Da naj Fabijan ostane viceguverner, menita tako guverner banke Boštjan Jazbec kot predsednik države Borut Pahor. Foto: BoBo
Da naj Fabijan ostane viceguverner, menita tako guverner banke Boštjan Jazbec kot predsednik države Borut Pahor. Foto: BoBo
Ljubljana
V opoziciji (SDS, ZL) opozarjajo na preteklo delo Banke Slovenije. V SDS-u želijo "nove, neobremenjene ljudi", z delom BS-ja pa niso zadovoljni niti v ZL-ju. Foto: Reuters

Fabijana je za to mesto predlagal predsednik republike Borut Pahor, ki je izbiral med tremi prijavljenimi kandidati. Fabijan, ki že zdaj opravlja funkcijo viceguvernerja (enega izmed štirih) in namestnika guvernerja Banke Slovenije, je v tej instituciji zaposlen od leta 1993, izvolitev v nov mandat pa je predlagal guverner banke Boštjan Jazbec.

Medtem ko v SMC-ju pravijo, da je Fabijan primeren kandidat, saj naj bi bil velik strokovnjak na bančnem področju, ima številne izkušnje in pozna sistem delovanja, pa v opoziciji imenovanju nasprotujejo. SDS mu očita soodgovornost za pomanjkljivo transparentnost in pomanjkljiv nadzor bank, pa tudi neukrepanje ob nepravilnostih, ki so pripeljale do bančne luknje.

SDS za "nove, neobremenjene ljudi"
V SDS-u pričakujejo, da bodo v bančni sistem, predvsem pa Banko Slovenije, prišli novi, neobremenjeni ljudje. Vodja poslanske skupine Jože Tanko je dejal, da je bančni sistem zaprt, v njem krožijo isti obrazi.

Tudi v ZL-ju, kjer niso zadovoljni z delom Banke Slovenije, Fabijana ne podpirajo. Po besedah poslanca Matjaža Hanžka je mnogo ljudi, ki bi v banki lahko bolje delali.

Igralec Tabaković med poslance
MVK državnemu zboru še predlaga, naj ugotovi, da je bila poslanka SMC-ja Margareta Guček Zakošek imenovana za državno sekretarko na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, zaradi česar ne more opravljati poslanke funkcije.

V poslanskih klopeh jo bo nadomestil gledališki in filmski igralec Saša Tabaković, član SMC-ja.

Nadomeščanja upokojenih vrhovnih sodnikov
Člani in članice MVK-ja so potrdili napredovanje sodnika na višjem delovnem in socialnem sodišču Boruta Vukoviča v vrhovnega sodnika. Na vrhovnem sodišču se je namreč v zadnjem času upokojilo več sodnikov. Če bo napredovanje potrdil tudi DZ, bo Vukovič predvidoma razporejen na delovno in socialnopravno področje.

V komisiji pa so preložili odločanje o predlogu napredovanja višjega sodnika Francija Seljaka, zdajšnjega vodje gospodarskega oddelka ljubljanskega višjega sodišča, v vrhovnega sodnika. Po besedah predstavnice Sodnega sveta Jonike Marflak Trontelj gre za izjemno napredovanje, za napredovanje po nazivu kot priznanje za njegovo dosedanje delo, kar pomeni, da bo Seljak ostal na višjem sodišču.

Tanko (SDS) je spraševal, kaj je tako dobrega in nadpovprečnega storil omenjeni sodnik, da se predlaga njegovo izredno napredovanje. O njem ni nobene statistike, je dodal.

Čeprav so v SMC-ju menili, da sta tako personalni svet vrhovnega sodišča kot Sodni svet ugotovila, da kandidat izpolnjuje pogoje, pa so poslanci po prekinitvi sklenili, da se točka preloži na eno od naslednjih sej. Sodni svet bo namreč posredoval dodatno gradivo, s katerim utemeljuje svoj predlog.