Zveza potrošnikov Slovenije je pri pregledu cen pri spletnih trgovcih ugotovila, da so ravno slovenski spletni trgovci najdražji. Foto: BoBo
Zveza potrošnikov Slovenije je pri pregledu cen pri spletnih trgovcih ugotovila, da so ravno slovenski spletni trgovci najdražji. Foto: BoBo

Na ZPS-ju so obiskali spletne trgovce v Avstriji, Italiji, na Hrvaškem, Madžarskem in v Nemčiji, cene pa so primerjali za Gorenjev pralni stroj, Samsungov televizor, Römerjev otroški avtosedež, Beurerjev merilnik krvnega tlaka, elektronsko tablico Acer Iconia in robotski sesalnik Irobot Roomba.

"Rezultat je izjemno nespodbuden za slovenske spletne trgovce: prav pri vseh izdelkih smo najvišje cene odkrili v Sloveniji," so sporočili. Ob tem so sicer opozorili, da se garancijski pogoji med državami razlikujejo.

ZPS je še ugotovil, da v Nemčiji skoraj vse trgovine kupcem pošiljajo izdelke v skoraj vse države Evropske unije, drugače pa je v drugih državah, v katerih skoraj nobena trgovina ni omogočala pošiljanja izbranega izdelka na naslov v Sloveniji. "A kljub tej oviri smo njihove cene upoštevali, saj se vedno najdejo načini, kako priti do izdelka, hkrati pa je - še zlasti, če je razlika v ceni velika - velika verjetnost, da boste tudi v klasični trgovini kupovali ceneje kot pri nas," so navedli v ZPS-ju.

V ZPS-ju svetujejo previdnost pri spletnem nakupovanju. Vedno preverite, s kom imate opravka, ne nasedajte neverjetnim ponudbam, zaščitite računalnik, prepričajte se, da je spletna povezava varna, pazite tudi na to, kako plačujete naročene izdelke. Če posumite na goljufijo, ukrepajte takoj, še svetujejo v ZPS-ju.


ZPS poziva Bruselj

Mit o združeni Evropi, o enotnem evropskem trgu se je tako po mnenju ZPS-ja razblinil že ob iskanju ugodnega nakupa zgolj za omenjene izdelke. "Očitno je prišel čas, ko bi bruseljska administracija lahko po zgledu uredbe o gostovanju v mobilnih omrežjih segla tudi na področje spletne trgovine in preprosto predpisala, da morajo te omogočiti pošiljanje blaga v vse države EU-ja," so sporočili. Šele potem bi namreč lahko upali, da "bi škandalozno visoke slovenske cene upadle na ustrezno raven, ki je primerljiva z drugimi državami," so dodali.