovanja delovanja nevladne fundacije Art of Living Foundation. Dogodek, na katerem naj bi bilo kar 2,5 milijona ljudi, so poimenovali Duhovna olimpijada. Fundacija, ki deluje v več kot 140 državah, se med drugim ukvarja z izboljšanjem kakovosti življenja in osebnostnim razvojem.

Ahmed Diraigej o trpljenju civilnega prebivalstva
Predsednik Drnovšek o dosedanjem uspehu pobude