Prihodnjim generacijam smo dolžni zapustiti svobodno družbo, je dejala Andreja Valič Zver. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar
Prihodnjim generacijam smo dolžni zapustiti svobodno družbo, je dejala Andreja Valič Zver. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar

Fotografsko razstavo je z besedami, da dan spomina na žrtve totalitarnih režimov potrebujemo zaradi naše sedanjosti in prihodnosti, odprla direktorica Študijskega centra za narodno spravo Andreja Valič Zver. "Dan spomina je nenehen spomin na dejstvo, da nam demokracija ni dana enkrat za vselej, pač pa si je zanjo treba vedno znova prizadevati in jo ohranjati, saj smo prihodnjim generacijam dolžni zapustiti demokratično in svobodno družbo," je še dodala.

V nekdanjih zaporniških celicah, ki so jih odkrili leta 2007, v njih pa naj bi nekdanja Služba državne varnosti zasliševala zapornike, so razstavljene fotografije, ki jih je maja 1945 posnel fotograf Marjan Kocmur, pri razstavi pa je kot soavtor sodeloval tudi fotograf Tamino Petelinšek. Razstava bo odprta do petka, vsak dan med 10. in 11. uro.

Odprtju razstave je sledilo polaganje cvetja na spominsko ploščo pred ameriškim veleposlaništvom v Ljubljani, ki se ga je poleg Valič Zverove udeležil tudi ameriški veleposlanik David Burger ter nekdanji vojaški vikar, danes pa ljubljanski stolni župnik Jože Plut.

Spomin na žrtve totalitarizma je pomemben, o tem molčati pa je nevarno, je v nagovoru izpostavil Burger. Plut pa je opozoril na potrebo, da vse žrtve totalitarizmov dobijo dostojen grob. "Umorjenim in pobitim žrtvam vseh totalitarizmov pripada dostojen grob z imenom in priimkom. Žrtvam, ki so morale desetletja živeti dvojno življenje, ki niso mogle živeti s svojo vestjo, prepričanjem ali vero, pa pripada vsaj opravičilo države," opozarja.

Dogodka so se udeležili tudi nekateri politiki, med njimi predsednik SDS-a Janez Janša.

Vse tri dogodke ob evropskem dnevu spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov sta pripravila Študijski center za narodno spravo ter vojaški vikariat. Z resolucijo o evropski zavesti in totalitarizmu, ki jo je leta 2009 sprejel Evropski parlament, je bil namreč 23. avgust določen kot dan spomina na žrtve totalitarizmov.