Foto:
Foto:

Predstavniki ljubljanskega mestnega odbora Zveze združenj borcev so skupaj z MO Ljubljana v Spominskem parku padlih borcev in talcev na Žalah pripravili osrednjo slovesnost, k spomeniku pa venec položila tudi županja Danica Simšič.

Pri grobiščih 100 talcev na Stranicah pri Frankolovem so se spomnili žrtev enega najhujših pobojev, ki so jih med drugo svetovno vojno zagrešili nemški vojaki.

Osrednja slovesnost na Celjskem je bila pri grobnici padlih borcev in drugih udeležencev narodnoosvobodilnega boja na Golovcu.

V Mariboru so pripravili komemoracijo ob spominskem znamenju žrtvam agresije Jugoslovanske armade na Slovenijo leta 1991, popoldne pa so žalne slovesnosti pripravili ob spomeniku borcem za severno mejo in ob spomeniku generalu Maistru, je še poročal Radio Slovenija.

Spomin na padle za svobodo ob 1. novembru je danes na Tržaškem počastila slovenska delegacija na čelu z zunanjim ministrom Dimitrijem Ruplom. Slednji je spregovoril na
zaključni slovesnosti v tržaški Rižarni, kjer se je spomnil na grozote, ki so se dogajale v tem koncentracijskem taborišču, obenem pa poudaril pomen evropskih povezav in skorajšnjega vstopa Slovenije v Evropsko unijo, predvsem za obmejni prostor.