Šef SD v DZ Janko Veber svari pred pastmi reform. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Šef SD v DZ Janko Veber svari pred pastmi reform. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Mihael Prevc iz SLS (v ospredju) meni, da matere z več otroki ne bodo zrušile reforme. Foto: BoBo

Poslanci SD-ja in Pozitivne Slovenije so sicer vložili predlog spremembe varčevalnega zakona, ki bi pokojnine vrnil v stanje pred uveljavitvijo varčevalnega zakona. "Predlogi pokojninske reforme, reforme trga dela in zakona o urejanju trga dela prinašajo nove pasti za zaposlene in za brezposelne," je dejal vodja poslanske skupine SD-ja Janko Veber. Zagotovil je, da se bodo vključevali v dialog o besedilih, ki pa ga po njegovih besedah za zdaj ni.

Veber: Uzakonitev znižanja pokojnin
Pri predlogu pokojninske reforme izražajo bojazen, da gre "vse skupaj v smer individualnih pokojninskih računov". "Sklepati je, da je dejanski cilj ne le omogočiti vpogled v znesek zbranih sredstev na računu, ampak dejansko uvesti individualne račune," je dejal. Še zlasti pri predlogu reforme pogrešajo izračune. "Če pokojninska reforma ne zagotovi, da pokojnine ne bodo padale, potem bo uzakonjeno zmanjšanje pokojnin," je dejal.

Poslanka SD-ja Andreja Črnak Meglič pa je menila, da predlagane pokojninske spremembe pomenijo drastične posege v pravice žensk, saj se jim bo zahtevana delovna doba za upokojitev zelo hitro podaljšala z 38 na 40 let.

Še posebej kritična pa je bila do predlagane izločitve pravic, ki so urejene v 232. členu veljavnega pokojninskega zakona in v katere je posegel že varčevalni zakon iz pokojninskega zakona. "Pokojnine in torej tudi pravice iz omenjenega člena, ki se med drugim nanašajo na nekdanje borce NOB-ja in internirance, se namreč usklajujejo z rastjo plač, socialni prejemki pa z rastjo življenjskih potrebščin", je opozorila.

Razveljavitev sprememb
Poslanci SD-ja in PS-ja so v državni zbor vložili predlog spremembe zakona o usklajevanju javnih financ, je potrdila Majda Potrata (SD). S predlaganim besedilom želijo razveljaviti spremembe, ki jih je omenjeni zakon uveljavil na področju pokojninskega sistema s svojim 143. členom.

Predlagana sprememba zakona, ki naj bi začela veljati s 1. januarjem 2013, "odpravlja nedopusten poseg" v pravice nekaterih skupin upokojencev, je poudarila poslanka. Poleg tega bi tudi pravici do letnega dodatka za upokojence, ki jo je varčevalni zakon omejil, vrnili vsebino, ki jo je imela pred uveljavitvijo zakona.

Večja prožnost, manjša varnost
Po besedah Janka Vebra gre predlagani zakon o urejanju trga dela v smer večje prožnosti, a tudi bistveno manjše varnosti za zaposlene. "Gre za prisilno začasno in občasno delo, saj te v primeru, če te prisilne pogodbe ne boš podpisal, čaka izbris iz evidence brezposelnih," je pojasnil.

Ugodnejše upokojevanje za starše
SLS pa z nekaj priporočili načeloma podpira predlog pokojninske reforme, ob čemer pred pogajanji poziva h konstruktivnemu sodelovanju predlagateljev reforme, socialnih partnerjev in opozicije. Sicer v SLS-u med drugim želijo, da bi reforma priznala ugodnejše pogoje upokojevanja staršem z več otroki, je pojasnil vodja poslancev SLS-a Mihael Prevc.

SLS je ministru za delo, družino in socialne zadeve Andreju Vizjaku posredoval nekaj priporočil glede predloga reforme, ki je na mizi. Ker gre za le za izhodišča, sta Prevc in poslanec SLS-a Jakob Presečnik poudarila tri bistvene predloge.

Matere z več otroki ne bodo zrušile reforme
V SLS-u se zavzemajo, da bi s pokojninsko reformo vsem staršem oz. materam, ki so doma skrbeli za mlajše otroke, omogočili dokup let pod ugodnejšimi pogoji in omogočili znižanje najvišje starosti upokojevanja ob izpolnitvi drugih pogojev. To bi, tako predlagajo, veljalo tudi za več otrok, ne le za prva dva oz. tri.

"Matere z več otroki zagotovo ne bodo zrušile pokojninske blagajne, saj jih je žal sorazmerno malo," je prepričan poslanec Presečnik.

V SLS-u se zavzemajo tudi za to, da bi se obdobje obveznega služenja vojaškega roka štelo v pokojninsko dobo. Prav tako želijo ustrezno ureditev pravic za brezposelne in delavce tik pred izpolnitvijo pogojev za upokojitev po stari zakonodaji.

Presečnik je poudaril nujnost sprejetja pokojninske reforme. Pokojninski sistem na dolgi rok ni vzdržen, zato bo treba po njegovih besedah sprejeti tudi kakšne ukrepe, ki niso všečni. Seveda pa si "ne smemo domišljati", pravi, "da bo sprejet zakon, ki bo veljaven za več desetletij".

O čiščenju pokojninske blagajne
V opoziciji sicer opozarjajo na termin "čiščenja" pokojninske blagajne in na ureditev pokojnin, ki nimajo podlage v vplačanih prispevkih. Presečniku je ta pojem načeloma v redu. Po njegovih besedah ne gre govoriti o tem, da bi bili ti upokojenci kvečjemu upravičeni do socialnih pomoči. Opozoril pa je, da mora biti prehod financiranja teh pokojnin iz pokojninske blagajne korekten in pozoren.

V SLS-u pričakujejo, da bodo vsi akterji, in sicer socialni partnerji, pripravljavci zakona in opozicija, ravnali v dobro države.

S. B. L.