Žerjav je prepričan, da vlade ni mogoče sestaviti
Žerjav je prepričan, da vlade ni mogoče sestaviti "na silo". Foto: BoBo
SLS
SLS že od volitev naprej poudarja, da z Jankovićem ne bodo šli v vlado. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Predsednik SLS-a Radovan Žerjav je na večerni novinarski konferenci pojasnil, da se take zgodbe, 'kot se jo je šel' Zoran Janković, on ne bo šel in da brez podpore SD-ja ali DeSUS-a ali obeh skupaj koalicije ne bo. "Vlade ne moremo sestaviti na silo," je opozoril. Prepričan je, da ima enako stališče tudi predsednik SDS-a Janez Janša.

Izpostavil je še, da bi bile, če bo tretji krog glasovanja o mandatarju, desnosredinske stranke pripravljene k pogajanjem povabiti tudi Jankovića.

SLS-ovi poslanci: Naj Janković po moško pove, kdo ga bo izvolil
Odločitev, da poslanci SLS-a na glasovanju o kandidatu za mandatarja Zoranu Jankoviću ne prevzamejo glasovnic, je nastala v jutru po "dveh dneh manipulacij in preigravanj z imeni potencialnih izdajalcev" po medijih, je že dopoldne na tiskovni konferenci pojasnil poslanec SLS-a Franc Bogovič. Na jutranjem sestanku pred glasovanjem so se poslanci v medsebojnem pogovoru odločili, da je to edini način, da zavarujejo svoje dobro ime, je dejal.

Še več, po njegovih trditvah so se glasovanja tudi dejansko udeležili. V glasovanju za podporo mandatarju dejansko štejejo le glasovi 'za', zato je neprevzem glasovnice po njegovih besedah "javen glas proti".

Zelo zanimivo se mu zdi, da je poslanec PS-ja Gašpar Gašpar Mišič neprestano trdil, da imajo zagotovljenih 48 glasov. "Pomenljivo je, da nam je Janković po seji dejal, da so mu bili zaradi tega, ker nismo glasovali, odvzeti trije glasovi podpore. Pozivam Mišiča in Jankovića, naj v slogu izjav poslanke Kociprove 'po moško' povesta, kateri so ti trije poslanci, in po evropsko in transparentno povesta, s kom bo Jankovič izvoljen za mandatarja in s kom bo sestavil vlado," je izjavil.

"Ne moreš v DZ na glasovanje brez podpisane koalicijske pogodbe in brez zagotovljenih glasov. To je spodbudilo vse manipulacije. Vsi, ki so to priredili, naj tudi prevzamejo odgovornost," pa je izjavil poslanec Janez Ribič. "Želimo si kredibilnega mandatarja, ne pa koruptivnega. Janković je prišel po mandat na koruptiven način. Naj raje pride na kredibilen," je sklenil Bogovič. Predsednika stranke Žerjava na konferenco ni bilo.