V tokratni anketi Dela so SMC-ju so izmerili 13,4-odstotno podporo, SDS-u pa 8,9-odstotno. Foto: BoBo
V tokratni anketi Dela so SMC-ju so izmerili 13,4-odstotno podporo, SDS-u pa 8,9-odstotno. Foto: BoBo

V tokratni anketi Dela so SMC-ju izmerili 13,4-odstotno podporo, SDS-u pa 8,9-odstotno. Tretje mesto zaseda ZL s 6,2 odstotka, SD pa s 3,8 odstotka četrto mesto. Sledijo NSi (2,7 odstotka), DeSUS (1,4 odstotka) in SLS (1,1 odstotka). Višje ocene sta dobila tudi vlada (2,61, avgusta 2,54) in državni zbor (2,51, avgusta 2,43).

Barometer priljubljenosti tudi politikom prinaša precej boljše ocene, saj so vsem na lestvici anketiranci podeljevali višje ocene kot pred mesecem dni. Prvi na lestvici ostaja predsednik republike Borut Pahor, druga je evropska poslanka Tanja Fajon, tretja pa evropska komisarka Violeta Bulc.

Premier Miro Cerar je na četrtem mestu, sledijo kmetijski minister Dejan Židan, pravosodni minister Goran Klemenčič, poslanec ZL-ja Luka Mesec, finančni minister Dušan Mramor in predsednik DZ-ja Milan Brglez. Z lestvice najbolj priljubljenih se poslavljata predsednik SDS-a Janez Janša in predsednica ZaAB-ja Alenka Bratušek.

Javnomnenjsko raziskavo je na vzorcu 600 anketirancev 28. avgusta ter med 31. avgustom in 3. septembrom opravil oddelek za tržne raziskave Dela Stik.