Dobran Božič, načelnik Generalštaba SV, je danes ustanovil skupino za razjasnitev okoliščin udeležbe vojaškega kaplana Milana Preglja na dogodku v Rovtah. Foto: BoBo
Dobran Božič, načelnik Generalštaba SV, je danes ustanovil skupino za razjasnitev okoliščin udeležbe vojaškega kaplana Milana Preglja na dogodku v Rovtah. Foto: BoBo

Skupina, ki jo sestavljata dva visoka častnika SV in ena višja vojaška uslužbenka, bo morala ugotoviti, ali je bilo v tem primeru vse v skladu s predpisi, trojica pa mora poročilo oddati do 30. septembra. Na podlagi ugotovitev pa bo Božič odločil, ali sproži disciplinski postopek ali ne.

V nedeljo so v Rovtah zaznamovali 20. obletnico postavitve farne plošče, 70. obletnico domobranstva in evropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov. Slovenska vojska se od dogodka v celoti ograjuje - pojasnjujejo, da Pregelj, ki je tam somaševal v vojaški uniformi, za to ni imel pooblastila SV oziroma tam ni bil na podlagi ukaza vojske.

Pregelj prišel v vojaški uniformi
Preglja je na dogodek v vlogi duhovnika napotil vodja vojaškega vikariata Jože Plut, ki je bil na dogodek povabljen kot visoki cerkveni dostojanstvenik, in ne kot pripadnik SV, a sam na dogodek zaradi drugih obveznosti ni mogel. Pregelj pa je v Rovte prišel v vojaški uniformi, torej kot pripadnik SV.

Božič je od Pluta zato zahteval poročilo o udeležbi njegovega podrejenega na dogodku v Rovtah in ga tudi že dobil, a njegova vsebina ni znana. Ustno je s poročilom seznanjen tudi minister za obrambo Roman Jakič.

Jakič pa je pojasnilo zaradi Pregljeve udeležbe na slovesnosti že v nedeljo zahteval od Božiča, kar so v stranki SDS označili kot mobing in na Twitterju še isti večer omenili celo možnost interpelacije zoper ministra.

ZZB NOB: Dogodek je postal politična manifestacija
Prisotnost uniformiranega vojaka Slovenske vojske, čeprav kaplana, "na proslavi totalitaristične kolaboracije" je po mnenju Zveze združenj borcev za vrednote NOB-ja (ZZB NOB) "nesprejemljiva in sramotilna" za Slovensko vojsko.

Po njihovi oceni se je slovesnost v Rovtah spremenila v politično manifestacijo, ko je kot slavnostni govornik nastopil vodja parlamentarne opozicije - kot govornik je tam namreč nastopil predsednik SDS-a Janez Janša. "Ta je v svojem govoru obtoževal totalitaristični komunizem, popolnoma pa zanemaril dejstvo, da je totalitaristični klerikalizem v zavezništvu z nacifašizmom na Slovenskem povzročil največ zla," so opozorili v ZZB-ju NOB-ju in dodali, da je ob tem popolnoma zamolčal dejstvo, da so zavezniki partizansko vojsko priznali kot del zmagovite antifašistične koalicije.

"Lažnivemu sprevračanju zgodovinskih dejstev in hujskanju", je sledilo vandalistično skrunjenje spomenika padlim osvobodilnim borcem na Židovniku pri Rovtah, so še zapisali v zvezi borcev. Zato apelirajo na vse pristojne, naj poskrbijo, da se taki pojavi, ki sramotijo državo v svetu in skrunijo dostojanstvo domovine, ne bodo ponovili.