Slovenija

Poudarki

  • Štirje večji popravki v ustavi: španski kompromis, proporcionalni volilni sistem, prenos dela pristojnosti pod okrilje drugih mednarodnih skupnosti in uvedba pokrajin
Ustava
Od svojega sprejetja do danes je bila ustava spremenjena sedemkrat, pri čemer so bile štiri spremembe nekoliko večje. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Slovenska ustava je stara 21 let

Na plebiscitu je 95 odstotkov Slovencev glasovalo za samostojnost
23. december 2012 ob 09:02
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Slovenija se je pred 21 leti tudi v pravnem smislu osamosvojila od takratne Jugoslavije s sprejemom in razglasitvijo ustave, ki je bila do zdaj spremenjena kar sedemkrat.

Osnutek najvišjega splošnega pravnega akta, s katerim država predpiše splošna načela in oblike svoje politične in družbene ureditve, je v devetdesetih letih prejšnjega stoletja v Podvinskem gradu pripravila skupina strokovnjakov, ki jo je vodil Peter Jambrek.

"Poleg njega smo bili še Tine Hribar, Franci Grad, Matevž Krivic, Ivo Perenič, Miro Cerar mlajši in Lojze Ude, ki pa pri delu ni sodeloval, saj je že prvi dan po prihodu zbolel," je dejal Tone Jerovšek, ki je bil prav tako del skupine.

Osnutek ustave je bil pozneje v državnem zboru nekoliko spremenjen, 23. decembra leta 1991 pa je novo ustavo sprejela in razglasila tudi takratna skupščina Republike Slovenije, s čimer se je Slovenija tudi v pravnem smislu osamosvojila od takratne Jugoslavije.

Ustava deležna štirih večjih popravkov
Od svojega sprejetja do danes je bila ustava spremenjena sedemkrat, pri čemer so bile štiri spremembe nekoliko večje. Prvi večji popravek je doživela leta 1997, ko smo vanjo vnesli t. i. španski kompromis, s katerim smo se obvezali, da bomo tujcem omogočili, da postanejo lastniki slovenskih nepremičnin, in si tako zagotovili podpis pristopne pogodbe z Evropsko unijo.

Leta 2000 je sledil popravek, povezan z volilnim sistemom. Čeprav so državljani na referendumu leta 1996 glasovali za večinski volilni sistem, je ustavno sodišče odločilo, da volitve v Sloveniji potekajo po proporcionalnem sistemu.

Pokrajin še vedno ni
Pogoj za vstop Slovenije v Evropsko unijo in Nato je leta 2003 zahteval tretji večji popravek, s katerim je bila omogočena pravna podlaga za prenos dela pristojnosti pod okrilje drugih mednarodnih skupnosti. Zadnji večji popravek se je zgodil leta 2006, z njim pa je državni zbor zagotovil osnovo za ustanovitev pokrajin, ki pa jih Slovenija vse do danes še ni dobila.

Obletnica plebiscita
Skupaj z dnevom ustavnosti 23. decembra praznujemo tudi obletnico plebiscita o samostojnosti Slovenije. Ta je potekal na podlagi zakona, ki ga je tri tedne pred tem, 6. decembra 1990, sprejela takratna Skupščina republike Slovenije. V njej je imela večino Demokratična opozicija Slovenije (DEMOS), na čelu z Jožetom Pučnikom.

Skladno z dogovorom, ki je bil določen v zakonu, bi plebiscit o odcepitvi Slovenije od Socialistične federativne republike Jugoslavije (SFRJ) uspel, če bi se za osamosvojitev opredelila več kot polovica vseh volilnih upravičencev. Ta meja pa je bila na plebiscitu krepko presežena. Glasovanja se je namreč udeležilo 93,2 odstotka vseh volivcev, pri čemer jih je 95 odstotkov (ali 88,5 odstotka vseh volivcev) glasovalo za osamosvojitev.

K. Š.
Prijavi napako
Komentarji
BACK
# 23.12.2012 ob 09:27
Vsak državljan naj jo prebere. Potem vam bo jasno, kako nas lupijo in tretirajo .. NEUSTAVNO ;)
pfc
# 23.12.2012 ob 09:09
Kaj pomaga,da je stara 21 let,ko pa jo vladni samodržci ne spoštujejo.
evaevi
# 23.12.2012 ob 10:43
v prastari jugoslovanski ustavi smo državljani imeli pravico do dela in pravico do stanovanja
Bivši uporabnik
# 23.12.2012 ob 09:34
Čas je za novo. Čas je za spremembe. Čas je, da ustava ljudstva nadomesti ustavo kapitala.

Čas je že.
k0stk0
# 23.12.2012 ob 09:34
In če se vam ne da brat preveč suhoparno, jo imate tu v stripu (ustava v stripu). Že pri narisanem drugem členu se lahko samo kislo nasmehneš.
Medo
# 23.12.2012 ob 10:27
@komunist


Saj newem iz koga se delajo norca.....
AntiFA
# 23.12.2012 ob 10:36
Gledam strip, ki razlaga ustavo, gledam realnost, gledam strip, gledam realnost....f*** this shit! Nekje s(m)o ga (ne)pošteno zalomili.

Moč ustavi, ljudstvu, ne ustavnim sodnikom in politikom!
DREADLORD
# 23.12.2012 ob 11:28
Ustrava je ok. Izvrševalci so za zamenjat. SDS-ovci ne dojemajo, da je Ustava ok zastavljena in napisana tako, da omogoča pravičnost, socialno politiko in normalen razvoj. problem je, ker so neustavne anomalije postale sistem in s to novo zakonodajo, ki se jo pripravlja, se jo bo legaliziralo.
PRPA
# 23.12.2012 ob 11:23
Pišem komentar, ker mi ni vseeno kaj se dogaja s Slovenijo. Nisem v politiki, razumem pa kaj so zakoni, ustava, referendumi,.. Redno spremljam RTV SLO 3 in pogosto me je groza pri poslušanju zavajanj,.. Mislim, da smo vse bližje režimu JJ, ki ga bo težko preprečiti, če se ljudstvo ali opozicija ne zgane in ne naredi odločnih potez.

Stvari pa so zelo resne. Resnično menim, da gre za preveč drastično posege, da bi lahko mirno sedeli in gledali kako se iz »demokratične« ustave ustvarja režimske zakone,.. To je ob zadnjem odločanju Ustavnega sodišča še bolj pomembno, ker je US mimo volje ljudstva spremenilo ustavne člene glede referendumskega odločanja volivcev.

Glede spreminjanja ustave imam dva predloga:
 
Predlog1:
Naj režim JJ sestavi vse zaželene spremembe ustave in sestavi ustavo njegove 2. republike, naj spremembe objavlja na vseh TV, v vsem tisku, potem pa naj gre s temi željami na plebiscitarni referendum. Ko mu ob 90% udeležbi uspe zbrati 2/3 podporo, pa naj nova ustava tudi obvelja! 
Do takrat pa naj velja ta, ki jo je sam sprejel, prisegel nanjo in zlorabljal. Naj jo uporabljajo tudi drugi proti njemu!!
 
Predlog 2:
F. Bučar (kot »avtoriteta«,..) je 08.09.2012, v intervjuju za Delo.si dejansko pomagal koaliciji, ko je predlagal, da se 90. člen ustave enostavno črta! (čeprav je vmes pripomnil: "da v prvotnih zametkih sedanje ustave takega koncepta referenduma ni bilo. Šele v nadaljnjem procesu političnih obračunavanj se je pojavil. ... Zanimivo je, da je ta kaotična in razdiralna ureditev tako globoko prešla v zavest naših političnih dejavnikov"). Potrdil je postopek spreminjanja ustave, zaostritev pogojev pri pravici državljanov do referenduma,…

Sam sem na Forumu predlagal:
 
Dajmo predlog proti takemu spreminjanju ustave in s konkretnimi spremembami v skladu s 168. in 170 členom ustave predlagati referendum za spremembo ustave.

N.pr. Sem zato, da se ta 170. člen spremeni, tako da se v prvem odstavku doda besedico obvezno in črta drugi del stavka ("če to zahteva najmanj trideset poslancev") in se glasi: "DZ mora predlagano spremembo ustave OBVEZNO predložiti v sprejem volivcem na referendumu."
Drugi odstavek lahko ostane nespremenjen, ali pa se v skladu z zaostrovanjem pogojev do referenduma, ki ga tako strastno zagovarja režim JJ, pogoj zaostri na udeležbo 2/3 volilcev, ali na 90% plebiscitarno večino.

V tem smislu se lahko spremenita tudi 90. in 168. člen ustave (poslancem se vzame pravico za začetek postopka sprememb ustave in razpis referenduma, t.j. naj zberejo 40 ali 30.000 podpisnikov za njihove pobude in naj velja enako za vse pobudnike, politike-poslance in druge državljane). Anomalijo, da se za spremembo ustave zebre 30.000 podpisnikov volilcev, za razpis zakonodajnega referenduma pa 40,000 je potrebno odpraviti, izenačiti.

Na vsak način je potrebno preprečiti samovoljno spreminjanje ustave preko parlamenta, ki je igrača v rokah vlade. Ljudje sprožite peticijo, zberite podpise za referendum o spreminjanju ustave in zahtevajte, da spremembe pripravi nevtralna komisija in ko so usklajene jih potrdi ljudstvo na referendumu.
felipesko
# 23.12.2012 ob 12:41
Slovenci imamo nek čuden fetiš samovšečnosti -radi izražamo-smo pridni,smo marljivi,smo pametni,smo pošteni,itd...Nič narobe in tudi drži večina naštetega,vendar pa vedno povdarjamo našo skromnost,ki pa niti približno ne drži -smo zavistni in pohlepni,do obisti.
Problem je v tem,da se ne vprašamo mi in pomemno je kako nas vidijo drugi.
90% ne ve kdo in kje smo,ostali pa nas vidijo v avstrijski narodni noši z hozentregerji in harmoniko,pa če nam je to všeč al pa ne. In ko k temu sponzanju dodamo našo politično elito je stvar kompletna.Naj še imam Slovenijo tako rad,mi ob teh dejstvih ponos uplahne.
Res je dozorel čas,ko bo potrebno zapisat nova poglavja v zgodovino(v ustavo niti ne veliko),
tako da vsi tisti ,ki ste se malo oddahnili,vas moram razočarat -ni še konec protestov,šele najavljamo jih.
izo
# 23.12.2012 ob 10:41
tist strip za ustavo je žalitev državljanov, če se mene vpraša. v trenutnih rzamerah zgleda tako, kot da vlada nmenoma brije narce in naroda. lpeo so narisali, kaj kršijo..
k0stk0
# 23.12.2012 ob 09:35
link
izo
# 23.12.2012 ob 10:37
testni izvod nove ustave 2. republike je že zunaj:
[url="http://3.bp.blogspot.com/-iedWrA8hSuc/T1jZIDxLd3I/AAAAAAAAAIc/eP5p
pi0iOUU/s1600/Erstausgabe_von_Mein_Kampf
.jpg"]link
[/url]
genniuuss
# 23.12.2012 ob 10:20
komunist

seveda saj Janša pravi da je čas za Drugo republiko
Laskodrinker
# 23.12.2012 ob 11:40
Leta 2000 je sledil popravek, povezan z volilnim sistemom. Čeprav so državljani na referendumu leta 1996 glasovali za večinski volilni sistem, je ustavno sodišče odločilo, da volitve v Sloveniji potekajo po proporcionalnem sistemu.

To ni res! Ustavno sodišče je odločilo, da mora državni zbor, skladno z izidom referenduma uzakoniti večinski volilni sistem. Toda državni zbor je z večino glasov levice povozil odločitev US in uzakonil proporcionalni sistem!
Mr.D
# 23.12.2012 ob 11:12
AntiFA -mislis da je deljenje na narode, locine, risanje crt, meja zidov in zakonov, ki locujejo -UREDU? Juga je bila ravno zato uredu, ker tega ni bilo.
bozan-zabjek
# 23.12.2012 ob 19:13
Neverjetno kakšen uvodni prispevek si privošči uredništvo, kot bi država nastala legalno brez laži in kot bi narod na dan glasovanja potrdil, da lahko Demos pelje Slovenijo v kriminalne vode, korupcijo, blatenje človeških pravic in krajo slovenskega premoženja.Novinar naklada o gospodarski katastrofi v takratni Jugoslaviji in niti z besedo ne omeni tragičnega stanja danes, ko nas je Janša s svojim nasilnim diktatorskim vodenjem pripeljal pod prag revščine. Danes so dovoljene žalitve naroda, kraje premoženja, ki ni Janševo, dovoli se tudi nekaznovano preprodajati orožje in moriti.Pa niti besede o tem v slavospevnem uvodu v tragikomedično stanje v državi.
miroslav
# 23.12.2012 ob 11:11
očitno so politiki narobe razumeli ta 21 rojstni dan...ja, z 21 lahko gleda in počne vse xxx stvari-ma to ne pomeni da lahko politika vse to kar sodi pod xxx tudi počne z ustavo...
Wasabi
# 23.12.2012 ob 18:11
ustava je že v redu, samo se je ne spoštuje, zaradi koruptivnih sodnikov na vseh inštancah.
RJSlo
# 23.12.2012 ob 11:38
najvišji splošni pravni akt?
---------------------------------------
Katerega, npr. v Egiptu, potrjuje ljudstvo. Kaj pa v Sloveniji? Ni pomembno. Za ovce je vse dobro.
silvo-pecnik
# 23.12.2012 ob 16:59
ja ja ustava je res stara 21 let napisana je pa tako da ščiti tajkune politike mafijo samo bogi narod ne
jazbc
# 23.12.2012 ob 15:05
Parlamentarna demokracija je bull shit!

Demokracija je vladavina ljudstva, nam pa vladajo stranke, ki imajo dovolj pod palcemm da si spogajo volilno kampanijo.
jazbc
# 23.12.2012 ob 15:02
Res zalostno da imamo ustavo, katere prva dva clena ze 21let ne upostevamo.

USTAVO
REPUBLIKE SLOVENIJE

I. SPLOŠNE DOLOČBE

1. člen

Slovenija je demokratična republika.

2. člen

Slovenija je pravna in socialna država.
pd
# 23.12.2012 ob 14:09
In dokler bomo imeli večinski volilni sistem se bodo po parlamentu vlačili gospodje tipa Janez, Zoran, ipd...
espero
# 23.12.2012 ob 22:15
Zastonj ustava , če se je pa ne spoštuje.! Ne spoštujejo jo tisti , ki so jo sami napisali. In vsa oblast od njenega začetka pred 21. leti do danes.! Le zakaj jo potrebujemo , če jo pa ignoriramo .Ustavna pravica je le na papirju , v dejanskem življenju Slovenskega državljana je ni. Sodstvo je skorumpirano s strani kapitala,krivice so v nebo vpijoče. Če je pravna država Slovenija (ki to ni ) ! se MORA spoštovati ustava , se MORAJO spoštovati zakoni ! Takrat nastopi zaupanje v državo in pravosodni sistem.! Le kdaj bo to oblastnikom jasno ?
AntiFA
# 23.12.2012 ob 11:53
Mr.D, ne, še predobro se zavedam, da ni v redu. Je pa eno res, ker smo Slovenci, je naš standard (uprave) slovenščina. In ker naj bi bili samostojni, lahko stvari najlažje in najbolj razumljivo rešujemo (ali pa začnemo reševat) le v teh omejenih okvirih tega malega naroda...nimam pa nič proti, če bi ta mali narod bil pripravljen pomagati še preostalemu Svetu.

Miro Cerar pravi, da mi ne moremo biti zgled velikim, ostalim, no, sam sem mnenja, da bi lahko bili. Samo prej se moramo znebit te stare, vase zagledane elitistične garde in začeti na novo (se učit iz dobrih vzorov preteklosti in sedanjosti) in ustvariti sistem od ljudi za Ljudi. In to bo to.

Vsako potovanje (združeno Človeštvo) se začne z majhnim korakom (Slovenijo).
Morava
# 23.12.2012 ob 11:53
A kdo ve zakaj ni bilo ustave npr leta 1912.,
ker bi se ze takrat Slovenija osamosvojila od AO oziroma
Nove Evrope oziroma od EU kako se rece tej skupnosti
po najnovejsi terminologiji?
zemljemerec
# 24.12.2012 ob 07:47
Praksa je pokazala, da prilika dela tatu. Zato je potrebno posodobit Ustavo.Če v Ustavi ne bodo zapisane omejitve za politike, bomo zdrsnili v anarhijo. Vsak državljan lahko kandidira za funkcijo a ne več kot 2x. Ne sme biti v kazenskem postopku in ne sme opravljati več funkcij hkrati, njegov d.o.o. se mora zamrznit. Po končanem drugem mandatu se kandidat vrne nazaj na poklicno delovno mesto.
V Parlamentu bi moralo veljati pravilo en kandidat en glas. Koalicija in opozicija sta zgolj sama sebi namen in izguba časa, to prakso je potrebno resetirat.
jožepotrebuješ
# 23.12.2012 ob 22:53
to je tko če se ovce preveč namnožijo...
Fr Ro St
# 23.12.2012 ob 21:00
Je to tale posebni izvod USTAVE, katerega še šepajoči Šturm z veseljem pod pazduho nosi?
corrupt570
# 23.12.2012 ob 18:41
Ljudstvu take ustave na katero ni dalo svojega svobodnega pristanka ni treba spoštovat. Tako ustavo lahko ljudstvo politikantom zabije v tazadnjo. Veljavna in obvezujoča je lahko samo tista ustava, na katero ljudstvo svobodno pristane.
Zuppkko
# 23.12.2012 ob 16:20
V šoli me tega niso učili.
evaevi
# 23.12.2012 ob 11:11
vojnaslo,
ustave komentiramo,
in tudi naša zdajšnja je za današnji čas čisto ok,
če te to lahko pomiri
AntiFA
# 23.12.2012 ob 11:01
Kdor sploh še omenja Jugoslavijo, je nekje zgrešil... Kdor je v njej našel nekaj pozitivnega, kar bi lahko še vedno delovalo in bilo v prid Sloveniji in vsemu Slovenstvu, je na pravi poti (evaevi). To je Slovenija in mi smo Slovenci in oni so Hrvati in oni so Srbi in so Bosanci in nas je malo morje različnih, a enakih plus vsi Slovani, vsi na temu koščku raja na Zemlji, Balkanu. Povezovat bi se morali na gospodarskem področju in iztrebit škodljive elemente iz naših družb. In to je to, jugonostalgijo si lahko pa prav lepo in na trdo nekam zabijete.
kralj matjaž
# 23.12.2012 ob 15:57
Zakaj se obnašate, kot da je naša ustava popolna?
Nič ni popolno. Kar poglejte kakšne neumnosti imajo Američani zapisane v svoji ustavi. Pač vsake toliko časa je stvari potrebno prevetrit in prilagoditi času.
vojnaslo91
# 23.12.2012 ob 10:57
Medo # 23.12.2012 ob 10:27

Strinjam se da je treba naše nesposobne pravosodne sodnike zamenjati.

Moj heroj je predsednik Ustavnega sodišča Republike Slovenije dr. Ernest Petrič!
vojnaslo91
# 23.12.2012 ob 09:34
Zlato pravilo omejuje zadolževanje za tekoče potrebe, načeloma pa dovoljuje zadolževanje za investicijske namene, medtem ko fiskalno pravilo predvideva uravnotežene prihodke in odhodke proračunov brez zadolževanja.
-------------------------------------------------
Naslednji popravek ustave
vojnaslo91
# 23.12.2012 ob 10:52
evaevi # 23.12.2012 ob 10:43

Jugonostalgija
Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jugónostalgíja je otožen spomin na državo večine južnih Slovanov, Jugoslavijo, ali izražanje povezanosti z nekdanjo skupnostjo ne glede na dejanske izkušnje, na primer pri osebah, ki nekdanje države ne poznajo iz lastnih izkušenj.

Jugonostalgija je glede na kontekst negativen, nevtralen ali pozitiven označevalec. V sobesedju razmerja do novih domovin, držav nastalih z razpadom Jugoslavije, je jugonostalgija tuja prvina, ki moti novo identifikacijo. Z nevtralne ali pozitivne strani pa jugonostalgija pomeni podaljšanje zgodovinskega spomina v obdobje zlasti po drugi svetovni vojni in mladosti neke generacije, s poudarkom na pozitivnih spominih. Pri mladih se ohranja povezanost z drugimi območji nekdanje Jugoslavije predvsem z glasbo in zabavo.
Kazalo