Bajuk je umrl nenadoma ponoči v 68. letu starosti. Foto: BoBo
Bajuk je umrl nenadoma ponoči v 68. letu starosti. Foto: BoBo
Andrej Bajuk
V obdobju Bajukovega ministrovanja je Slovenija prevzela evro. " Bil je srčen in pošten človek, ki je imel Slovenijo rad. Bolj, kot mu je ta bila sposobna vračati. Zanj je bila Slovenija najprej domovina in šele nato država," pravi Janez Janša. Foto: BoBo

Andrej Bajuk je bil velik domoljub, demokrat in ugleden finančni strokovnjak. Živel in delal je za Slovenijo. Zato zasluži hvaležen in spoštljiv spomin.

Lojze Peterle
Andrej Bajuk
Leta 2008 se je po porazu NSi-ja na volitvah umaknil z vrha stranke in iz aktivne politike. Foto: BoBo
Andrej Bajuk
Politiki izrekajo sožalje Bajukovi družini. Foto: BoBo
Peterle in Pleskovič ob smrti Andreja Bajuka
Portret Andreja Bajuka in odzivi na njegovo smrt

"Andrej Bajuk je bil ustanovitelj stranke, zavedamo se, da je veliko dobrega naredil za stranko," je ob nenadni smrti dolgoletnega predsednika NSi-ja povedala zdajšnja predsednica stranke Nova Slovenija Ljudmila Novak. Dodala je še, da je Bajuk tudi "kot predsednik vlade in finančni minister sprejel veliko pozitivnih ukrepov za Slovenijo". V stranki se pripravljajo na to, da bodo primerno in dostojno počastili spomin nanj, spominjali pa se ga bodo kot velikega človeka in humanista, ki je z ustanovitvijo Nove Slovenije prispeval k ohranitvi krščanske demokracije v Sloveniji. "Slovenijo je imel preprosto rad," dodajajo v stranki.

"Spominjali se ga bomo z vsem spoštovanjem"
Predsednik države Danilo Türk in predsednik vlade Borut Pahor sta Bajukovi družini poslala sožalno brzojavko. "Spominjali se ga bomo kot prijaznega človeka, ki je na različnih področjih svojega strokovnega in političnega delovanja pustil velik pečat, tako na tujem kot v Sloveniji," je zapisal Türk.

Pahor meni, da je bil Andrej Bajuk pomembna politična osebnost, ki je močno zaznamovala napredek demokratične in samostojne Slovenije, "zato se ga bomo spominjali z vsem spoštovanjem".

"Pomembno je prispeval k razvoju države"
Sožalje svojcem je izrekel tudi predsednik državnega zbora Pavel Gantar. Poudaril je, da je Bajuk s svojim znanjem, predanostjo in prizadevnostjo eden tistih slovenskih politikov, ki so pomembno prispevali k rasti in razvoju naše samostojne države.

Žalna knjiga v spomin na Andreja Bajuka bo v državnem zboru odprta od srede, 17. avgusta 2011, dalje. Vpis bo mogoč v preddverju velike dvorane državnega zbora vsak dan do pogreba od 9. do 16. ure.

"Napredovali smo zaradi ljudi, kot je bil Bajuk"
Na to je spomnil tudi predsednik SDS-a in koalicijski partner v prejšnji vladi Janez Janša. Poudaril je, da mu Slovenija veliko dolguje. "Leta 2000 je bil direktor Medameriške razvojne banke za Evropo s sedežem v Parizu. To je bil takrat najvišji položaj, ki ga je kak Slovenec zasedal v mednarodnih financah. Kljub temu je odstopil in prišel v domovino, kjer je prevzel neprimerno težje delo za neprimerno nižje plačilo," se spominja Janša. V času njegovega ministrovanja je država po besedah predsednika SDS-a dosegla najboljše fiskalne rezultate v svoji zgodovini, pa tudi sicer je Slovenija v zadnjih letih napredovala zaradi ljudi, kot je bil Bajuk. Čeprav so ga nekateri poniževali in zasmehovali, je zaupal v slovenskega človeka. "Ostal bo v nacionalnem spominu zapisan na mestu, kjer nikoli obledele zlate črke trajne hvaležnosti za vsako novo generacijo posebej ubesedijo imena ljudi, ki so Sloveniji veliko dali, a malo prejeli."

"Iskreno je verjel v slovenstvo"
V SLS-u se Bajuka spominjajo kot tople osebe, zvestega, doslednega in vztrajnega človeka. Dejali so, da je bil je eden redkih, ki je iz izgnane slovenske skupnosti prišel nazaj v Slovenijo ter v njej prevzel najvišja politična in državniška mesta. "Za to svojo držo ni dobil mesta in priznanja, ki mu nesporno pripadata za njegovo vlogo pri graditvi Slovenije." Predsednik SLS-a Radovan Žerjav dodaja, da je "Andrej Bajuk iskreno verjel v slovenstvo, v slovenski državi pa videl zgodovinsko in neponovljivo priložnost, da jo kot narod utelesimo v lastni državi, in tej državi, državi Sloveniji, je želel dati dobre finančne, gospodarske in ne nazadnje moralno etične temelje, da bomo stali in obstali."

"Odlikovali sta ga načelnost in delavnost"
Franco Juri
, vodja poslanske skupine Zaresa, je Andreja Bajuka videl kot človeka dialoga ter kot duhovitega in razgledanega sogovornika. "Slovenija je izgubila človeka in politika, ki se je odlikoval po načelnosti, doslednosti in delavnosti," je zapisal. Čeprav je zastopal politična stališča, ki se razlikujejo od njihovih, so ga v Zaresu po Jurijevih besedah vselej spoštovali kot poštenega in vztrajnega zagovornika svojih prepričanj.

"Finančni strokovnjak in velik domoljub"
Tudi pravosodni minister in član LDS-a Aleš Zalar poudarja, da je Bajuk dosledno živel in zagovarjal krščanskodemokratske vrednote, zaradi česar je užival spoštovanje svojih sodobnikov. "V zgodovino se je zapisal predvsem kot finančni strokovnjak in velik domoljub. Kot ugleden mednarodni finančnik z izjemno kariero je s svojim znanjem pomembno prispeval k slovenski sedanjosti, krono njegovega strokovnega dela pa vidimo v uspešnem vstopu Slovenije v enotno monetarno unijo."

"Prijeten sogovornik"
"Kot človek je bil prijeten sogovornik, navkljub temu, da je bil po političnih preferencah na drugi strani. Kot politik se ni najbolj izkazal, saj je bila njegova najbolj znana politična odločitev popolnoma napačna. To je bil prevzem vlade za obdobje šestih mesecev, kar je pred tem vladajoči koaliciji omogočilo ponovni prevzem," je ob smrti Bajuka sporočil Zmago Jelinčič iz SNS-a.

"Zelo komunikativen z veliko širine"
Predsednik DeSUS Karl Erjavec je poudaril, da bo sam imel Bajuka v prijetnem spominu in da mu je žal, da se je prehitro končala njegova življenjska pot. "Pojavil se je nenadoma in naredil bliskovito kariero. Bil je prijeten človek, zelo komunikativen, z veliko širine," je še dejal.

"Izjemen strokovnjak in preprost človek"
Pretresen je tudi predsednik Svetovnega slovenskega kongresa Boris Pleskovič, ki je Bajuka imenoval za velikega slovenskega domoljuba in svetovno uglednega ekonomista. Cenil ga je kot dragocenega svetovalca, ki je bil vsem vzor, in kot poštenega in izjemnega strokovnjaka, pa tudi kot preprostega in veselega človeka s trdnim značajem. "Njegovo slovo je izguba tudi za vseslovenski politični prostor, saj je bil z vsem srcem najprej Slovenec."

Predsednik Društva poslancev 90 Marko Pavliha pa je zapisal, da ga je vest o nenadni in daleč prezgodnji smrti Bajuka razžalostila, saj je bil politik, ki je pomembno prispeval k nastanku in razvoju samostojne slovenske države.

Andrej Bajuk je bil velik domoljub, demokrat in ugleden finančni strokovnjak. Živel in delal je za Slovenijo. Zato zasluži hvaležen in spoštljiv spomin.

Lojze Peterle
Peterle in Pleskovič ob smrti Andreja Bajuka
Portret Andreja Bajuka in odzivi na njegovo smrt