Odredba o številu mest državnih tožilcev določa 262 mest za državnotožilske funkcionarje, vendar funkcijo državnega tožilca opravlja okoli 190 ljudi. Ko se odšteje letne ter bolniške in porodniške dopuste, je dnevno delujočih tožilcev v povprečju le 115. Foto: BoBo
Odredba o številu mest državnih tožilcev določa 262 mest za državnotožilske funkcionarje, vendar funkcijo državnega tožilca opravlja okoli 190 ljudi. Ko se odšteje letne ter bolniške in porodniške dopuste, je dnevno delujočih tožilcev v povprečju le 115. Foto: BoBo
Pličanič, Fišer
Delo tožilcev je zadnje čase v središču pozornosti predvsem zaradi primera Hilde Tovšak in sodbe v zadevi Patria, veliko kritik na račun tožilstva je slišati tudi iz političnih vrst. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Na to je opozorila predsednica tožilskega društva Mirjam Kline, ki so ji pred dnevi podelili nov mandat, dodala pa je tudi, da na to, da jih je premalo, ne opozarjajo le zadnjih pet ali deset let, temveč že precej časa.

Odredba o številu mest državnih tožilcev sicer določa 262 mest za državnotožilske funkcionarje, vendar funkcijo državnega tožilca opravlja okoli 190 ljudi. Ko se odšteje letne ter bolniške in porodniške dopuste, je dnevno delujočih tožilcev v povprečju le 115.

"V vsakem primeru povečati število tožilcev"
Poročali pa smo, da so predstavniki vlade in vrha sodstva na začetku junija podpisali zavezo državljanom za izboljšanje stanja v sodstvu - ta med drugim predvideva skrajšanje časa trajanja sojenj tudi v kazenskih zadevah, kjer kot stranke v postopku nastopajo tožilci.

Klinetova pa opozarja, da je delo sodstva v kazenskih zadevah odvisno tudi od tožilske strani, zato bi zaveza, da bodo sojenja v kazenskih zadevah tekla hitreje, lahko vplivala na delo tožilcev.

Pravosodni minister Senko Pličanič je ob predstavitvi sprememb sodne zakonodaje napovedal, da se bo, potem ko bodo te spremembe pod streho, posvetil tožilstvu in vprašanju, ali je treba spremeniti zakonodajo tudi na tem področju. Klinetova pravi, da ne ve, v kakšni smeri bi lahko šle spremembe, je pa prepričana, da bi v vsakem primeru morali povečati število tožilcev, saj njihovo število ne ustreza dejanskim potrebam.

"Če se gre kritizerstvo javnost, je dokaj razumljivo"
Delo tožilcev je zadnje čase v središču pozornosti predvsem zaradi primera Hilde Tovšak in sodbe v zadevi Patria, veliko kritik na račun tožilstva je slišati tudi iz političnih vrst. Klinetovi se zdi sicer prav, da kritike so, ne pa, "da je to kritizerstvo".

"Če se gre kritizerstvo javnost, je dokaj razumljivo, če se pa to gredo predstavniki oblasti, je nesprejemljivo," je poudarila. To, da so pod drobnogledom javnosti, za Klinetovo ne pomeni "nič hudega", saj se pričakuje, da bo javnost zanimalo, kaj tožilci počnejo, ker so tako kot drugi državni organi v službi državljanov.

Drugo pa je, ko delo tožilcev, "po navadi neutemeljeno", kritizira nekdo, ki bi njihovo delo moral poznati, in to znanje upoštevati v svojih kritikah, je izpostavila predsednica tožilskega društva.