Predpremiera dokumentarnega filma TV Slovenija z naslovom Urok Depale vasi je potekala v sredo, na Televiziji Slovenija pa ga bodo predvajali v torek. Foto: MMC RTV SLO
Predpremiera dokumentarnega filma TV Slovenija z naslovom Urok Depale vasi je potekala v sredo, na Televiziji Slovenija pa ga bodo predvajali v torek. Foto: MMC RTV SLO

Dokumentarni dosje avtorja Jožeta Možine odstira politična ozadja razvpite afere Depala vas iz leta 1994, ki je bila povod za obračun z vrhom slovenske pomladi in restavracijo centrov moči iz dobe komunizma. Zgodba se začne kot nezaslišan vdor vojske v civilno sfero in nadaljuje z zahtevo za zamenjavo obrambnega ministra.

Dokumentarni dosje Urok Depale vasi bo na sporedu v torek, 27. maja, ob 20.55 na TV Slovenija 1.

Ob tem pa se nanizajo ozadja spopada med kriminalisti MNZ-ja, ki so s pomočjo vohuna Smolnikarja želeli pridobiti obremenilne dokumente proti Janši, in vojaško varnostno službo, ki je pripravljala Smolnikarjevo aretacijo. Avtor nas z arhivskim gradivom TV Slovenija, originalnimi dokumenti in pričanji postavi na sled akterjev, naročnikov in skrivnostne vloge, ki jo je imel v zaroti uvožen agent jugoslovanske armade.

Film, ki vsebuje ekskluzivne zračne posnetke, izpostavlja, da so nedemokratične metode političnega boja, v prepletu z zlorabo prava proti političnim nasprotnikom, glavni razlog za vsesplošno nazadovanje v državi.

Projekcija v organizaciji TV Slovenija in Civilne Iniciative Čaven je bila pospremljena z gromkim aplavzom. V pogovoru, ki ga je vodil Tino Mamić, pa je avtor orisal potek nastajanja filma in odgovarjal na vprašanja občinstva. Možina je govoril o svojem načinu dela na TV Slovenija, obiskovalce pa je zanimal tudi njegov prejšnji projekt – film o misijonarju Opeki.

"Tak izdelek je timsko delo," pravi Jože Možina in dodaja, da ga brez zavzetih sodelavcev ne bi bilo. To so Milan Miloševič, ki je poskrbel za odlično montažo, Blaž Šivic, ki je naredil vrhunsko glasbeno opremo, Matjaž Celič, ki je našel odlične rešitve za grafično podobo filma, ter Božena Kokot, ki je skrbno bedela nad projektom.