Predsednik opozicijskega SLS-a opozarja, da se ne sme zgoditi, da bi namesto podjetij reševali lastnike finančnih holdingov. Foto: BoBo
Predsednik opozicijskega SLS-a opozarja, da se ne sme zgoditi, da bi namesto podjetij reševali lastnike finančnih holdingov. Foto: BoBo

Po mnenju SLS-u zato obstaja dvom, da so med do zdaj prenesenimi terjatvami poleg slabih tudi take, ki v DUTB ne spadajo. Po mnenju predsednika SLS-a Franca Bogoviča pa se tovrstni dvomi ne bi smeli pojavljati: "Ne sme se dogajati, da imamo dvom, ali morda DUTB ne sanira lastnikov finančnih holdingov namesto podjetij."

V stranki prav zato menijo, da bi bilo sprejetje novega zakona o dostopu do informacij javnega značaja na marčevski seji državnega zbora bistveno prepozno. Zato predlaga, naj parlament novelo zakona sprejme na izredni seji, ki bi jo lahko sklicali takoj ob koncu redne januarske seje. Kot je znano, po trenutni zakonodaji DUTB ne sme posredovati podatkov v javnost.

Ob trenutnem stanju po mnenju SLS obstaja bojazen, da bi nekdo namenoma na DUTB prenesel svojo terjatev in jo pozneje, ko bi bila razdolžena, odkupil nazaj. SLS pa je zmotila tudi zaustavitev prodaje stanovanj v Celovških dvorih, ki daje vtis, da DUTB namerava počakati, da se bodo razmere na nepremičninskem trgu izboljšale, kar pa je, trdijo v SLS-u, v nasprotju s poslanstvom DUTB-ja, ki mora skrbeti predvsem za sanacijo bank.