Janko Goršek (na fotografiji desno) je predal posle svojemu namestniku Karolu Turku. Foto: BoBo
Janko Goršek (na fotografiji desno) je predal posle svojemu namestniku Karolu Turku. Foto: BoBo
Karol Turk
Kmalu po Gorškovi napovedi odstopa je MNZ objavil javni poziv za vložitev kandidatur za novega generalnega direktorja policije. Prijavilo se je šest kandidatov, med njimi tudi Karol Turk, vendar pa je minister Gorenak posebni komisiji za podajo mnenja o ustreznosti kandidata prejšnji teden predlagal Stanislava Venigerja. Foto: BoBo

Goršek je že v začetku avgusta napovedal, da s 1. oktobrom odhaja s položaja generalnega direktorja policije - tako se je odločil zaradi različnih pogledov, ki jih imata z ministrom za notranje zadeve Vinkom Gorenakom na prihodnje vodenje policije, je takrat pojasnil, konkretneje pa o vzrokih za odhod še vedno ne želi govoriti.

Kmalu po Gorškovi napovedi odstopa je ministrstvo za notranje zadeve objavilo javni poziv za vložitev kandidatur za novega generalnega direktorja policije. Na javni poziv se je prijavilo šest kandidatov, med njimi tudi Karol Turk, vendar pa je minister Gorenak posebni komisiji za podajo mnenja o ustreznosti kandidata prejšnji teden predlagal Stanislava Venigerja.

Komisija mora zdaj z Venigerjem opraviti razgovor, v roku 30 dni od prejema zaprosila pa tudi podati mnenje. Mnenje mora minister priložiti predlogu vladi za imenovanje generalnega direktorja, pri čemer ne more predlagati kandidata, za katerega je komisija podala mnenje, da ni ustrezen. Generalni direktor policije se imenuje za dobo petih let z možnostjo enkratnega ponovnega imenovanja.

Sodelavcem se je zahvalil za sodelovanje
Goršek je vodenje policije prevzel februarja 2009 najprej kot vršilec dolžnosti, s polnim mandatom pa je nastopil funkcijo julija istega leta. S čela policije Goršek odhaja s ponosom, prepričan je, da so na nekaterih področjih, denimo pri delovanju kriminalistične policije, storili kar velik preboj, zato se vsem svojim sodelavcem, tudi tistim na terenu, zahvaljuje za sodelovanje. Sporoča jim, naj bodo pogumni in vztrajni.

Svojemu namestniku Turku pa je Goršek zaželel veliko sreče, saj je pojasnil, da vse ostalo - torej znanje in izkušnje - že ima. Turk je ob predaji poslov poudaril, da je pred njimi precej izzivov in imajo zastavljeno strategijo dela, ki ji bodo sledili. Ključno se mu zdi, da imajo policisti na terenu elan in voljo do dela, Goršek pa je izrazil prepričanje, da bo delo tudi v prihodnje potekalo, kot bi moralo. Prav tako bo tudi preiskava v povezavi s projektom Stožice - ne glede na menjavo generalnih direktorjev - tekla dalje, je dodal.

Bo Goršek policijski ataše v Sarajevu?
Že takoj po Gorškovi napovedi odstopa so se pojavila ugibanja, da Goršek odhaja na mesto policijskega atašeja v Sarajevo. Tega Goršek še ni potrdil, je pa vlada zdaj res odobrila napotitev policijskega atašeja v Bosno in Hercegovino, ki bo zastopal interese ministrstva za notranje zadeve.

Goršek pa danes ob predaji ni izključil možnosti, da bo policijsko kariero nadaljeval v tujini. Več o njegovem morebitnem delu v tujini pa bo znano prihodnji teden, je zatrdil in dodal, da želi na policiji skleniti tudi svojo poklicno pot. Nato pa je še enkrat poudaril, da mu za funkcijo prvega moža policije, od katere se zdaj poslavlja, ne bo nikoli žal, da jo je sprejel.