Bo memorandum zdaj poslan pravočasno? Foto: MMC RTV SLO
Bo memorandum zdaj poslan pravočasno? Foto: MMC RTV SLO
Janez Janša
Tisto, kar je vlada zavrnila, v javnosti pa se je napačno interpretiralo, da je zavrnila memorandum, je bilo poročilo o delu skupin, ki so pripravljale to gradivo. Zavrnila ga je zaradi napak, saj so bile očitne razlike med tekstom in zemljevidi," pravi Janša. Foto: MMC RTV SLO
Poslanci podprli memorandum, Erjavec zadovoljen
Na izredno sejo DZ-ja le brez elektronskih naprav

V razpravi so se poslanci strinjali, da je vitalni interes države stik Slovenije z odprtim morjem, kar je opredeljeno tudi v samem arbitražnem sporazumu. Prav tako so soglašali, da je treba memorandum oddati v roku, torej do 11. februarja 2013.

"Zelo sem zadovoljen s sklepom DZ-ja," je dejal zunanji minister Karl Erjavec in napovedal, da bo Slovenija lahko že v kratkem poslala memorandum na arbitražno sodišče v Haag. Povedal je, da je vlada danes predlog predmeta spora, ki ga je potrdil tudi OZP, že potrdila in da ga zdaj ne bo obravnavala še enkrat, ampak ga bo lahko poslala v Haag.

"Republika Slovenija izjavlja, da je naloga arbitražnega sodišča določiti ozemeljski stik teritorialnega morja Republike Slovenije z odprtim morjem (stik Slovenije z odprtim morjem), torej ohranitev pravice Slovenije do stika z odprtim morjem, ki ga je imela na dan osamosvojitve 25. junija 1991.
Republika Slovenija bo kakršno koli odločitev arbitražnega sodišča, ki ne bo zagotovila ozemeljskega stika teritorialnega morja Republike Slovenije z odprtim morjem v skladu s točko b prvega odstavka 3. člena in točko b 4. člena Arbitražnega sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Hrvaške, ki zagotavlja uresničitev vitalnega interesa Republike Slovenije, štela kot odločitev ultra vires (v nasprotju z mandatom arbitražnega sodišča)."
Izjava, ki so jo poslanci sprejeli na seji.

Janša: Poslanci so naredili manjkajoči del koraka
S sprejetimi sklepi je Slovenija "maksimalno izkoristila manevrski prostor, ki ga še daje arbitražni sporazum, in zavzela stališče, ki obeta uspeh pri najbolj vitalni točki tega spora", je po seji DZ-ja dejal premier Janez Janša. Poslanci so odločitev podprli "z velikansko večino z nekaj rahlih pomislekov".

Ta sklep po njegovih besedah odpravlja nekatere nejasnosti, ki so se pojavljaje prej v samem gradivu, drugič pa zdaj dokončno interpretira razumevanje slovenske suverenosti oz. slovenskega parlamenta v ključnih točkah določb arbitražnega sporazuma.

"Hrvaška je takrat, ko je ratificirala arbitražni sporazum, jasno izrazila svojo voljo oziroma razumevanje ključnih točk tega sporazuma, Slovenija pa je to ob ratifikaciji naredila samo napol. Naredila je samo pol koraka, drugi del koraka je slovenski parlament naredil danes in s tem mislim, da je zapolnjen ves manevrski prostor, ki ga sporazum še daje," je še pojasnil Janša.

SLS razočaran nad besedilom
Memoranduma ni podprla le ena stranka - šlo naj bi za SLS. Franc Pukšič (SLS), ki je bil pri glasovanju v odboru za zunanjo politiko (OZP) edini vzdržan, je zavrnil izjavo ministra Erjavca, da je zmagala stroka nad politiko. "Oba predloga je pripravljala stroka, enega na MZZ-ju in drugega ekipa za zgodovino, pravičnost in pravo, ki jo je imenoval MZZ," je dejal Pukšič. Zanikal pa je, da bi drugi predlog pripravil Zavod 25. junij.

Ekipa za zgodovino, pravičnost in pravo je sicer podskupina posvetovalne skupine, ki jo je v pripravah na memorandum oblikoval MZZ. Po mnenju Pukšiča je predlog ministrstva za zunanje zadeve (MZZ) "precej neambiciozen, predlog podskupine pa točno takšen, kot mora biti, v skladu z vsemi zgodovinskimi dejstvi, pravnim nasledstvom od leta 1945".

Vodja poslanske skupine Mihael Prevc pa je povedal, da so v SLS-u "razočarani nad sklepi OZP-ju, predvsem zato, ker je upoštevan samo en predlog". Kot je dodal, so v stranki prepričani, da "drugi predlog ponuja boljše pogajalske pozicije skupini, ki se bo pogajala o arbitražnem sporazumu". Meni, da bi bilo bolje, "da bi vlada, ki je za to pristojna, že v petek odločila o enem od dveh predlogov oziroma poiskala kompromis med obema predlogoma".

Poslanci podprli memorandum, Erjavec zadovoljen
Na izredno sejo DZ-ja le brez elektronskih naprav